Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Μπαίνουν σε «τάξη» οι δασικοί χάρτες για να δώσουν ανάσα σε χιλιάδες καλλιεργητές

Ανάσα σε χιλιάδες καλλιεργητές αναμένεται να δώσει η ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τις διεκδικήσεις του Δημοσίου.

Η ρύθμιση θα αφορά όλες εκείνες τις περιοχές της χώρας όπου έχει γίνει αναδασμός και το Δημόσιο έχει βάλει την υπογραφή του ότι είναι αγροτικές εκτάσεις, τις δήλωσε όμως ως δασικές κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους αγρότες. Διεκδικώντας τις εκτάσεις αυτές, το Δημόσιο είχε μπλοκάρει κάθε δυνατότητα αξιοποίησής τους, θέτοντας, παράλληλα, σε κίνδυνο τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Για να βάλει τάξη στο ζήτημα των διεκδικήσεων του Δημοσίου, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα προβλέπει το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών.

Όπως έχει πει ο Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, η Υ.Α. έρχεται να ξεκαθαρίσει την παράδοξη κατάσταση νομολογίας, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους πολίτες στο σύνολο της επικράτειας.

«Σήμερα υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις, όπου δεν έχουμε να κάνουμε με δασικές εκτάσεις και, παρά ταύτα, οι νόμοι για λόγους ενός δασολογικού φονταμενταλισμού -δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά- θεωρούν ότι μιλάμε για δάση. Μιλάμε για αναδασμούς, για περιοχές όπου έχει γίνει αναδασμός στη χώρα και το Δημόσιο έχει βάλει την υπογραφή του ότι είναι χωράφια, ότι είναι αγροτικές εκτάσεις. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε εμείς που είμαστε στο Δημόσιο: “Πιστεύει το Δημόσιο ταυτοχρόνως ότι είναι και χωράφια, αλλά και δάση;”» σημείωσε ο υπουργός.

Και συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «είμαστε ένας μόνο οργανισμός που λέγεται Ελληνικό Δημόσιο. Αν έχεις δώσει στους αγρότες επί χρόνια μια περιοχή με αναδασμό και την καλλιεργούν, δεν μπορείς να θυμάσαι έπειτα από 30-50 ή 80 χρόνια ότι είναι δάσος, όταν οι άνθρωποι παίρνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσα χρόνια».

Διαβάστε επίσης: Στους δήμους τα πρώτα 28.000.000€ για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων

Νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες

Παράλληλα, εντός του Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η πρώτη παρέμβαση του νομοσχεδίου αυξάνει τις Επιτροπές Αντιρρήσεων και καθορίζει την αμοιβή τους, καθώς αυτή θα συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων.

Όσον αφορά στη δεύτερη παρέμβαση, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ότι, όταν εξετάζεται η αντίρρηση κάποιου πολίτη και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε, αυτομάτως, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του όπως προβλέπει η νομοθεσία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ