Σφοδρές αντιδράσεις μετά τις επιτάξεις: «Θα προτάξουμε τα κορμιά μας – Δεν θα γίνουμε οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης» (video)

Must Read

Σφοδρές ήταν -έτσι κι αλλιώς- οι αντιδράσεις από τις  τοπικές αρχές και τους κατοίκους στη δημιουργία κλειστών δομών, πολύ περισσότερο όταν οι εκτάσεις και τα κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή τους επιτάσσονται από την κυβέρνηση, χωρίς να ρωτηθούν οι ίδιοι.

Από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, έμαθε τα… μαντάτα ο  Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σήμερα το πρωί. Ο Περιφερειάρχης έμεινε έκπληκτος όταν ενημερώθηκε από τον υπουργό για τη δημιουργία νέας δομής στη θέση Καράβα, στην περιοχή του Μανταμάδου, στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, την ίδια ώρα που διέρρεε ότι η περιοχή επιτάσσεται με σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ο κ. Μουτζούρης ήταν κατηγορηματικός. «Η κοινωνία θα αντιδράσει», είπε, ενώ εικάζει ότι η κυβέρνηση θέλησε να «προλάβει» τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη με τον ίδιο και τους Δημάρχους.

Εξάλλου, μετά τις εξελίξεις με την περίφημη επίταξη, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, διαφωνεί στο να παραστούν στη συνάντηση στην Αθήνα και το έχει ήδη ζητήσει από τον κ. Μουτζούρη. Ο ίδιος σχολιάσει σκωπτικά στο facebook:

Ο κ. Μουτζούρης είπε ότι δεν γνωρίζει την ακριβή θέση, αλλά τόνισε ότι εξεπλάγη. «Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει με τις συγκεντρώσεις στα νησιά, μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις μας», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή σέβεται τη βούληση των νησιωτικών κοινωνιών.

«Αυτά γίνονται μόνο σε χουντικά καθεστώτα»

Άναυδος έμεινε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μανταμάδου στο άκουσμα ότι η νέα δομή μεταναστών θα γίνει στον Καραβά και μάλιστα με επίταξη του χώρου.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται στα διοικητικά όρια ανάμεσα στο Δήμο Μυτιλήνης και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Όταν κατά την μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015 ο Μανταμάδος δέχτηκε μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών, που έβγαιναν στις παραλίες του, ο πρόεδρος Χ. Τζελαϊδης είχε παραχωρήσει το γήπεδο Μανταμάδου, για τη δημιουργία προσωρινής δομής, όπως και έγινε.

Ωστόσο, μιλώντας πριν λίγο στο LesvosPost, ο ίδιος είπε αυτή τη φορά πως «η κατάσταση είναι δύσκολη με την επίταξη, αλλά θα το παλέψουμε, προτάσσοντας ακόμα και τα κορμιά μας»!

Ο κύριος Τζελαϊδης στο τέλος είπε ότι αυτά γίνονται μόνο σε χουντικά καθεστώτα!

Χίος: «Αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης»

Την ίδια ώρα, στη Χίο οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαίωναν ότι το νέο κέντρο, που θα αντικαταστήσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, θα φτιαχτεί στη λεγόμενη «Θέση 17», δηλαδή στο 17ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίου-Βολισσού, (τοποθεσία Κρητικού Λάκκος/Ψείρα).

«Δεν θα αντιμετωπίσουμε παθητικά την απόφαση επίταξης περιοχών για τα νέα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά», δήλωσε στο «Ράδιο Αλήθεια» ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, τονίζοντας πως «τα νησιά μας δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης».

Απογοητευμένος και πιθανώς εξαγριωμένος, ο ίδιος δηλώνει πως οι κυβερνώντες αδιαφορούν παντελώς για την άποψη των τοπικών κοινωνιών και, την ώρα που μιλούν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επιτάσσουν εκτάσεις, όπως το «17» στο Αίπος για την κατασκευή κέντρου στη Χίο. Όπως λέει: «Φαινόταν ότι κάτι θα γινόταν από την απολυτότητα των κυβερνώντων τις τελευταίες ημέρες».

Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε «υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας ότι ο κος Πέτσας επικαλείται την παρέμβαση του Περιφερειάρχη για λήψη έκτακτων μέτρων στα νησιά, για την επίταξη εκτάσεων και χώρων για τη δημιουργία των κέντρων, προκειμένου να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές».

Σάμος: «Ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις»

Για «ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις» κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, που ζητά από τους Σαμιώτες να συγκεντρωθούν την Πέμπτη έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, για να διαμαρτυρηθούν την ώρα της σύσκεψης.

«Μας κοροϊδεύουν, παίζουν με την υπομονή μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Είμαι απογοητευμένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές», δηλώνει μεταξύ άλλων.

«Την Πέμπτη 13.02.2020 έξω από το υπουργείο Εσωτερικών σας ζητώ να θυσιάσετε λίγες ώρες από τον προσωπικό σας χρόνο και τις δουλειές σας, για να καταστήσουμε σαφές στην Κυβέρνηση ότι είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με όσα συμβαίνουν. Είναι η ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιτύχουμε κάτι», σημειώνει.

Αναφέροντας ότι σε λίγους μήνες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου δηλώνει ότι «δεν θα μπορούμε για ευνόητους λόγους να αντιδράσουμε ολοκληρωτικά και με τον απαιτούμενο δυναμισμό ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις της Κυβέρνησης».

«Το νέο ΚΥΤ στην Ζερβού προχωράει με αμείωτους ρυθμούς ενώ καμία ημερομηνία δεν εξαγγέλλεται για το κλείσιμο της δομής στην πόλη της Σάμου, αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως καταλήξουμε με παραπάνω από μία δομές στο νησί μας; Κάτι που το απεύχομαι και φυσικά δεν θα το ανεχτούμε» .

«Στις 13.02.2020 η φωνή μας και τα αιτήματά μας θα ακουστούν σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σε ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις θα έχουν απέναντί τους το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας» καταλήγει ο κος Πανουράκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This