Στα «κάγκελα» οι νησιώτες μετά την επίταξη – Φτιάχνουν ομάδες περιφρούρησης και προσφεύγουν στο ΣτΕ

Must Read

Μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος αποφάσισαν δημοτικά συμβούλια σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων:

• Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
• Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
• Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
• Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης επίταξης δημοτικής έκτασης στη θέση «17».

Επιπλέον, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να συμβάλει στη δημιουργία της δομής. Με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Χίου καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.

Τέλος, το Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης αποφάσισε να μην αποδεχτεί τη δημιουργία νέας δομής και να επιμείνει στο κλείσιμο των υπαρχόντων.

Κλειστές δομές και στα 5 νησιά

Σήμερα θα δημοσιευτεί η ΚΥΑ που επιτάσσει δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις στα σημεία που θα κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα στα 5 νησιά του Αιγαίου. Η επίταξη θα είναι για 3 χρόνια και θα δοθούν αποζημιώσεις.

Σε Λέσβο και Χίο, τα κέντρα θα είναι σε απόσταση τουλάχιστον 10 χλμ. από κάποιο οικισμό και θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται τον Μάρτη.

Στη Σάμο η κατασκευή του κέντρου βρίσκεται ήδη στην τελική φάση, ενώ σε Λέρο και Κω είναι στις ήδη υπάρχουσες δομές, οι οποίες θα ανακατασκευαστούν πλήρως, με τελείως διαφορετική διαρρύθμιση στο εσωτερικό και περίφραξη στο εξωτερικό περίβλημα των κτιρίων.

Βασικό στοιχείο είναι η δημιουργία ιατρείων μέσα στα κέντρα, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών. Επίσης θα υπάρχουν γήπεδα, σχολεία και χώροι λατρείας.

Οι διαμένοντες θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: όσοι έφτασαν στη χώρα πριν το 2020 και όσοι καταγράφηκαν στα νησιά-πύλες εισόδου από την 1-1-2020. Στην πρώτη κατηγορία η κάρτα εισόδου θα τους επιτρέπει όσο εξετάζεται το αίτημα ασύλου να βγαίνουν από τα κέντρα για συγκεκριμένες ώρες το μεσημέρι και το απόγευμα και φυσικά να επιστρέφουν το βράδυ.

Διακοπή συνεργασίας με την κυβέρνηση

Όποιος εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά στερείται το δικαίωμα εξόδου και ανάλογα με την παράβαση και τον εσωτερικό κανονισμό μπορεί να χάσει και το δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου η να απορριφθεί άμεσα. Επίσης δεν έχουν δικαίωμα εξόδου όσοι έχουν ήδη λάβει απόφαση για επιστροφή από την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Επιστρέφει νικητής ο μικρός Παναγιώτης – Ραφαήλ σε έναν μήνα! (video)

Η δεύτερη κατηγορία, που ανήκει πρακτικά σε όσους το αίτημα για παροχή διεθνούς προστασίας θα εξετάζεται με τον νέο νόμο και το άσυλο και άρα επιταχυμένες διαδικασίες, δεν θα έχει δικαίωμα εξόδου μέχρι να υπάρχει σε πρώτο βαθμό απάντηση.

Σύμφωνα με το νόμο, μέχρι τις 25 μέρες θα πρέπει να υπάρχει η πρώτη διαλογή αν δικαιούνται ή όχι παροχή διεθνούς ασύλου και πρακτικά αν ασκηθεί ένσταση ο νόμος ορίζει ότι ο αιτών μπορεί να μείνει μέχρι και 100 μέρες – περίπου 3 μήνες- σε καθεστώς κράτησης μέσα στα κέντρα.

Με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της σήμερα το απόγευμα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This