Στέλιος Γρηγοριάδης: «Ήρθε η ώρα η ελληνική γαστρονομία να λάβει τη θέση που της αξίζει» (video)

Must Read

Η διεθνοποίηση της ελληνικής γαστρονομίας και τα standards που καλύπτει στις υψηλές προδιαγραφές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και η διαφύλαξη και η διατήρηση της ποιότητας της γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύονται μέσω του Gault&Millau, που αγκαλιάζει πια και τη χώρα μας, η οποία αποτελεί το 21ο μέλος του.

Ο πρόεδρος του Gault&Millau Ελλάδος, Στέλιος Γρηγοριάδης, μιλά στο «Εnjoy» για την επερχόμενη είσοδο του μεγαλύτερου γαστρονομικού οδηγού της Ευρώπης στην Ελλάδα, η οποία θα επισημοποιηθεί με μια μεγαλειώδη δεξίωση που θα λάβει χώρα την 9η Μαρτίου στη Γαλλική Πρεσβεία, αλλά και για την ανάγκη η Ελλάδα να αναδείξει -όπως οφείλει- τον γαστρονομικό τουρισμό.

στελιος γρηγοριαδης Γαλλική Πρεσβεία

Αρχές Μαρτίου στη Γαλλική Πρεσβεία θα παρουσιαστεί ο πρώτος γαστρονομικός οδηγός του Gault&Millau. Γιατί είναι μια σημαντική στιγμή για την ελληνική γαστρονομία;

Για τον γαστρονομικό θεσμό Gault&Millau Ελλάδος, αλλά και για την ελληνική γαστρονομία, η 9η Μαρτίου αποτελεί τη γραμμή εκκίνησης ενός μαραθώνιου αγώνα. Πρόκειται για το δικό μας προσωπικό στοίχημα και στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να λάβει η ελληνική γαστρονομία τη θέση που της αξίζει στον διεθνή γαστρονομικό πολιτισμό. Η Ελλάδα πρέπει να αναδειχθεί σε παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό.

Ο Gault @Millau έχει κατακτήσει 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ο θεσμός δήλωσε την παρουσία του πέρυσι, οπότε και ήρθε στη χώρα μας.

Το 2020 στη Γαλλική Πρεσβεία θα παρουσιάσουμε τους καρπούς που απέδωσε η εντατική εργασία της καταρτισμένης ομάδας Gault&Millau, η οποία, με σχολαστικότητα επιθεώρησε, υπό άκρα μυστικότητα, χώρους εστίασης στον νομό της Αττικής, αλλά και στην Κρήτη και τελικά ανέδειξε τα καλύτερα εξ αυτών. Αυτό που ξεχωρίζει τον Gault&Millau Ελλάδος είναι ότι επιθεωρεί, βαθμολογεί και κατατάσσει τα εστιατόρια με διεθνή κριτήρια. Η ελληνική γαστρονομία, μέσω του παγκόσμιου δικτύου του θεσμού, υπερπηδά τις συνοριακές γραμμές και συναγωνίζεται με τα υπόλοιπα κράτη.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας από την έκδοση αυτού του σημαντικού παγκόσμιου οδηγού στη χώρα μας;

O γαστρονομικός θεσμός Gault&Millau πηγαίνει πίσω στη Γαλλία της δεκαετίας του 1960 – τότε που ο Henri Gault και ο Christian Millau, δύο δημοσιογράφοι και κριτικοί εστιατορίων, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν νέο οδηγό αξιολόγησης εστιατορίων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Σήμερα ο Gault&Millau είναι ένας διεθνής θεσμός, που έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη και τη διατήρηση της ποιότητας της γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης του δικτύου του ήρθε και στην Ελλάδα, για να πετύχει ακριβώς αυτά. Ο Gault&Millau Ελλάδος ήρθε για να αλλάξει τα γαστρονομικά δεδομένα της χώρας μας.

Είναι εφικτό η ελληνική γαστρονομία να γίνει παγκοσμίως αναγνωρίσιμη;

Θα έλεγα πως είναι παραπάνω από εφικτό. Πολλά προϊόντα μας είναι μοναδικής και ασύγκριτης ποιότητας, όπως το ελαιόλαδο, η μαστίχα και πολλά άλλα. Είναι επομένως λανθασμένο το γεγονός ότι, για τους περιηγητές, το γαστρονομικό μας επίπεδο περιορίζεται στην ελληνική σαλάτα, στο σουβλάκι και στον μουσακά. Οι Ελληνες σεφ αξίζουν και πρέπει να διεθνοποιηθούν, τόσο οι ίδιοι όσο και η μαγειρική τους τέχνη. Τα ελληνικά προϊόντα και η ανάδειξή τους μέσα από -άλλες φορές περίτεχνες, και άλλες όχι- μαγειρικές συνταγές, αξίζει και πρέπει να γίνουν γνωστά στο διεθνές κοινό του θεσμού, που τόσα χρόνια τον εμπιστεύεται και τον ακολουθεί.

Στη βραδιά της παρουσίασης στη Γαλλική Πρεσβεία θα παρευρεθεί ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος σεφ Guy Savoy. Κάνατε, νομίζω, ένα ξεχωριστό deal, φέρνοντας μια τόσο σπουδαία μορφή της γαστρονομίας.

Ο Guy Savoy τα τελευταία 19 χρόνια βαθμολογείται σταθερά με 5 σκούφους από τον Gault&Millau Γαλλίας, που είναι και η υψηλότερη βαθμολογία του θεσμού. Το εστιατόριό του έχει αναδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια παγκοσμίως. Στην Ελλάδα έρχεται για την παρουσίαση του ελληνικού οδηγού, διότι πιστεύει στη δύναμη του δικτύου Gault&Millau και, όπως και εκείνος προωθεί τη γαλλική γαστρονομία συμμετέχοντας σε αντίστοιχες δράσεις, έτσι ήρθε να δηλώσει έμπρακτα την υποστήριξή του στο δικό μας εγχείρημα, τον πρώτο ελληνικό οδηγό γαστρονομίας με την υπογραφή του Gault&Millau. Μεγάλη τιμή για τη χώρα μας και σαφώς ξεχωριστή τύχη για τον Gault&Millau να κάνει την εκκίνησή του με τον Guy Savoy.

Θεωρείτε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός έχει χώρο να αναπτυχθεί στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα προσελκύει σταθερά εδώ και χρόνια, παρουσιάζοντας μάλιστα αυξητικές τάσεις, τεράστιο όγκο περιηγητών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το δεδομένο ότι η γαστρονομία αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους κάποιος αποφασίζει να ταξιδέψει, δεν αφήνει περιθώρια ώστε να μην «εκμεταλλευτούμε» όσα η χώρα μας προσφέρει απλόχερα: ξεκινώντας από τις πρώτες ύλες που η ίδια φύση μάς προσφέρει, μέχρι τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα από την εγχώρια βιομηχανία, αλλά ακόμα και μικρούς συνεταιρισμούς, τον τοπικό πολιτισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Είστε μόλις 23 ετών και κατέχετε μια τόσο σημαντική θέση, όντας πρόεδρος του ελληνικού Gault & Millau. Ηταν εύκολο να λάβετε ηγετικό ρόλο σε έναν τόσο γνωστό θεσμό;

Ήρθα σε επαφή με τη διοίκηση του Gault&Millau, όταν βραβεύτηκε από τον οδηγό η νεοφυής επιχείρησή μου «BeFoo», ως μια πολλά υποσχόμενη food tech startup της Γαλλίας. Ανακαλύπτοντας τη δουλειά που κάνει ο οδηγός για την προώθηση γαστρονομίας άλλων χωρών, το ζήλεψα και ξεκίνησαν οι συζητήσεις για να έρθει ο οδηγός στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι το νεαρό της ηλικίας μου ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο. Ο οδηγός, όμως, αγκαλιάζει την καινοτομία και με εμπιστεύτηκε.

Ολοκληρώνοντας, τι περισσότερο θα έχει η επόμενη έκδοση του Gault&Millau;

Ο ελληνικός οδηγός εστιατορίων Gault&Millau ήταν μόνο η αρχή για εμάς και το πρώτο βήμα διεθνοποίησης της ελληνικής μαγειρικής τέχνης. Φυσικό επακόλουθο αποτελεί ο γαστρονομικός οδηγός του έτους που έπεται, ο οποίος, όμως, θα συμπεριλαμβάνει τους αξιόλογους χώρους εστίασης όλης της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο Gault&Millau Ελλάδος θα δηλώνει αισθητά την παρουσία του μέσα από διάφορα αφιερώματα και δράσεις, αφού, άλλωστε, η αξιολόγηση εστιατορίων, ναι μεν αποτελεί τον βασικό τομέα δράσης του, αλλά δεν είναι ο μόνος, καθώς δραστηριοποιείται και στις πιστοποιήσεις προϊόντων, αλλά και χώρων αναψυχής και εστίασης. Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται και να παρακολουθεί τον θεσμό μέσα από την ιστοσελίδα, την εφαρμογή μας, αλλά και τα κοινωνικά μας δίκτυα.

Διαβάστε επίσης: Ζευγάρι τουριστών κάνει τον γύρο της Κρήτης με ποδήλατο και αναζητά δωρεάν στέγη για τα βράδια 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This