Καζάνι που βράζει το μεταναστευτικό: Προπηλακισμοί υπουργών, αποκλεισμοί δρόμων, κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα

Must Read

Συνεχίζεται η αναστάτωση σχετικά με το μεταναστευτικό στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα. Χθες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στην Χίο προπηλακίστηκε ο υφυπουργός  Εργασίας Νότης Μηταράκης.

Οι πολίτες είχαν συγκεντρωθεί  για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέα κλειστή δομή στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού. Τα πνεύματα ξέφυγαν και οι πολίτες αποδοκίμασαν έντονα τον υπουργό. Παράλληλα, επιχείρησαν να εισβάλουν στο Δημαρχείο, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τους απωθήσουν. Τελικά το πλήθος κατάφερε να σπάσει την πόρτα και προς στιγμή η συνεδρίαση διακόπηκε.

Ο υφυπουργός Εγασίας τόνισε πως η δημοτική Αρχή Χίου ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ, ενώ υποστήριξε πως ζήτησε από τον δήμο να υποδείξει άλλη καταλληλότερη τοποθεσία ώστε να σταματήσουν οι εντάσεις με τους κατοίκους του Βροντάδου, αλλά η δημοτική αρχή δεν το επέλεξε αλλο χώρο.

«Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βορείας Χίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μηταράκης.

Ξεσηκώθηκε και η Λέσβος

Την σκυτάλη της διαμαρτυρίας παίρνει η Λέσβος. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί νένα κλειστή δομή στην θέση Σκαμνιούδα Άντισσας, σε έναν χώρο μεγάλης φυσικής ομορφιάς που έχει μάλιστα χαρακτηριστεί natura. Ο κόσμος στο νησί ξεκινάει κινητοποιήσεις από τις 22 Ιανουαρίου, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης. Xθες μάλιστα μηχανήματα του δήμου έκλεισαν τον δρόμο προς Γαβαθά αποκλείοντας την πρόσβαση σε μέλη ΜΚΟ που προσπαθούσαν να εγκατασταθούν στην περιοχή προετοιμάζοντας το έδαφος για την κατασκευή της νέας δομής.

Δείτε επίσης: Το «ηφαίστειο» του μεταναστευτικού απλώνεται από τα νησιά στην ενδοχώρα – Κανείς δεν θέλει τα hot spot

Η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις στέλνοντας e-mail του υπουργείου εσωτερικών με το οποίο καλεί τους Δήμους να συμπληρώσουν μια φόρμα με τις ανάγκες του σε προσωπικό και μηχανήματα. Έτσι λοιπόν με κίνητρο το χρήμα και τις προσλήψεις η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει τα νησιά ώστε να δεχτούν τις νέες «προσφυγικές» δομές που προτίθεται να φτιάξει. 

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για την κυβέρνηση. Την περασμένη Κυριακή κάτοικοι της Λαμίας των χωριών Αγία Παρασκευή και Μεγάλη Βρύση απέκλεισαν την εθνική οδό και στα δυο ρεύματα διαμαρτυρόμενοι για την κλειστή δομή που σχεδιάζεται. Και συνέχισαν και εχθές βάζοντας λουκέτο στον ΧΥΤΑ.  Η κατάσταση αυτή είναι παντού ίδια σε όλη την Ελλάδα και το σχέδιο της κυβέρνησης για κατασκευή 22 κλειστών δομών δεν προχωράει.

Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναπεί ακόμα και αν κατασκευασθούν αυτές οι 22 κωμοπόλεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση πάλι το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Σύντομα θα έρθει η άνοιξη και πάλι θα γεμίσουμε «πρόσφυγες». Η λύση είναι μια και λέγεται φύλαξη των συνόρων. Αλλά  μπορούμε να αναμένουμε από μια κυβέρνηση που κατεβάζει αφίσα για τις αμβλώσεις κατ’ εντολή της αριστεράς, να φυλάξει τα σύνορα όπως πρέπει;

Μουτζούρης: «Eκτός ελέγχου η κατάσταση»

Στο ότι πρέπει να σταματήσουν με κάθε τρόπο οι ροές και να φυλαχθούν καλύτερα τα σύνορα συμφωνεί και ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος συντονίζει τις κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό και δηλώνει:

 «Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου, πρέπει να αντιδράσουμε και να ζητήσουμε λύσεις τώρα. Το πρώτο μας αίτημα είναι η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη μείωση των ροών. Χωρίς αυτό δεν θα αποδώσει κανένα άλλο μέτρο. Ούτε η αποσυμφόρηση, ούτε τα νέα κέντρα. Αυτό που υπόσχεται η κυβέρνηση ότι οι νέες δομές θα καταργήσουν τις υπάρχουσες δεν είναι πιστευτό γιατί αντικειμενικά δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αν δεν μειωθούν οι ροές θα χρειαζόμαστε συνεχώς νέες και πάλι νέες δομές».

Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, σε σύνολο 42.151 προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι 35.172 βρίσκονται σε Λέσβο (21.480), Σάμο (7.636) και Χίο (6.056).

Αριθμός αυξήθηκε που κατακόρυφα κατά 75% μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, καθώς ήταν 20.318 στις αρχές Σεπτεμβρίου και παρόλο που έγινε μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων στην ενδοχώρα.

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης, ο κ.Μουτζούρης, αμφισβητεί τα συγκεκριμένα νούμερα, καθώς θεωρεί πως οι μετανάστες είναι περισσότεροι: «Έχω πληροφορίες από αρμόδια χείλη που αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός σε όλα τα νησιά έχει ξεπεράσει τις 50.000 και στη Λέσβο τις 27.000».

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This