ΚΟΚ: Παραμένουν στο 50% τα πρόστιμα, εάν πληρωθούν εγκαίρως – Ποιοι εξαιρούνται

Must Read

Στο μισό θα συνεχίσουν να μειώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλει η Τροχαία στους οδηγούς, εφόσον αυτοί τα πληρώσουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια και σε ειδική διάταξη για τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) αναφέρεται πως «διατηρείται η πρόβλεψη για μείωση κατά 50%, αν καταβληθούν εντός δεκαημέρου. Εξαιρούνται, όμως, οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ανθρώπων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, στους οποίους θα αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες».

Οι εξαιρέσεις και η αφαίρεση άδειας σήμερα

Σήμερα, από τις μειώσεις του 50% εξαιρούνται οι παραβάσεις που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, τις παραβάσεις της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη (πρόστιμο 700 ευρώ), την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, την παράλειψη ή πλημμελή σήμανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς (1.500 ευρώ), καθώς και τις παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.

Με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για εξήντα (60) ημέρες τιμωρούνται:

α. Οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση,
β. οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία,
γ. οι οδηγοί που χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), έστω και για ελάχιστο χρόνο, όπως για να προσπεράσουν προπορευόμενα οχήματα, κατά παράβαση της παραγράφου 9 του άρθρου 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
δ. οι οδηγοί βαρέων οχημάτων, όπως φορτηγά και λεωφορεία, οι οποίοι κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση και αιφνιδιάζουν τους κινούμενους σε αυτήν,
ε. οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα,
στ. οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους,
ζ. οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών.

Για τις παραβάσεις των περιπτώσεων α΄ έως ζ΄, σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Νέο: Έκδοση προσωρινής άδειας οδήγησης

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται και η διαδικασία χορήγησης της προσωρινής άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα μέχρι τεσσάρων μηνών (σ.σ.: μέχρι να χορηγηθεί η οριστική άδεια σε κάποιον που πέρασε τις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης), ενώ διευκολύνονται τουρίστες τρίτων χωρών, όπως οι Κινέζοι, ώστε να οδηγούν στη χώρα μας χωρίς διεθνή άδεια οδήγησης.

Αλλαγές προβλέπονται και στο πλαίσιο λειτουργίας των φορέων διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου, όπως η Beat, που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αποσαφηνίζεται, επίσης, η δυνατότητα ανάκλησης απαλλοτρίωσης που έχει γίνει π.χ. για ένα έργο κατόπιν αιτήματος από τον πρώην ιδιοκτήτη και στην περίπτωση που τελικά το ακίνητο δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό που απαλλοτριώθηκε. Επιπλέον, προβλέπεται πως το ακίνητο που απαλλοτριώθηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε τελικά μπορεί να αξιοποιηθεί για άλλους σκοπούς από τον φορέα που το απέκτησε.

Ολόκληρο άρθρο του νομοσχεδίου προσπαθεί να λύσει το θέμα με τις ιατρικές εξετάσεις ικανότητας των οδηγών του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ!

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This