Κτηματολόγιο! Πονοκέφαλος οι χιλιάδες ενστάσεις – Δεύτερες σκέψεις για τα πρόστιμα

Must Read

Ο τεράστιος όγκος των εκκρεμών ενστάσεων αναφορικά με την ολοκλήρωση του  Κτηματολογίου αποτελεί πονοκέφαλο για τους αρμόδιους, αλλά και για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Έρευνας. Οι εκκρεμείς ενστάσεις ξεπερνούν τις 100.000, ενώ για το πρόγραμμα που τρέχει εκτιμάται ότι οι ενστάσεις θα ξεπεράσουν το 1.000.000!

Γι’ αυτό η διοίκηση του Κτηματολογίου αναζητεί φόρμουλα, προκειμένου να ομαδοποιήσει τις ενστάσεις και ετοιμάζει δομικές αλλαγές στο σύστημα εξέτασης των αντιρρήσεων των πολιτών, διευρύνοντας τις ειδικότητες όσων στελεχώνουν τις επιτροπές, αυξάνοντας τα κίνητρα για τη συμμετοχή σ’ αυτές κ.λπ.

Στόχος, φυσικά, να λειτουργήσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά οι επιτροπές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ολοκλήρωση του έργου θα καθυστερήσει σημαντικά.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Κτηματολογίου, οι αλλαγές στο σύστημα εξέτασης των ενστάσεων θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.

Τι θα κάνουν με τα πρόστιμα

Ευχάριστα, πάντως, φαίνεται ότι είναι τα νέα για όσους δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση στις περιοχές στις οποίες έχει εκπνεύσει η προθεσμία. Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών το τελευταίο διάστημα, που ξεπερνά κατά μέσο όρο το 67%, μεταθέτει για το δεύτερο τρίμηνο του έτους την επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις, ενώ δεν αποκλείεται τα πρόστιμα να παραμείνουν τελικά στα συρτάρια, απόφαση που θα ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος το προσεχές διάστημα.

Πέρα απ’ αυτό, ως το Πάσχα θα αρχίσει η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη, όπως η έκδοση πιστοποιητικών. Σε περιοχές όπου λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο θα μπορεί να γίνει ακόμα και μεταβίβαση ακινήτου ηλεκτρονικά, από το γραφείο του συμβολαιογράφου.

Ειδικότερα, η παραγγελία, πληρωμή και χορήγηση πιστοποιητικών από τα κτηματολογικά γραφεία του φορέα θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και όχι όπως σήμερα που ο πολίτης πρέπει να πάει και να στηθεί στην ουρά των κατά τόπους γραφείων. Η υποβολή συμβολαίων στα παραπάνω κτηματολογικά γραφεία από τον συμβολαιογράφο θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και χωρίς εμπλοκή του πολίτη, ενώ η υποβολή λοιπών πράξεων (δικαστικές αποφάσεις κ.λπ.) στα ίδια κτηματολογικά γραφεία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τη ή τον δικηγόρο ή τον δικαστικό επιμελητή, χωρίς εμπλοκή του πολίτη.

Παράλληλα, μέσα στον Φεβρουάριο θα υπογραφεί η σύμβαση για την κτηματογράφηση του Ρεθύμνου, μία από τις πέντε ορφανές μελέτες, ενώ έως το τέλος του έτους θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για ψηφιοποίηση 1 δισ. σελίδων, που βρίσκονται σε τόμους στα υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Ηλεκτρονικά ο προδικαστικός έλεγχος

Σημαντική για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι η άμεση θέσπιση του «ηλεκτρονικού προδικαστικού ελέγχου», μέσω του οποίου δίνεται από εδώ και στο εξής η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας ενός μηχανικού με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.

Ο μηχανικός θα βεβαιώνει στο διάγραμμά του μέσω σχετικής «Δήλωσης» ότι η αιτούμενη γεωμετρική διόρθωση είναι εφαρμόσιμη στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Μέχρι σήμερα για κάθε δικαστική διαμάχη που αφορά αμφισβήτηση ορίων γης και γινόταν σε περιοχή που λειτουργούσε το Κτηματολόγιο οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έπρεπε να λάβουν σχετική εισήγηση του Κτηματολογίου προκειμένου να την προσκομίσουν στο αρμόδιο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This