Μπλέξαν οι… γραμμές της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και ο Σουλτάνος… αλωνίζει

Must Read

Επικίνδυνο κυβερνητικό αλαλούμ επικρατεί σε κρίσιμες για τα εθνικά στιγμές. Την ώρα που η Τουρκία σταθερά και ακλόνητα προωθεί τα αναθεωρητικά σχέδιά της στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, απειλώντας με έρευνες και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου, τα υπουργικά «αδειάσματα» έρχονται το ένα μετά το άλλο, οι αστοχίες και οι εθνικά επιζήμιες τοποθετήσεις υπουργών και συμβούλων στα ελληνοτουρκικά καλά κρατούν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αδυνατεί να επιβάλει μια ενιαία γραμμή.

Η ασυνεννοησία των υπουργών και ειδικά των αρμοδίων, όπως είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επιδεινώνει την κατάσταση και στέλνει μηνύματα αδυναμίας στην άλλη όχθη του Αιγαίου, όταν η Τουρκία δείχνει αποφασιστικότητα στην προώθηση των αξιώσεών της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Ζητούνται, λοιπόν, επειγόντως εθνική συναίνεση και ενιαία γραμμή, διαφορετικά οι εξελίξεις θα είναι μη αναστρέψιμες.

Μετά τα «είπα ξείπα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου σε δημοσιογράφο, με αποτέλεσμα να μην διαψευστούν οι ισχυρισμοί του Ταγίπ Ερντογάν ότι υπήρξε συνεννόηση Τουρκίας – Ελλάδας προκειμένου να μην τιμηθούν οι ήρωες των Ιμίων και να αποφευχθεί η ένταση στην περιοχή, ήρθε ο Νίκος Δένδιας σε εκπομπή της ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης να πάρει σαφή θέση και να πει πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία προσυνεννόηση για τέτοια ζητήματα».

Ήταν ίσως η πρώτη σαφής διάψευση από την ελληνική πλευρά, μετά περίπου δύο 24ωρα που άφησε η κυβέρνηση να σέρνεται το θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» της Τουρκίας.

«Επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί»

Με την παρέμβασή του αυτή, ωστόσο, ο κ. Δένδιας ανέδειξε τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν εντός της κυβέρνησης για τα κρίσιμα εθνικά θέματα, αφού αμέσως μετά είπε ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να έχει συνεννοήσεις αυτού του επιπέδου με την τουρκική πλευρά» και ακολούθως «άδειασε» ξεκάθαρα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του όσον αφορά την πρόκληση του «Oruc Reis». «Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα» είπε ο κ. Δένδιας, εννοώντας προφανώς την αποκάλυψη του διαλόγου που είχαν Μητσοτάκης και Παναγιωτόπουλος από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Δείτε επίσης: «Σιγά τον εγκληματία» – Η δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τον τοξοβόλο που «άναψε» τα αίματα (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών «άδειασε» και τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Θάνο Ντόκο, που αποτελεί μια ηχηρή παραφωνία στην κυβέρνηση και στις πάγιες εθνικές θέσεις. Ερωτηθείς για την πρόσφατη ανθελληνική δήλωση Ντόκου περί συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Ο κύριος Ντόκος, νομίζω, δεν προσλαμβάνει τον εαυτό του ως τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι ένας επιστήμονας ο οποίος εκφράζει την άποψή του».

Όπως και να έχει, το πρόβλημα στην κυβέρνηση είναι μεγάλο και ορατό. Το ανέδειξαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς στα ελληνοτουρκικά θέματα» εκ μέρους της κυβέρνησης και για μη ξεκάθαρη καταδίκη όσων είπε ο Τ. Ερντογάν για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, ενώ η Ελληνική Λύση, αναφορικά με το «άδειασμα» Δένδια σε Παναγιωτόπουλο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το να “αδειάζει” ο κ. Δένδιας τον κ. Παναγιωτόπουλο την ώρα που οι Τούρκοι διεκδικούν προκλητικά το Καστελόριζο, αυτό αποδεικνύει μια κυβέρνηση σε κατάσταση “μαλλιά κουβάρια”’! Αλήθεια, αναρωτιόμαστε, ο πρωθυπουργός πού είναι;».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This