Αυστηρή η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το μεταναστευτικό – «Κοινή λογική υπάρχει;»

Must Read

Την πιθανότητα η λειτουργία κλειστών δομών των αιτούντων άσυλο να δημιουργήσει νέα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας τάξης, αντί να αποτελέσει την λύση του προβλήματος αναφέρει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κάνοντας λόγο για επικίνδυνους πειραματισμούς και θέτοντας το ερώτημα «κοινή λογική υπάρχει;».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της η ΕΕΔΑ αποτελεί «κοινό αίτημα των κατοίκων των νησιών και των αιτούντων άσυλο, ο αριθμός των οποίων έχει ξεπεράσει τους 38.000 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι ο απεγκλωβισμός και η μεταφορά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Κοινή συνισταμένη όσων δραστηριοποιούνται στο πεδίο (τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες και ανθρωπιστικές οργανώσεις) όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι ότι η λειτουργία δομών κλειστού τύπου δεν αποτελεί λύση, αλλά ενδεχομένως θα δημιουργήσει νέα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας τάξης. Αυτό φαίνεται πλέον να συνειδητοποιεί και η ίδια η κυβέρνηση παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες της».

Οι μετανάστες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες

Η επιτροπή κάνει λόγο για επικίνδυνους πειραματισμούς εκ μέρους της πολιτείας στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού και προσθέτει τα εξής: «Αντί να λαμβάνει τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται και χωρίς την ύπαρξη συνεκτικού σχεδίου, πορεύεται με αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις, εξαγγελίες, δημιουργία δομών επί δομών συντονισμού, νομοσχέδια και τροπολογίες που τροποποιούν νόμους λίγων μηνών κλπ. Τοπικές κοινωνίες, πρόσφυγες και μετανάστες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες.

Δείτε επίσης: Ψάχνουν να βρουν πώς έφτασε η αφρικανική πανώλη των χοίρων στην Ελλάδα

Ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για ξενοφοβικά περιστατικά η μόνη πρακτική αντίδραση που βλέπουμε είναι η, εξ ορισμού αδιέξοδη, ανάθεση στην αστυνομία της διαχείρισης των εκρήξεων. Η εκφορά εμπρηστικού ρατσιστικού λόγου από την πλευρά θεσμικών εκπροσώπων, η ανεξέλεγκτη δράση τοπικών ομάδων και περιστατικά αδικαιολόγητης αστυνομικής καταστολής που ουδείς αρμόδιος φαίνεται να αποδοκιμάζει, θέτουν σε προφανή κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και συνοχή στα νησιά.

Καλώντας τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την επείγουσα μεταφορά αιτούντων άσυλο σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καθώς και για την υλοποίηση μίας πολιτικής που θα σέβεται τόσο τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία όσο και των τοπικών κοινωνιών, ξαναρωτάμε: κοινή λογική υπάρχει;».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This