Παρασκευή 18/6/2021

Ο χρόνος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων προβληματίζει τις επιχειρήσεις με τους 3.200 εργαζόμενους

Να επανεξεταστούν τα χρονοδιαγράμματα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων Δυτικής Μακεδονίας, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2023, ζητούν -μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν- 15 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Οι επιχειρήσεις, που απασχολούν περί τους 3.200 εργαζομένους, δημιούργησαν το «Ελλάδα 2028 – Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης» και απώτερος στόχος τους είναι «να συμμετάσχουν ενεργά ως άμεσα ενδιαφερόμενοι στην εθνική προσπάθεια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου της απολιγνιτοποίησης και στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής».

Δείτε επίσης: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα! Κινητοποιήσεις από ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ με «χειρόφρενο» σε όλες τις μετακινήσεις

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος και πρόεδρος της πρωτοβουλίας Κλεάνθης Ακτενίζογλου ανέφερε ότι ο ημερολογιακός στόχος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση «είναι μη εφικτός».

10 λιγνιτικές μονάδες

«Το 2023, που θα σταματήσουν οι μονάδες, δεν θα μπορέσουν την ίδια χρονική στιγμή να προχωρήσουν εκείνες οι αποκαταστάσεις των εδαφών, να γίνει ένα νέο χωροταξικό στην περιοχή, ώστε στη θέση των λιγνιτικών μονάδων που θα έχουν φύγει να γίνουν οι κατασκευές των φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2GW, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση».
Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή κλείνουμε 10 λιγνιτικές μονάδες, χωρίς να δημιουργούμε κάτι στην περιοχή που να φέρνει ροή εισοδήματος».

Θυμίζουμε ότι και, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού κ. Χατζηδάκη στην περιοχή, πολλοί κάτοικοι και εργαζόμενοι ζήτησαν να «ξαναδεί» η κυβέρνηση το θέμα απολιγνιτοποίησης της περιοχής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ