Πλατεία Βικτωρίας: Ξεσπούν οι κάτοικοι για τη μικρή «Μόρια» στην καρδιά της Αθήνας

Must Read

Μια υποβαθμισμένη περιοχή φτωχών και εξαθλιωμένων ανθρώπων· και ένα τεράστιο υπνωτήριο μεταναστών. Έτσι περιγράφουν οι κάτοικοι την πλατεία Βικτωρίας, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν θυμίζει σε τίποτα την άλλοτε περιζήτητη αθηναϊκή περιοχή.

Το πλούσιο αρχιτεκτονικό απόθεμά της με τα σπίτια του Μεσοπολέμου που αναβιώνει στη σκέψη των κατοίκων της, οι οποίοι μίλησαν στην «κυριακάτικη δημοκρατία», έχει μετατραπεί πλέον σε κομμάτι αυτού που αποκαλούμε σήμερα «κέντρο της Αθήνας», με κύρια χαρακτηριστικά την έξαρση της εγκληματικότητας, τη διακίνηση ναρκωτικών ακόμα και μέρα μεσημέρι, τα αυτοσχέδια τζαμιά και τους στοιβαγμένους λαθρομετανάστες, που έχουν στείλει το «μήνυμα» στους Αθηναίους ότι η περιοχή δεν θα επανέλθει ποτέ στη μορφή που είχε κάποτε.

Οι λιγοστοί, πλέον, Ελληνες, που, είτε αντέχουν αυτή την κατάσταση, είτε δεν έχουν εναλλακτική λύση για να εγκαταλείψουν την περιοχή, καταγγέλλουν την απουσία της Αστυνομίας και τις ανύπαρκτες περιπολίες. Αλλά και όσοι διασχίζουν την πλατεία για να χρησιμοποιήσουν τον ηλεκτρικό, γίνονται καθημερινά μάρτυρες της σκληρής πραγματικότητας, σε μια περιοχή που έχει γίνει χωνευτήρι ανομίας και εγκληματικότητας.

Πλατεία Βικτωρίας

Χωνευτήρι ανομίας και εγκληματικότητας

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Ηλίας, ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος ζει στην πλατεία Βικτωρίας τα τελευταία 60 έτη. Φανταζόταν αλλιώς τα χρόνια της σύνταξης, αλλά τον «προσγειώνουν» απότομα η εικόνα με τα απλωμένα ρούχα στα κάγκελα της πλατείας, οι άστεγοι επαίτες και οι ξαπλωμένοι σε χαρτόκουτες μετανάστες. Γεμάτος θυμό για την κατάντια της περιοχής, καταγγέλλει την παντελή απουσία αστυνόμευσης, τη στιγμή που οι αλλοδαποί αλωνίζουν και οι τοξικομανείς κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών, αδιαφορώντας για τα μικρά παιδιά.

Τα ακίνητα έχουν χάσει την αξία τους εξαιτίας αυτής την ανεξέλεγκτης κατάστασης, ενώ οι καταστηματάρχες μιλούν για καταστροφή. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, επειδή δεν «βγαίνουν» πλέον οικονομικά και κάποιοι ιδιοκτήτες βάζουν λουκέτο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη μέριμνας από την πλευρά της Πολιτείας. Αμέτρητες οικογένειες, όμηροι της εγκληματικότητας, οδηγήθηκαν στην απόγνωση και την απελπισία.

Άλλωστε, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ποια οικογένεια θα βγει για φαγητό στις ταβέρνες της πλατείας και ποιος νέος θα επιλέξει αυτή την περιοχή για να διασκεδάσει;
Δώδεκα χρόνια διατηρεί ψητοπωλείο, λίγα μόλις μέτρα από την έξοδο του ηλεκτρικού, ο κ. Νίκος. Η αγάπη του για τη γειτονιά τού δίνει δύναμη να το παλέψει, αλλά για πόσο ακόμα; Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», κάνει λόγο για μια συνεχή κρίση, η οποία άρχισε το 2015, με την άφιξη των πρώτων κυμάτων μεταναστών που έφτασαν στη χώρα.

Εκείνο το διάστημα, όπως περιέγραψε, κατάφερε οριακά να κρατήσει την επιχείρησή του, που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τις σκηνές των μεταναστών, οι οποίες είχαν «περικυκλώσει» το κατάστημα, κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση των πελατών του. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το κατάστημά του αποτελούσε την πρώτη επιλογή πολλών οικογενειών, οι οποίες πλέον ή έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές ή απλώς έχουν διαγράψει την πλατεία Βικτωρίας από τη λίστα των επιλογών που τους έχουν απομείνει για διασκέδαση στην Αθήνα, όπως δήλωσε με απελπισία ο ίδιος.

Πλατεία Βικτωρίας

Ο φόβος των αντιποίνων

Συνεχίζοντας, τόνισε πόσο τον θλίβει αυτή η κατάσταση, καθώς, πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα, δυσκολεύεται να βρει και προσωπικό, αφού σε όποιον λέει ότι διατηρεί κατάστημα στην πλατεία Βικτωρίας στην καλύτερη περίπτωση απλώς θα του κλείσει το τηλέφωνο. Περιέγραψε, μάλιστα, στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ένα περιστατικό, κατά το οποίο μια ομάδα μεταναστών ξήλωσε τους θαλάμους των καρτοτηλεφώνων που βρίσκονται στην πλατεία, μπροστά στα μάτια των περαστικών. Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε, κανένας δεν τους ενόχλησε, κανένας δεν κάλεσε την Αστυνομία, αφού ήταν πολλά άτομα και όλοι σκέφτονται τα αντίποινα.

Ο φόβος των αντιποίνων, αλλά και το ενδεχόμενο να τους κρεμάσουν την «ταμπέλα» του ρατσιστή, κρατούν τα στόματα κλειστά. Ελάχιστοι δέχτηκαν να περιγράψουν τη δύσκολη καθημερινότητα και ακόμα λιγότεροι να μιλήσουν επωνύμως. Όχι μόνο για να προστατέψουν την επιχείρησή τους από τους μετανάστες, αλλά και τον εαυτό τους από τους «ντόπιους», που θα σπεύσουν να τους χαρακτηρίσουν ρατσιστές. «Μας έφαγαν η δημοκρατία και η φιλοσοφία. Όποιος υπερασπίζεται την περιουσία του είναι ρατσιστής…», είπε χαρακτηριστικά ένας απ’ αυτούς.

Ο τζίρος που έπεσε κάθετα, σε συνδυασμό με τον φόβο των καταστηματαρχών ότι θα πέσουν θύματα κλοπής ή βίαιων περιστατικών έκαναν τους περισσότερους να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους και να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές, αφήνοντας πίσω τους τις συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και τη διακίνηση ναρκωτικών, που συνθέτουν το παζλ του τρόμου στο κέντρο της Αθήνας. Περιγράφοντας μια ζοφερή καθημερινότητα, δήλωσαν ότι νιώθουν παραμελημένοι και αδικημένοι, παρομοιάζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται με πλωτές σχεδίες που έχουν μπατάρει και είναι έτοιμες να βυθιστούν στον βούρκο της εγκληματικότητας και των αιματηρών συμπλοκών!

Θύμα της βίαιης συμπεριφοράς των μεταναστών δηλώνει και ο κ. Βαγγέλης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια. Φοβισμένος και οργισμένος ταυτόχρονα, λέει: «Βρισκόμαστε στο έλεος του Θεού. Το Μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που έφεραν επίτηδες κάποιοι στο προσκήνιο, προκειμένου να αποδυναμώσουν τον ελληνικό λαό και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Πλατεία Βικτωρίας

Γερασμένη και καταδικασμένη περιοχή

Συνεχίζοντας, κάνει λόγο για τις προσωπικές εμπειρίες του, που πλέον τον έχουν κάνει καχύποπτο απέναντι σε πελάτες, ενώ δεν διστάζει να έχει κρυμμένα σε διάφορα σημεία του καταστήματός του αυτοσχέδια «όπλα», για να προστατευτεί σε περίπτωση που κάποιος του επιτεθεί. «Είναι αμέτρητες οι φορές που μου έχουν σπάσει την τζαμαρία και έχουν προσπαθήσει να με ληστέψουν, αλλά, ευτυχώς, ο συναγερμός τρέπει τους επίδοξους ληστές σε φυγή», καταλήγει.

Από τη «λαίλαπα» του Μεταναστευτικού δεν γλίτωσε ούτε ο κ. Τάκης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα εστίασης επί της πλατείας και την τελευταία πενταετία βλέπει τα έσοδά του να μειώνονται δραματικά. Κι αυτό, γιατί τα τραπεζοκαθίσματα βρίσκονται ακριβώς πάνω στην πλατεία, λίγα μέτρα, δηλαδή, από τις κουβέρτες και τα σεντόνια των μεταναστών!

Απελπισμένοι είναι και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν, υπό τον όρο την ανωνυμίας, στην «κυριακάτικη δημοκρατία». Είναι αυτοί οι ελάχιστοι που έχουν μείνει πιστοί στα παραδοσιακά καφενεία και τα καταστήματα της πλατείας και αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή όπου μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν και έκαναν οικογένεια. Όπως λένε στην «κυριακάτικη δημοκρατία», καθημερινά δεκάδες μετανάστες κατακλύζουν κάθε γωνιά της πλατείας, κάθε στενό δρομάκι. Την ημέρα μεταφέροντας κουβέρτες και υπνόσακους και τη νύχτα σχεδιάζοντας «επιδρομές» στις περιουσίες πολιτών. «Η σαθρή πολιτική κατάντησε ιστορικές αστικές περιοχές άντρα εγκληματικότητας και εξαθλίωσης», λέει αγανακτισμένος ο Τάσος και προσθέτει ότι ο φόβος τον έχει κάνει να κλείνεται στο σπίτι του, μόλις πέσει το σκοτάδι.

Όλοι εκείνοι που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία», έκαναν λόγο για μια γερασμένη και καταδικασμένη περιοχή, η οποία δεν θα ξαναγίνει ποτέ το στολίδι της Αθήνας που υπήρξε κάποτε. Κανένας δεν παρέλειψε να καταγγείλει την έλλειψη αστυνόμευσης και τους ανύπαρκτους ελέγχους στα έγγραφα των μεταναστών, που έχουν επιτρέψει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να καταλάβουν τη γειτονιά τους. Κι αν η Wikipedia στο διαδίκτυο γράφει ότι «σταδιακά η συνοικία αποκτά και πάλι την αίγλη του παρελθόντος», εκείνοι γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο ευσεβής πόθος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε επίσης: Ερεύνα: Παιδί και διαδίκτυο! Ραντεβού με αγνώστους, bulling, εκφοβισμός με προσωπικές φωτό και εθισμός με το gaming

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This