«Ζωντανεύει» το έθιμο των Αναστενάρηδων στον Λαγκαδά!

Must Read

Ένα από τα σημαντικά λαϊκά δρώμενα, τα «Αναστενάρια», πρόκειται να αναβιώσει στην περιοχή του Λαγκαδά και φέτος, στις 20 Ιανουαρίου, σε μια εκδήλωση που θα γίνει στην Α. Σαρρή 13, στον οικισμό Παπακυριαζή του Λαγκαδά, που αναπτύχθηκε γύρω από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «δημοκρατία» ο πιο γνωστός «Αναστενάρης», κ. Σωτήρης Γκαϊτατζής, πιστός συνεχιστής της αρχέγονης παράδοσης των Θρακών προγόνων του «η διοργάνωση θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα, ενώ η πυροβασία θα γίνει δύο ώρες μετά, με στόχο να προσελκύσουμε τον κόσμο, να αναβιώσει αυτό το παλιό έθιμο».

Και ακόμη: «Τα Αναστενάρια είναι το πιο σημαντικό λαϊκό δρώμενο από όσα τελούνται σήμερα στην Ελλάδα. Και από τα σημαντικότερα παγκοσμίως και το Θρακικό αυτό έθιμο, η αναβίωση τού εθίμου των Αναστενάρηδων είναι από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτιστικές κληρονομιές, που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας της Θράκης και κυρίως του χωριού Κωστί, που ήταν το κέντρο των Αναστενάρηδων πριν το ξεριζωμό.

Ανοιχτή προς το κοινό

Κατά την παράδοση, ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κωστί έπιασε φωτιά. Καθώς ο ναός φλεγόταν, ακούστηκαν φωνές μέσα από τις φλόγες γιατί οι εικόνες ζητούσαν βοήθεια. Οι κάτοικοι μπήκαν στην εκκλησία για να σώσουν τις εικόνες και όταν βγήκαν έξω, ούτε οι εικόνες ούτε οι άνθρωποι είχαν καεί…»

Δείτε επίσης: Ασυνείδητοι βανδάλισαν το γκράφιτι του πατέρα Αντωνίου της «Κιβωτού» στο Μεσολόγγι

Ο Σύλλογός «Τα Αναστενάρια Λαγκαδά» θα αναβιώσει το έθιμο των Αναστεναρίων (πυροβασία) την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή τού Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς (με χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης), με την παρουσία της Π.Ο.Σ.Α.Ρ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ – ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ) και υπό την αιγίδα του δήμου και της ΔΗΚΕΛ Λαγκαδά, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης.

Η αναβίωση του εθίμου θα είναι ανοιχτή φυσικά προς το κοινό και θα μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι επισκεφθούν την περιοχή, ενώ καλό θα είναι όσοι παραστούν, να βρίσκονται από την αρχή των λαϊκών δρώμενων στον Λαγκαδά, γιατί έτσι θα δουν και την οργάνωση της τοπικής κοινωνίας για την επιτυχία τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This