Δευτέρα 21/6/2021

Όσιος Παρθένιος, επίσκοπος Λαμψάκου, ο προστάτης των καρκινοπαθών (video)

Εορτάζει σήμερα ο Όσιος Παρθένιος, Επίσκοπος Λαμψάκου, που είναι και προστάτης των καρκινοπαθών.

Ο Όσιος Παρθένιος έζησε στα χρόνια της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, τον 4ο αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από την Μελιτόπολη της Μικράς Ασίας και ήταν γιος του Διακόνου ιερέα Χριστοφόρου. Γράμματα πολλά δεν έμαθε, ήταν, όμως, ευλαβέστατος και ενάρετος άνθρωπος, που υπήρξε πνευματικός θησαυρός παραμένων εις τους αιώνες.

Από τον πατέρα του διδάχθηκε την αγάπη προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους, και γι’ αυτό υπήρξε φιλόθεος, φιλάνθρωπος και ελεήμων. Μάλιστα, ήταν σπουδαίος ψαράς και τα ψάρια του κατέληγαν με δύο τρόπους: Είτε τα μοίραζε στους φτωχούς ή αλλιώς τα πουλούσε και τους έδινε τα χρήματα.

Επίσης, επισκεπτόταν τους θλιμμένους και τους αρρώστους και τους παρηγορούσε με τον εμπνευσμένο λόγο του και με τα έργα της φιλανθρωπίας του.

Την διακονία του αυτή και τον όλο τρόπο της ζωής του εξετίμησε ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος, ο οποίος τον χειροτόνησε Ιερέα. Αργότερα ο Μητροπολίτης Κυζίκου Αχίλλειος τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Τα θαύματα και τα χαρίσματά του

Λέγεται πως έκανε θαύματα από πολύ νέος, αφού από παιδί είχε αφιερωθεί στον Θεό. Έχουν καταγραφεί σε βιβλία των μονών του Αγίου Όρους, μάλιστα, θαύματα που έκανε ο Όσιος Παρθένιος από τα 18 του. Λέγεται ότι θεράπευσε τυφλό, γιάτρεψε γυναίκα που έπαθε από καρκίνο, ανέστησε νεκρό και απεδίωξε ακάθαρτα πνεύματα.

Είχε πλούσια τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος: σοφία, διάκριση, διόραση, προόραση και πλούσια ιαματικά χαρίσματα.

Ήρθε ο καιρός που ο Θεός θέλησε να δοξάσει το μεγάλο αυτό άγιό του, τον «μέγαν, και περιβόητον εν θαύμασι», «το της Εκκλησίας, εγκαλώπισμα ιερόν, τον θείον Παρθένιον, Αποστόλων τον ομότροπον» (από στιχηρό προσόμοιο τού Εσπερινού), προικίζοντάς τον και με επιπλέον χαρίσματα που τα έχει ανάγκη η εποχή μας.

Έτσι επαύξησε και την ειδική χάρη που είχε να γιατρεύει την επάρατο νόσο, τον καρκίνο, που τόσους και τόσους ανθρώπους καθημερινά βασανίζει. Και ο σπλαγχνικός Άγιος Παρθένιος τρέχει παντού, στέκεται δίπλα στον πονεμένο άνθρωπο των ημερών μας και τον απαλλάσσει από τη φοβερή αυτή νόσο, φτά­νει και ο ίδιος να τον πλησιάσει και με πίστη να του το ζητήσει.

Η ιερά κάρα του Οσίου βρίσκεται στην Εύβοια, στην ιερά μονή Μακρυμάλλης.

Το Ευαγγέλιο της ημέρας:

Κατά Μάρκον Άγιο Ευαγγέλιο, Κεφάλαιο ΙΓ'(13) 1-9

Καὶ ἐκπορευομένου αὐτοῦ ἐκ τοῦ ἱεροῦ λέγει αὐτῷ εἷς τῶν μαθητῶν αὐτοῦ· διδάσκαλε, ἴδε ποταποὶ λίθοι καὶ ποταπαὶ οἰκοδομαί.
καὶ ὁ ᾿Ιησοῦς ἀποκριθεὶς εἶπεν αὐτῷ· βλέπεις ταύτας τὰς μεγάλας οἰκοδομάς; οὐ μὴ ἀφεθῇ ὧδε λίθος ἐπὶ λίθον ὃς οὐ μὴ καταλυθῇ.

Καὶ καθημένου αὐτοῦ εἰς τὸ ὄρος τῶν ἐλαιῶν κατέναντι τοῦ ἱεροῦ, ἐπηρώτων αὐτὸν κατ᾿ ἰδίαν Πέτρος καὶ ᾿Ιάκωβος καὶ ᾿Ιωάννης καὶ ᾿Ανδρέας·

εἰπὲ ἡμῖν πότε ταῦτα ἔσται, καὶ τί τὸ σημεῖον ὅταν μέλλῃ πάντα ταῦτα συντελεῖσθαι;
ὁ δὲ ᾿Ιησοῦς ἀποκριθεὶς ἤρξατο λέγειν αὐτοῖς· βλέπετε μή τις ὑμᾶς πλανήσῃ.
πολλοὶ γὰρ ἐλεύσονται ἐπὶ τῷ ὀνόματί μου λέγοντες ὅτι ἐγώ εἰμι, καὶ πολλοὺς πλανήσουσιν.

Δείτε επίσης: Γρίπη-φονιάς! Άλλοι 17 πέθαναν την περασμένη βδομάδα, στους 38 συνολικά οι νεκροί – Mέχρι τον Μάρτη ο εφιάλτης 

Εμβόλιο σωτηρίας! Μπορεί να εξαφανίσει πλήρως τον καρκίνο της μήτρας

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ