Τετάρτη 12/5/2021

Αρματαγωγό μεταβαίνει στη Λέσβο για να στεγάσει οικογένειες μεταναστών

Αρματαγωγό πλοίο μεταβαίνει στη Λέσβο, με σκοπό να στεγάσει προσωρινά τις οικογένειες μεταναστών, που πέρασαν στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου κι έπειτα.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρινίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για οικογένειες, ενώ οι υπόλοιποι νεοεισερχόμενοι θα μεταφέρονται σε αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα.

Πρόκειται για οικογένειες μεταναστών και προσφύγων, που έφθασαν στο νησί και δε μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αφού οι κάτοικοι της περιοχής δεν το επέτρεψαν με μπλόκα.

Μηταράκης: «Θα ήμασταν ασφαλέστεροι αν είχαμε κλείσει τα σύνορα»

Όσον αφορά τα τεκταινόμενα στη χώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε:

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση. Δεν ξέρω αν συγκρίνεται με το 2015, αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ αποφασιστική. Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι η χώρα μας δεν θεωρεί όσους εισέρχονται παράνομα ως πρόσφυγες. Αντίθετα, πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γείτονα χώρα, για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε».

Όπως διευκρίνισε, εξάλλου, αυτοί που φθάνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας «κρατούνται και θα μεταφερθούν στα ΠΡΟΚΕΚΑ».

Σχετικά με την κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «Ζητάμε την ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά κινούμαστε ανεξάρτητα και θωρακίζουμε τα δικά μας σύνορα πολύ πριν αντιδράσει οποιοσδήποτε άλλος».

Σε ερώτηση για το τι θα ζητήσει η χώρα από το αυριανό Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε:«Ζητάμε τη στήριξη της Ευρώπης και στην προστασία των συνόρων, αλλά και στα έκτακτα μέτρα που έχουμε λάβει και στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στη γείτονα χώρα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία εργαλειοποιεί ανθρώπους, διαδίδει ψεύτικες πληροφορίες και εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο για να πετύχει πίεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας εκβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό απαιτεί μία συνολική απάντηση από τα ευρωπαϊκά όργανα».

Τέλος, σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ως σήμερα έχουν μετακινηθεί από τα νησιά 18.700 άτομα και εξήγησε ότι «αποσυμφόρηση γίνεται συστηματικά, σε χαμηλούς τόνους, ώστε να μην λειτουργήσει θελκτικά για τις ροές. Αντιμετωπίσαμε τις αυξημένες ροές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο με ισόποση αποσυμφόρηση. Η αποσυμφόρηση ως διαδικασία είναι διαρκής και θα συνεχιστεί».

Πρόσθεσε τέλος, ότι «σε περιπτώσεις ειδικά κρίσεων, όπως σήμερα, θα ήμασταν πολύ ασφαλέστεροι να είχαμε κλειστά κέντρα αντί των ανοιχτών που λειτουργούν».

Δείτε επίσης: Τραγωδία στη Λέσβο! Αναποδογύρισε βάρκα με 48 μετανάστες – Πνίγηκε ένα παιδί

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ