Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Βασιλική Θάνου: «Η Ελλάδα στην περίπτωσή μου παραβίασε το Δίκαιο της Ευρώπης»

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Για την παραβίαση του Δικαίου της Ένωσης από τη χώρα μας, με την κατάργηση της θητείας των εν ενεργεία μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μίλησε μεταξύ άλλων η Βασιλική Θάνου στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Κράτος Δικαίου και Ανεξάρτητες Αρχές», που διοργάνωσαν η ομάδα GUE/NGL και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυρία Θάνου ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά η θητεία της, όπως και της αντιπροέδρου Άννας Νάκου, διεκόπη πριν από την ολοκλήρωσή της, έπειτα από την ψήφιση «φωτογραφικής» διάταξης από την παρούσα κυβέρνηση, που προέβλεπε ασυμβίβαστο με αναδρομική ισχύ.

Ομιλητές, εκτός από την κυρία Θάνου, ήταν οι καθηγητές Κώστας Ζώρας και Γιώργος Πλειός, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Δείτε επίσης: Προανακριτική: Στη ΓΑΔΑ και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση»

Η κυρία Θάνου, μιλώντας για τη θεσμοθετημένη προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ανεξάρτητων Αρχών, αναφέρθηκε, αρχικώς, σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ουγγαρίας, όπου είχε τεθεί πρόωρα σε τερματισμό η θητεία της Αρχής Ελέγχου της Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη απόφαση, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η ανεξαρτησία της Αρχής Ελέγχου απαιτεί κατ’ ανάγκη την ύπαρξη προκαθορισμένης θητείας».

Στη συνέχεια η κυρία Θάνου ανέφερε αντίστοιχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατά της Ισπανίας, όπου είχε τερματιστεί πρόωρα η θητεία του προέδρου κι ενός μέλους της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής των Τηλεπικοινωνιών. Και σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο απεφάνθη πως η ανεξαρτησία των εθνικών ρυθμιστικών Αρχών είναι αντίθετη με την πρόωρη λήξη της θητείας μελών.

Μιλώντας για την περίπτωση της Ελλάδας, η κυρία Θάνου έκανε λόγο για «χαρακτηριστικό παράδειγμα παράβασης του Ενωσιακού Δικαίου».

Δείτε επίσης: Αμείλικτος Πατούλης, στέλνει στον εισαγγελέα αφισοκολλητές του ΣΥΡΙΖΑ

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ