«Μάχη» των πολιτών με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για τις παράνομες κεραίες

Must Read

Ούτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που υποχρεώνουν στην απομάκρυνση των παράνομων κεραιών, φαίνεται πως σέβονται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους, όπως ισχυρίζονται οικογένειες που μένουν στην περιοχή του Ζωγράφου.

Η υπόθεση αφορά τους τέσσερις γονείς από τον Δήμο Ζωγράφου που κέρδισαν τη δικαστική μάχη κατά των τριών μεγαλύτερων εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν εναντίον τους το 2018 εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο εξέδωσε την απόφαση 590/2019.

Οι εν λόγω κεραίες είχαν τοποθετηθεί σε δύο σημεία στην περιοχή του Ζωγράφου, και συγκεκριμένα στις οδούς Υπολοχαγού Καββαθά 2 και Αγίου Θεράποντος 2, πολύ κοντά σε σχολεία, σπίτια και φροντιστήρια, δηλαδή επηρέαζαν με την ακτινοβολία τους άμεσα ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά και εφήβους (σημειώνεται ότι το πρώτο μέρος της υπόθεσης είχε δημοσιευτεί στο φύλλο της Πέμπτης).

Ωστόσο, παρά τη δικαίωσή τους, φαίνεται πως οι προσφυγές των γονιών στη Δικαιοσύνη συνεχίστηκαν, καθώς οι εταιρίες δεν φαίνεται ότι συμμορφώθηκαν με το γράμμα του νόμου. Συγκεκριμένα, πριν από περίπου έναν χρόνο, οι ίδιοι γονείς κατέθεσαν τόσο μηνυτήρια αναφορά όσο και αγωγή κατά των εταιριών, οι οποίες περιμένουν να εκδικαστούν. Η απόφαση 590/2019, που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τα ασφαλιστικά μέτρα, δημοσιεύθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2019 και ήταν άμεσα εκτελεστέα. Σύμφωνα με αυτήν, οι εταιρίες υποχρεώνονταν να απομακρύνουν τις κεραίες μέσα σε έναν μήνα.

Όπως τονίζει η δικηγόρος των γονιών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη Μαρία Χατζηχριστοδούλου, «θεωρητικά υπάρχουν έγγραφα τα οποία αναφέρουν ότι οι κεραίες έχουν απεγκατασταθεί. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν έχουν απομακρυνθεί και οι εσωτερικές εγκαταστάσεις. Γιατί, αν οι εσωτερικές εγκαταστάσεις υπάρχουν, ποιος μας βεβαιώνει ότι δεν θα τοποθετηθούν ξανά κεραίες;». Υπενθυμίζεται πως οι κεραίες στα συγκεκριμένα σημεία του Δήμου Ζωγράφου, όπως και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις, είχαν τοποθετηθεί καμουφλαρισμένες σαν γλάστρες και πέργκολες, γι’ αυτό δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι έχουν απομακρυνθεί ολοκληρωτικά.

«Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη»

Την ίδια στιγμή, η κυρία Χατζηχριστοδούλου αντιμετώπισε την άρνηση των εταιριών, όταν θέλησε να λάβει διαβεβαίωση ότι θα τηρήσουν την απόφαση του δικαστηρίου. Όπως σημειώνει, «είχα ζητήσει από τους συναδέλφους των εταιριών κινητής τηλεφωνίας να κάνουμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που να δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν την απόφαση, όπως επίσης και ότι οι εταιρίες δεν θα εγκαταστήσουν κεραίες στο μέλλον. Όμως, αρνήθηκαν. Σε μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό οι γονείς κατέθεσαν μήνυση και αγωγή».

Όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος της υπόθεσης, οι γονείς στην προσπάθειά τους να αγωνιστούν για το κατέβασμα των κεραιών βρήκαν απέναντί τους τον Δήμο Ζωγράφου, ο οποίος αδιαφόρησε για το θέμα τους. Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος δήμος έχει υπογράψει σύμβαση για την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5G στην Ελλάδα. Μάλιστα, η σύμβαση υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2018, την εποχή που βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας των γονιών, ο οποίος είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς.

Τρανό παράδειγμα της αρνητικής στάσης της προηγούμενης δημοτικής Αρχής αποτελεί το γεγονός πως, αμέσως μετά την κατάθεση του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων, οι γονείς δεν έλαβαν ποτέ απάντηση στο αίτημά τους να συζητηθεί το θέμα τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Αντιθέτως, ο δήμος, για να αποπροσανατολίσει τους κατοίκους και να «φιμώσει» τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονταν, διοργάνωσε μια «ενημερωτική» ημερίδα, στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΕΤ), που είναι το αρμόδιο όργανο για την έκδοση αδειών για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία είναι η αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία, μεταξύ άλλων, και του τομέα της ακτινοπροστασίας, προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι όλα «έχουν καλώς» και δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις κεραίες.

Αγώνας για την αποξήλωση των κεραιών

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι τέσσερις γονείς έμαθαν την τελευταία στιγμή για τη διοργάνωση της ημερίδας. Παρά την ενημέρωση της τελευταίας στιγμής, στην ημερίδα οι γονείς εκπροσωπήθηκαν από τη δικηγόρο τους, η οποία αντέκρουσε τα επιχειρήματα των αρμοδίων. Μάλιστα, σε αυτή την ημερίδα, οι γονείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τεράστια (δυσάρεστη) έκπληξη, καθώς βρέθηκαν και κατηγορούμενοι.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, από τα χείλη των αρμοδίων ακούστηκε ότι οι γονείς παλεύουν ενάντια στις κεραίες γιατί αντιπολιτεύονται τη δημοτική Αρχή και ότι είναι τεχνοφοβικοί και παραπληροφορημένοι σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, και έχουν σκοπό να παραπληροφορήσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους!

Δείτε επίσης: Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει το Σωματείο Υπαλλήλων Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως, αν και η νέα δημοτική Αρχή είχε επίσης ενημερωθεί για την υπόθεση και τους είχε γνωστοποιηθεί η απόφαση 590/2019 του δικαστηρίου, αποφάσισε να αδιαφορήσει και να συμπαρασταθεί σε δημότες άλλου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Ζωγράφου, και συγκεκριμένα των Ιλισίων, οι οποίοι ξεκίνησαν αγώνα για την αποξήλωση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο δήμος συζήτησε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ωστόσο, στην αρχή της συνεδρίασης, στις 17 Οκτωβρίου 2019, η πρόεδρος, επιχειρηματολογώντας υπέρ του αιτήματος των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε άλλη απόφαση δικαστηρίου (την 346/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου), η οποία μνημονεύει ότι οι κεραίες πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων από τα σχολεία και ότι όσες είναι κοντά σε σχολεία πρέπει να αποψιλώνονται. Δηλαδή, η πρόεδρος παρέλειψε να αναφέρει την πιο πρόσφατη δικαστική απόφαση που αφορά τον Δήμο Ζωγράφου και είναι η 590/2019, που είναι μεταγενέστερη της 346/2018!

φωτό από το parakato.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This