Οργανωμένη στρατιωτικά ήταν η εξέγερση των μεταναστών – Πώς μπλόκαραν τους αστυνομικούς και τρομοκράτησαν τους κατοίκους

Must Read

Η πρόσφατη εξέγερση των μεταναστών – προσφύγων στη Λέσβο είχε χαρακτηριστικά σχεδιασμού στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτό προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία, που είδαν υποκίνηση από συγκεκριμένες ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν πλοκάμια στην Τουρκία και λαμβάνουν οδηγίες από περίεργα κέντρα. 

Από την άλλη, η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιδράσει, τα απόνερα της εξέγερσης που κράτησαν αρκετά 24ωρα και η δυνατότητα επιρροής στην πολιτική ατζέντα της χώρας είναι μόλις κάποια από τα συμπεράσματα που καθείς μπορεί να βγάλει από όσα έλαβαν χώρα στην ακριτική Λέσβο. Αυστηρά στον τομέα της ασφάλειας έχει αξία να δούμε ποια ακριβώς είναι τα αποτελέσματα της εξέγερσης των μεταναστών, η οποία -επαναλαμβάνουμε- σύμφωνα με τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, θεωρήθηκε «υποκινούμενη» από συγκεκριμένες ΜΚΟ. Τι ακριβώς πέτυχε η ομάδα των περίπου 3.000 μεταναστών, η οποία εκκίνησε από το καμπ της Μόριας;

Σύμφωνα με τον ειδικό Ασφαλείας Αλέξανδρο Νίκλαν, κατάφεραν να καταλάβουν σημεία της πόλης και να προκαλέσουν βλάβες σε δομές της περιοχής, ενώ χαρακτηριστικά η ΔΕΗ γλίτωσε παρά τις προσπάθειες εμπρησμού. Κινήθηκαν σε διαφορετικά σημεία και χώρους και όχι ως  συντεταγμένη πορεία, όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν, έτσι ώστε να προκληθεί διάσπαση δυνάμεων ασφαλείας και να είναι αδύνατη η ανάσχεσή τους. Κατάφεραν να πετύχουν -με κίνηση σε τρία σημεία και στο τέλος με κυκλωτική κίνηση προς τα πίσω στη Μόρια- να ξεκινήσει νέα εστία ταραχών. Κατάφεραν να διακόψουν την κυκλοφορία, καθώς περιοχές του νησιού απομονώθηκαν εντελώς. Ταυτόχρονα έγινε επίδειξη δύναμης, αφού το να μπορείς να κινητοποιήσεις 2.000 άνδρες μάχιμης ηλικίας έχοντας μπροστά σαν ασπίδες γυναίκες και παιδιά (τακτική που χρησιμοποιούν τρομοκράτες που μάχονται στη Μέση Ανατολή) στέλνει μηνύματα. Επιπρόσθετα κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες που προκαλούν φόβο στους κατοίκους της περιοχής.

Αντιθέτως η «άλλη πλευρά», αυτή των δυνάμεων ασφαλείας, έδειξε μόνο κενά. Γίνεται λόγος για ελλιπές ισοζύγιο δυνάμεων, παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί μόλις λίγες ώρες νωρίτερα από την εξέγερση από την Αθήνα, και αργή αντίδραση. Είναι ολοφάνερη η αδυναμία να αντιμετωπιστούν φαινόμενα μαζικής έξαρσης με έγκαιρο τρόπο, ενώ τα επίπεδα ετοιμότητας κρίθηκαν ανεπαρκή.

Η υποκίνηση για την τροπολογία είναι το… καλό σενάριο! Μετά την εξέγερση η κυβέρνηση κατήγγειλε κάποιες ΜΚΟ ως υποκινητές της και το απέδωσε στην τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτό το αφήγημα, ο λόγος για τον οποίο αντέδρασαν οι ΜΚΟ και υποκίνησαν σε εξέγερση τους μετανάστες είναι επειδή πλέον θα περιοριζόταν ο τρόπος δράσης τους. Κατά κυβερνητικά στελέχη και πάλι, έτερος λόγος ήταν η αλλαγή του νόμου για το άσυλο, ο οποίος άφηνε λιγότερο χώρο ελιγμών και κερδοφορίας σε κάποιες εξ αυτών, που ασχολούνταν αποκλειστικά με το συγκεκριμένο θέμα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που εξασφάλιζαν -με άσυλο ή χωρίς- την παραμονή των αλλοδαπών στη χώρα. 

Είναι ενδεικτικό το τεράστιο ποσοστό των χαρακτηριζόμενων «ευάλωτων» επί σειρά ετών που είχαν άμεση πρόσβαση σε προνόμια και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τους στην ενδοχώρα. Αυτό επιτυγχανόταν κυρίως με το δασκάλεμα των μεταναστών από μέλη ΜΚΟ ως προς το τι θα έπρεπε να ισχυριστούν στην επιτροπή. Ολα αυτά δεν συνέβαιναν δίχως οικονομικά κέρδη για τις ΜΚΟ. Αυτά τα οικονομικά συμφέροντα θεωρεί η κυβέρνηση ότι διαταράσσονται με τη νέα πολιτική της. Αυτό όμως, όπως σημειώνουν αρκετοί, είναι το… καλό σενάριο. Το σενάριο που θέλει να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως υπόθεση εργασίας στη δημόσια τουλάχιστον σφαίρα.

Δείτε επίσης: Σπάνια θαλάσσια είδη εντοπίστηκαν νεκρά από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Ηρεμία πριν από  την καταιγίδα;

Αυτήν τη στιγμή στη Λέσβο τα πράγματα έχουν ηρεμήσει. Οι ΜΚΟ μετά και την αντίδραση της κυβέρνησης έχουν «μαζευτεί» και είναι λιγότερο προκλητικές ακόμη και ως προς τη δράση τους στο πεδίο. Πρόκειται όμως περί επιτυχίας της κυβέρνησης ή είναι στο στάδιο προετοιμασίας δεύτερου γύρου; Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει κλίμα συναίνεσης προσφέροντας κλάδο ελαίας ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα από τα επεισόδια σχεδόν ταυτιζόταν με τις ΜΚΟ. Από ό,τι φαίνεται πάντως θα συνεχίσει να έχει ανοιχτό διπλό μέτωπο. Τόσο στη Βουλή όσο και στις αίθουσες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, μολονότι σχεδόν όλοι οι αυτοδιοκητικοί προέρχονται από τα σπλάχνα της. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις παλινωδίες και τις αστοχίες της επί επτά μήνες, προτού αποφασιστεί να «αλλάξει γραμμή». 

Οι… οδηγίες

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ερευνητική ομάδα δημοσιογράφων από το εξωτερικό, προσποιούμενη τους ενδιαφερομένους να συμμετέχουν ως «εθελοντές» στη δράση των ΜΚΟ αποκάλυψε τον τρόπο δράσης τους. Συγκεκριμένη «υπεύθυνη» ΜΚΟ σε ελληνικό νησί είχε αποτυπωθεί σε κάμερα να λέει: «Τους λέω ότι είναι ηθοποιία, όλο αυτό είναι ηθοποιία… Για να περάσουν, πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στο θέατρο». Τι περιελάμβανε αυτή η «ηθοποιία»; Ενα κόλπο ήταν να δηλώνουν χριστιανοί και ότι έχουν διωχθεί λόγω αυτού, με επιπρόσθετη συμβουλή να προσεύχονται κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων. Αλλο ήταν να δηλώνουν ότι είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας και να υποκρίνονται ότι πάσχουν από μετατραυματικό σύνδρομο.

Ο τουρκικός δάκτυλος

Τα κακά σενάρια, αυτά που επεξεργάζονται άλλου είδους υπηρεσίες και όχι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι πολύ πιο επίφοβα για τη χώρα και την ασφάλειά της. Οι σχέσεις συγκεκριμένων ΜΚΟ με διακινητές είναι άλλωστε γνωστές τοις πάσι. Οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει μια «συμβιωτική σχέση», που περιλαμβάνει και «ραντεβού» σε ερημικές ακτές, τις οποίες άλλωστε κατήγγειλαν επανειλημμένα και Ελληνες αξιωματούχοι. Αυτό σχολίαζε και ο αντιστράτηγος ε.α., πρώην διευθυντής της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος: «Είμαι σίγουρος, είχαν συλλάβει άτομα τα οποία έκαναν τη διακίνηση των ανθρώπων. Παίρναμε 100 άτομα από τη Μυτιλήνη να τα φέρουμε στην ενδοχώρα για λόγους ασφαλείας και το ίδιο βράδυ έφταναν 100 από την Τουρκία, συνέχεια γίνεται αυτό το πράγμα. Πάντα ο αριθμός ήταν σταθερός».

Στις σχέσεις μεταξύ ΜΚΟ και δουλεμπόρων υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας. Ο λόγος για το τουρκικό κράτος, το οποίο, σε διάφορες εκφάνσεις του, υπηρεσιών ή σωμάτων ασφαλείας, σύμφωνα με πλήθος ερευνών και αναλυτών, εμπλέκεται με τη διακίνηση μεταναστών στη χώρα μας πολύ πριν από το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 και σε πολύ έντονο βαθμό από εκείνο το σημείο και μετά. Η σχέση των διακινητών και των ΜΚΟ με αυτού του είδους τις υπηρεσίες πρέπει να προκαλεί πονοκέφαλο στους Ελληνες υπευθύνους, καθώς το κακό σενάριο εμπλέκει την εξέγερση της Μόριας με αυτούς ακριβώς τους κύκλους και θέτει το ζήτημα της ασφάλειας των νησιών σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Ως ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται και η παράμετρος της αποσταθεροποίησης της πολιτικής σκηνής της χώρας μας λόγω του Μεταναστευτικού, χρήσιμη τόσο στην τουρκική πλευρά όσο και σε άλλους παράγοντες που θα ήθελαν να μπορούν να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας μας προκειμένου να εξυπηρετήσουν αλλότριους σκοπούς.

Η περίπτωση του μεγιστάνα Σόρος είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ο αριθμός των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι τόσο μεγάλος ώστε να μην μπορεί κανείς με ασφάλεια να συνδέσει τις τελείες και να δει την πλήρη εικόνα. Η σύνδεση των ΜΚΟ με πλήθος ξένων κρατών αλλά και με τις ίδιες τις Βρυξέλλες με σχέσεις εξάρτησης λόγω της χρηματοδότησής τους είναι δεδομένη. Η αγγλοσαξονική έκφραση «follow the money» οδηγεί σε πολύ συγκεκριμένους ιδιώτες, όπως ο Ουγγροαμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει συγκεκριμένα σχέδια στην περιοχή των Βαλκανίων και έχει φτάσει ως το σημείο να μιλά για βαλκανική «ομοσπονδία». Οχι μόνο αυτό όμως, αλλά και σε πλήθος άλλων ιδρυμάτων που το καθένα μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του χρηματοδότη του. Η βιομηχανία του Μεταναστευτικού είναι τεράστια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι, εκτός από οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε., τεράστια ποσά δαπανώνται από κρατικούς προϋπολογισμούς και ιδιώτες. Σε αυτά θα πρέπει κανείς να προσθέσει τα χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι μετανάστες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This