Μηταράκης: «Υπήρξαν ΜΚΟ που συνέβαλαν στα επεισόδια – Μουτζούρης: «Ζούμε σε ζούγκλα, δεν τους θέλουμε στα νησιά μας» – Νέα διαδήλωση την Πέμπτη (video)

Must Read

Το μεταναστευτικό, η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στα νησιά, η αγωνία των κατοίκων, τα κλειστά κέντρα και άλλα πολλά συζητήθηκαν χθες το βράδυ στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα», με καλεσμένους τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον πρώην Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Μηταράκης είπε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πίεση του μεταναστευτικού, ενώ μίλησε για το γεγονός πως οι ροές ήταν αυξημένες το 2019, ως εκ τούτου «υπάρχει μια κατάσταση υπερπληθυσμού πλέον στα νησιά μας» και «είναι κουρασμένες οι τοπικές κοινωνίες μετά από 5 χρόνια που αντιμετωπίζουν αυτή την κρίση».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε: «Τον Ιανουάριο (2020) ξεκινήσαμε μια αλλαγή πολιτικής. Κάναμε επτά αποστολές επιστροφών. Έχει πλέον αλλάξει η στάση μας απέναντι στο θέμα της μη αποδοχής αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ταχύτατα με τη νέα νομοθεσία (ισχύει από 1/1/2020) εξετάζεται το άσυλο σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Αυτό δημιουργεί μια ένταση, που πρέπει να προσέξουμε τους επόμενους μήνες».

Ο Νότης Μηταράκης πρόσθεσε ότι υπήρχαν «συγκεκριμένες, λίγες ΜΚΟ, οι οποίες συνέβαλαν στην αντίδραση που υπήρξε από τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια. Ήδη περάσαμε νομοθεσία, που δημιουργεί το νέο μητρώο προσώπων και ΜΚΟ. Θεωρούμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα. Ένα κλίμα το οποίο υπήρχε, έντασης, δικαιολογημένο λόγω του υπερπληθυσμού, που υπάρχει, δασκαλεύτηκε να δημιουργήσει αυτά τα επεισόδια. Έχει ηρεμήσει πλέον η κατάσταση στη Μόρια, ευελπιστώ ότι αυτό το κεφάλαιο της έντασης τουλάχιστον προσωρινά έχει αντιμετωπιστεί.

Μουζάλας: «Ζούγκλα η Μόρια»

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σημείωσε ότι η «ζούγκλα στη Μόρια» (αναφερόμενος στους μετανάστες που ζουν έξω από τις δομές) αριθμεί 17.000 μετανάστες. «17.000 είναι η Ελευσίνα -μέσα σε 130 στρέμματα. Άθλιες συνθήκες».

Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι μετανάστες αριθμούσαν σε 5.500,  υπογραμμίζοντας ότι δεν τους άφησε ποτέ να περάσουν τις 5.500 χιλιάδες. «Τώρα είμαστε σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Εκεί πέρα έρχεται και η περίφημη εντελώς λάθος αλλαγή, μαθαίνουν οι κάτοικοι της ζούγκλας ότι τα άσυλα θα εξετάζονται μόνο αυτών που έρχονται τώρα, και όσοι είχαν ραντεβού για άσυλο δεν θα εξετάζονται. Και έρχεται η έκρηξη».

Δείτε επίσης: Εφιαλτικά στοιχεία: 55.609 μετανάστες «μπούκαραν» το τελευταίο εξάμηνο και επιστρέψαμε μόλις 169!

Οι λόγοι της προχθεσινής έκρηξης

Στην ερώτηση για το αν ένας από τους λόγους της «έκρηξης» ήταν ότι άνθρωποι που βρίσκονται στη «ζούγκλα» έμαθαν ότι οι δικές τους αιτήσεις πάνε πίσω και θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα των νεοαφιχθέντων, ο κ. Μηταράκης είπε: «Αυτό είναι σωστό. Με το νέο νόμο, από 1/1/2020 ισχύουν οι νέες διαδικασίες στα σύνορα οι οποίες είναι πολύ ταχύτερες. Στόχος μας μέσα στο πρώτο μήνα να υπάρχει απόφαση για να μπορέσουν να γίνουν επιστροφές».

Αποκάλυψε ότι το 91% των προσφυγών που έγιναν στη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών τα τελευταία χρόνια έχει απορριφθεί. «Δεν έγιναν επιστροφές, διότι καθώς χρονίζαν αυτές οι υποθέσεις, τους μετέφεραν στην Αθήνα και όταν έβγαινε η απορριπτική απόφαση του ασύλου, πλέον είχανε φύγει από τα νησιά και βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας το 2016, που δέχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, όποιος έχει φύγει από τα νησιά, δεν μπορεί να επιστραφεί στη Τουρκία».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «με τη νέα διαδικασία ασύλου, σε ένα μήνα καταφέρνουμε να υπάρχει απόφαση, σε άλλους δύο μήνες η προσφυγή. Είναι ακόμα στο νησί, και μπορούμε πλέον να τον γυρίσουμε. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά πολιτικής (με τον ΣΥΡΙΖΑ)».

Διαμάχη Μηταράκη-Μουζάλα για τις ΜΚΟ

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Μηταράκης περί υποκίνησης από τις ΜΚΟ λέγοντας: «Εγώ με τις ΜΚΟ ήρθα πάρα πολλές σε ρήξη. Φτιάξαμε το μητρώο το 2016 εμείς. Φτιάξαμε ειδική επιτροπή σε όλα τα νησιά από τον γγ Αιγαίου, από τον σύλλογο τον ιατρικό, τον σύλλογο τον νομικό κτλ, όπου ανάμεσα στα άλλα που ζητούσαμε ήταν και η διαπίστευση των φυσικών προσώπων».

Εκείνη τη στιγμή ο κ. Μηταράκης απάντησε «Δεν το κάνατε ποτέ αυτό», με τον κ. Μουζάλα να απαντά: «Θα δούμε και εσείς πώς θα το κάνετε. Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός».

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε πως «οι ΜΚΟ φερθήκανε με αμετροέπεια στον λαό μας, επειδή δεν δημοσιεύουν, όπως ζητήσαμε, κάθε μήνα τα έσοδα και τα έξοδά τους. Από κει και πέρα, είναι δουλειά της ΕΛ.ΑΣ αν κάποια ΜΚΟ είναι ύποπτη ή δεν είναι. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κρίνει γενικά «οι ΜΚΟ κάνουν διακίνηση». Αυτή η θεωρία των υποκινήσεων είναι πολύ αγαπημένη στη δεξιά και ξαναχρησιμοποιείται. Ένα στοιχείο, όμως, δεν έχει κατατεθεί».

Στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα παρενέβησαν και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, αλλά και δήμαρχοι των νησιών.

«Δεν θέλουμε καμία δομή, ούτε κλειστή, ούτε ημίκλειστη»

Φόβους για επανάληψη των επεισοδίων εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, τονίζοντας πως η ζωή των ανθρώπων έχει καταντήσει «ζούγκλα» (στα νησιά του Β. Αιγαίου). «Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις τράπεζες, το νοσοκομείο. Δεν μπορούν να έχουν την αστυνομική συνδρομή. Δεν πάει άλλο, αυτό που έγινε χθες και προχθές στη Μυτιλήνη φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ψήφισμα που εκδόθηκε από τη μεγάλη συγκέντρωση προ ημερών στα τρία μεγάλα νησιά, που λέει ότι «δεν θέλουμε καμία νέα δομή. Ούτε κλειστή ούτε ημίκλειστη, ούτε ανάμεσα στους δύο δήμους. Θέλουμε κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Δεν θέλουμε στα πολύπαθα νησιά του βορείου Αιγαίου κανένα μετανάστη».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «(οι μετανάστες) που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και βρίσκονται σε λιμάνια της Τουρκίας, θα βλέπουν ότι σε τρεις μήνες οι γνωστοί τους που φύγανε με τις προηγούμενες βάρκες, που είχαν το ίδιο μη προσφυγικό προφίλ με αυτούς γυρίσανε. Άρα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να ακουστεί και απέναντι (Τουρκία), ότι αυτός που δεν δικαιούται άσυλο, θα φύγει». Πρόσθεσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν φύγει από τα νησιά 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στην απαίτηση μιας συντονισμένης λύσης που απαιτεί «νέα κέντρα δομής, επιστροφές και αποσυμφόρηση όσων πήραν άσυλο».

«Το θέμα είναι να μην έχουμε έξαρση ροών και φτάσουμε πάλι ως χώρα να φτάσουμε στις ροές που είχαμε το 2015. Ο στόχος και το στοίχημα είναι μια συνολική πολιτική φύλαξης συνόρων, επιτάχυνση ασύλου που γίνεται, επιστροφών που ξεκινάμε και διεθνοποίηση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι στη πρώτη γραμμή της νέας συμφωνίας που θα γίνει για το Δουβλίνο 3».

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης, είπε σε παρέμβασή του μέσω βίντεο στην εκπομπή ότι «θέλουμε να φύγουν από τη Λέσβο, να απεγκλωβιστούν τα 25.000 άτομα και σαφώς θα πρέπει να φυλαχθούν και τα σύνορά μας», συμπληρώνοντας πως όσο υπάρχουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι «έχουν φύγει 22.000 άτομα από τον Ιανουάριο, αλλά μπήκαν στα νησιά 45.000 και γι’ αυτό έγινε η αύξηση που υπάρχει. Συνεχίζουμε τις αποσυμφορήσεις συστηματικά. Κάθε εβδομάδα φεύγει κόσμος».

Ο κ. Μουζάλας ζήτησε αύξηση των επιτροπών ασύλου, με τον κ. Μηταράκη να απαντά για τις 800 προσλήψεις συνοριοφυλάκων.

Χρηματοδοτείται συγκεκριμένος ο αριθμός επιστροφών

Το εκπληκτικό είναι πως από την Ευρώπη χρηματοδοτείται συγκεκριμένος αριθμός επιστροφών. «Το α΄ εξάμηνο όταν ήμασταν κυβέρνηση κάναμε 2.500 εθελούσιες επιστροφές», είπε ο κ. Μουζάλας, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Μηταράκη: «Φέτος έχουμε χρηματοδότηση για 5.500 επιστροφές».

Εάν, όμως, π.χ. η χώρα δέχεται 45.000 (ενδεικτικά) και πρέπει να επιστρέφει 5.500, οι υπόλοιποι τι θα γίνονται; Ένα κράτος, που παλεύει για να βγει από την κρίση, εργασιακά πώς θα απορροφήσει τόσους ανθρώπους;

Τα ασυνόδευτα και οι ζημιές

Ο κ. Μουζάλας συνέχισε: «Τα ασυνόδευτα, στην ημιαυτόνομη διαβίωση, πρόγραμμα που έχουμε πάρει. Έπρεπε να έχουν γίνει. Πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στις ζημιές που πάθανε οι κάτοικοι. Κάνανε το Νοέμβριο κάποιες προσλήψεις στα νοσοκομεία. Το πρόγραμμα που είχαμε εμείς όμως ήταν για 5.500 στη Μόρια όχι για 22.000, άρα δεν αρκεί. Πρέπει να ενδυναμώσουν οι δομές».

Το Λιμενικό

Σε ερώτηση για τη δράση του Λιμενικού, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Μπορεί το Λιμενικό όταν βρίσκεται στο σημείο, εύκολα να ειδοποιήσει τις τουρκικές αρχές. Από τον Αύγουστο έχουν πολλαπλασιαστεί τα αιτήματα των ελληνικών αρχών προς τη Τουρκία και έχουμε αυξημένη συνεργασία σε σχέση από ότι είχαμε παλιότερα».

Τι λένε οι δήμαρχοι

Μιλώντας στην εκπομπή, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Καρμαντζής, είπε ότι «ο κόσμος έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του προς τις κυβερνητικές καταστάσεις. Η απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου λέει άμεσα να κλείσει η δομή, που υπάρχει για 1.000 ανθρώπους και αυτή την ώρα είναι εκεί 7.000 περίπου. Η απόφαση του Δ.Σ είναι να γίνει μια δομή μέχρι 500 άτομα για καταγραφή/ταυτοποίηση. Εμείς δεν έχουμε πει να μη γίνει δομή, αλλά να γίνει μια δομή μέχρι αυτού του αριθμού». Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για δομή 5.000 ατόμων.

Σχετικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για την επόμενη μέρα, αν και είπε πως πολλά στοιχεία του νέου σχεδιασμού είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Ο εγκλωβισμός στα νησιά δεν θα επιτραπεί. «Έχουμε πει με σύνεση ότι σίγουρα χρειάζεται μικρή δομή έξω από τον πολεοδομικό ιστό. Κλείσιμο του ΚΥΤ της ντροπής και να σταθεροποιηθούν οι δομές μας», είπε.

Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη μετά το τέλος της εκπομπής:

01:40, ξημέρωμα Παρασκευής. Θα τα λέω κι ας μην μ’ αφήνουν κάποιοι. Πολλοί όμως ακούν. Όλοι πια έμαθαν και παραδέχονται το πρόβλημά μας. Κάτι καλό θα βγει. Σε 5 ώρες , μετά στις 07:00, θα τα ξαναπούμε στον ΑΝΤ1 TV, στου Γιώργου Παπαδάκη.

Ακολουθούν πίνακες με τις προσφυγικές ροές στα νησιά και οι χώρες προέλευσης και υπηκοότητα όσων μεταναστών μπήκαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ 2

Δείτε επίσης: Αυστηρή η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το μεταναστευτικό – «Κοινή λογική υπάρχει;» 

Ξανά στην Αθήνα την άλλη βδομάδα

Την ερχόμενη Πέμπτη θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων κατοίκων του Βορείου Αιγαίου  στην Αθήνα.  Η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου καλούν τους νησιώτες την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την μεταναστευτική κρίση.

Μια ώρα αργότερα, ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι θα καθίσουν για μια ακόμη φορά στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Νότη Μηταράκη, σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να κατευνάσει τις αντιδράσεις που γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This