Στα «κάγκελα» οι καταστηματάρχες για τον αντικαπνιστικό νόμο – Σαρωτικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια που απειλούν με… τριπλά πρόστιμα

Must Read

Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των συναρμόδιων υπουργείων και του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η χρήση καπνού, χωρίς να προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης οποιουδήποτε καταστήματος.

Οπως αναφέρει το ΠΑΣΚΕΔΙ, «το Σωματείο έχει ως σκοπό την προάσπιση των εν γένει συμφερόντων των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης».

Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται η αίτηση ακύρωσης έχουν να κάνουν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με παράβαση του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της εν γένει επαγγελματικής ελευθερίας, με παράβαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με τα προστατευόμενα δικαιώματα, καθώς και με παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με το ύψος των επιβληθέντων προστίμων.

Οι έλεγχοι

Την ίδια ώρα, μεικτό κλιμάκιο, αποτελούμενο από επιθεωρητές (ΕΑΔ) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Αστυνομίας, πραγματοποίησε ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής.

Στην Πλάκα έγινε έλεγχος σε ένα κατάστημα, εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί Λέσχη Καπνιστών. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 € για παραβάσεις του αντικαπνιστικού. Στο Σύνταγμα, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ της περιοχής, η είσοδος του οποίου δεν έφερε διακριτικά του μαγαζιού, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις περιπτώσεις (4×100) και στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων. Ανάλογοι έλεγχοι και πρόστιμα υπήρξαν στον Κεραμεικό και στο Γκάζι.

Η στάση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Αγγελος Μπίνης, ξεκαθάρισε πως δεν είναι μεμπτή η δημιουργία λέσχης καπνιστών αλλά όχι ως «παραθυράκι» για τον αντικαπνιστικό νόμο.

«Φυσικά και μπορεί κάποιος να κάνει μια πραγματική λέσχη καπνιστών. Ομως το να φτιάξεις στα 100 τ.μ. μιας ταβέρνας, μια γυάλινη αίθουσα 20 τ.μ., και να τη “βαφτίσεις” ως λέσχη καπνιστών, με σκοπό να παρακάμψεις τον αντικαπνιστικό νόμο, είναι κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό.

Το πεδίο που μας αφορά είναι τα ΚΥΕ (Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος), όπως οι καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα φαστ φουντ, που αποπειρώνται να συγκαλυφθούν ως λέσχες καπνιστών.

Με αφορμή τους ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο ξεσκεπάζονται και άλλου τύπου αδικήματα και παραβάσεις».

Ολιστικοί οι έλεγχοι

Όπως αποκαλύπτει ο Μπίνης, οι έλεγχοι που θα γίνονται στα καταστήματα θα είναι ολιστικοί, με τα κλιμάκια που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους να είναι μικτά, αποτελούμενα από ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Το γεγονός αυτό σημαίνει επί της ουσίας πως οι έλεγχοι που θα διενεργούνται ενδεχομένως επιφέρουν τριπλά πρόστιμα, σε περίπτωση παρατυπίας δηλαδή θα δέχονται ποινές και από τα τρία κλιμάκια.

Δείτε επίσης: Ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, καρότσια, κάδοι! Από όλα έχει ο βυθός στον Θερμαϊκό (video)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This