Ξαναμπαίνουν σε ξένα οικόπεδα οι Τούρκοι – Το Yavuz επιστρέφει στην Κυπριακή ΑΟΖ με νέα NAVTEX

Must Read

Και πάλι στην κυπριακή ΑΟΖ θα βρεθεί το πλωτό γεωτρύπανο YAVUZ, μετά από νέα προκλητική NAVTEX (0215/20) της Τουρκίας, με την οποία δεσμεύει μέχρι και τις 24 Μαΐου τα βυθοτεμάχια 11 και 12. Τα συγκεκριμένα είναι εκείνα που έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση από τη Λευκωσία στην ιταλική Eni και τη γαλλική Total και στις Shell και Noble Energy αντιστοίχως.

Η Τουρκία έχει ξεφύγει… Αμφισβητεί ευθέως την ισχύ πέντε χωρών: Ιταλίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ολλανδίας (η Shell είναι ολλανδοβρετανική), θεωρώντας ότι… δεν θα πάθει και τίποτα, εφόσον έως τώρα, βέβαια, δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η NAVTEX:

TURNHOS N/W :0215/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY UNTIL 24 MAY 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 37.55 N – 033 00.63 E
33 37.55 N – 033 12.62 E
33 27.55 N – 033 12.62 E
33 27.55 N – 033 00.63 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.
3. CANCEL THIS MESSAGE 242059Z MAY 20.

Ταυτόχρονα, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται «συνωστισμός» πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στο χάρτη της Petroleum, που θα δείτε παρακάτω, αποτυπώνεται η τοποθεσία πολεμικών πλοίων της Ελλάδας, των ΗΠΑ της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου αλλά και της Γερμανίας, καθώς και οι θαλάσσιες οριοθετήσεις-διεκδικήσεις των κρατών στην περιοχή.

Από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις έφθασε εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του. Κοντά του υπάρχουν δύο τουρκικές φρεγάτες. Παράλληλα, το γεωτρύπανο Γιαβούζ παραμένει στο τεμάχιο 8, μαζί με υποστηρικτικά σκάφη.

Βορειότερα στην περιοχή πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» και μία ελληνική φρεγάτα. Από κοντά και αμερικανικές και αιγυπτιακές φρεγάτες. Το μεσημέρι της Κυριακής, πάντως, γαλλικά μαχητικά Rafale έκαναν πτήσεις πάνω από την Πάφο, το Τρόοδος και τη Λάρνακα, με άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων.

Ωστόσο, άλλη μια φρεγάτα της Τουρκίας πλέει στη θαλάσσια περιοχή, την οποία συμπεριέλαβαν Ερντογάν – Σάρατζ στο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψαν.

Στο γαλλικό αεροπλανοφόρο μετέβη και η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Ιζαμπέλα Ντιουμόντ, η οποία δημοσίευσε ένα βίντεο με την προσγείωση και την απογείωση των Rafale. Στην ανάρτησή της στο twitter, σχολίασε: «Κατά την επίσκεψή μου στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο συμμετέχει στην αποστολή Chammal, παραβρέθηκα στην προσγείωση και απογείωση Rafale».

Γαλλίδα πρέσβειρα στην Κύπρο

Δείτε επίσης: Ο Ερντογάν προαναγγέλλει αντίποινα στη Συρία με πυροβολικό και όλμους! – 35 Σύροι στρατιώτες νεκροί

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This