Σε… αφασία η Επιτροπή Ανταγωνισμού – Αφήνει στο συρτάρι τα ασφαλιστικά μέτρα για τη διανομή του Τύπου

Must Read

Διοργανώνει ημερίδες, συμμετέχει σε ομιλίες και συντάσσει πολυσέλιδες γνωμοδοτήσεις προκειμένου να παρουσιάζει την εικόνα μιας Επιτροπής Ανταγωνισμού που παράγει έργο. Στην πραγματικότητα, όμως, «ο αυτοκράτορας είναι γυμνός». Κι αρκεί μια φωναχτή διαπίστωση για να παραδεχτούμε όλοι πως στην πραγματικότητα βλέπουμε τη γύμνια της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού κι όχι κάποια χρυσοποίκιλτα ρούχα.

  • Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου

Αύριο, για παράδειγμα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα «Καταναλωτές και Δίκαιο ανταγωνισμού: Νέες προοπτικές», με σκοπό, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, «την ενίσχυση των ενώσεων καταναλωτών στην εφαρμογή του Δικαίου ανταγωνισμού». Οπως γνωρίζει, όμως, πολύ καλά ο καθηγητής στο Δίκαιο του ανταγωνισμού κ. Λιανός, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι επιμορφωτικό ινστιτούτο με αρμοδιότητα να εκπαιδεύει κάποιους άλλους για το πώς θα εφαρμόζουν το Δίκαιο του ανταγωνισμού. Ή τουλάχιστον δεν μπορεί να κάνει μόνο αυτό.

Τον περασμένο Ιανουάριο, πάλι, η ανεξάρτητη αυτή Αρχή εξέδωσε μια γνωμοδότηση αναφορικά με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην εθνική αγορά διανομής προϊόντων έντυπου Τύπου. Υπενθυμίζουμε πως στην ελληνική αγορά υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο ένα πρακτορείο διανομής Τύπου, το Αργος (ευρύτερων συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη), το οποίο επομένως κατέχει δεσπόζουσα θέση. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση είχε ομολογουμένως κάποιες εξαιρετικά θετικές παρατηρήσεις. Δεχόταν εύστοχα, για παράδειγμα, ως κριτήριο ερμηνείας του Δικαίου ανταγωνισμού στην αγορά Τύπου την πολυφωνία στην ενημέρωση και τον εκδοτικό πλουραλισμό, τα οποία διασφαλίζονται και από το Σύνταγμα.

Διαπίστωνε ακόμη τη στρέβλωση που δημιουργεί στη συγκεκριμένη αγορά το γεγονός πως στο Αργος συμμετέχουν κάποιες μόνο εκδοτικές επιχειρήσεις, ενώ παρατηρούσε πως η τιμολογιακή πολιτική του συγκεκριμένου πρακτορείου θα πρέπει να κινείται σε επίπεδα παροχής κόστους, δηλαδή να χρεώνει τους πελάτες της κοντά στο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, επειδή αποτελεί μονοπώλιο. Με μια διαφορά: όπως, επίσης, γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Λιανός, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι γνωμοδοτικό όργανο. Ή, τουλάχιστον, δεν μπορεί μόνο να γνωμοδοτεί.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει περισσότερες αρμοδιότητες κι από εκείνες του ανακριτή κι ως ανεξάρτητη διοικητική Αρχή έχει υποχρέωση να εκδίδει διοικητικές πράξεις και να τις εφαρμόζει. Με το άρθρο 11, του νόμου 3959/2011, της αναγνωρίστηκε αρμοδιότητα κανονιστικής παρέμβασης σε κλάδους της οικονομίας. Εν ολίγοις, έχει την ευθύνη να ελέγχει, να διαπιστώνει και, όταν χρειάζεται, να επιβάλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης, προκειμένου να διατηρεί υγιή την αγορά. Και η πραγματικότητα είναι πως αυτή τη στιγμή η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με επικεφαλής τον κ. Λιανό, δεν επιτελεί τον ρόλο της.

Οσο για το πολυδιαφημιζόμενο την περασμένη εβδομάδα πρόστιμο ύψους 800.000 στην Coca-Cola Τρία Εψιλον Ελλάδος ΑΒΕΕ «για παρακώλυση –  δυσχέρανση έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατά τη διεξαγωγή επιτόπιου ελέγχου»; Η πραγματικότητα, είναι, πως αυτή η απόφαση πάρθηκε τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή από την προηγούμενη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού κι όχι από τον κ. Λιανό. Το θέμα είναι τι γίνεται με τον έλεγχο που παρακωλύθηκε τότε. Μαθαίνουμε, -επίσης- τίποτε… Προς το παρόν η Επιτροπή γνωμοδοτεί και επιμορφώνει!

Ύποπτες έρευνες

Η περίπτωση για το πρακτορείο Αργος είναι χαρακτηριστική της απραξίας στην οποία έχει περιέλθει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η γνωμοδότηση που εξέδωσε για τη διανομή Τύπου ήταν μάλλον μια προσπάθεια για να δηλώσει πως εξάντλησε τη δυνατότητα παρέμβασής της στη συγκεκριμένη αγορά πριν την αρχίσει.

Ήταν, όμως, και μια προσπάθεια για να χαθεί περισσότερος χρόνος ώστε κάποια στιγμή τα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία αποφασίστηκαν από την περασμένη διοίκηση της Επιτροπής, πριν από μερικούς μήνες, να χάσουν την ισχύ τους. Να υπενθυμίσουμε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πριν αναλάβει ο κ. Λιανός τη διοίκησή της, είχε ξεκινήσει αυτεπαγγέλτως έρευνα, που οδήγησε στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του Αργους, καθώς πιθανολογήθηκε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Η συγκεκριμένη διαδικασία είχε αρχίσει τον Νοέμβριο του 2018 όταν το πρακτορείο ανακοίνωσε πως πρόκειται να αλλάξει μονομερώς την τιμολογιακή πολιτική του απέναντι στις εφημερίδες.

Λίγες μέρες μετά την έκδοση της τελευταίας γνωμοδότησης, πάντως, στην οποία καταγράφονταν οι στρεβλώσεις στη συγκεκριμένη αγορά, στις εκδοτικές επιχειρήσεις έφτασε ένα νέο ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο -λέει- ελέγχου στην αγορά διανομής Τύπου. Δηλαδή, η Επιτροπή διαπίστωσε τις στρεβλώσεις, αλλά αποφάσισε να διαπιστώσει, ξανά, το διαπιστωμένο, για να περάσει κι άλλος χρόνος.

Τι ωραία μέθοδος(!) Υστερα από πολύμηνες έρευνες, έρχονται νέες έρευνες, αφού οι προηγούμενες θεωρούνται ξεπερασμένες, οι οποίες χρήζουν νέων γνωμοδοτήσεων και νέας επικαιροποίησης. Και πάει λέγοντας… Αλήθεια, πόσα χρόνια χρειάζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διαπιστώσει το πασίδηλο, δηλαδή τη μετοχική σύνθεση του Αργους; Γιατί κάτι μας λέει πως είναι τόσο γνωστή που αποτελεί στην πραγματικότητα υπόθεση λίγων ωρών.

Δείτε επίσης: «Κάποιοι σε βλέπουν λες και έχεις λέπρα»! Σοκαριστικό παράπονο από 48χρονη που νοσεί από τον κορωνοϊό

Και κάπως έτσι φτάσαμε σε ένα εξώδικο που απέστειλε το μοναδικό πρακτορείο διανομής, το Αργος, σε εφημερίδες, στα τέλη Φεβρουαρίου, με το οποίο τους ανακοινώνει πως εάν δεν υπογράψουν τη νέα εμπορική πολιτική εντός τριών μηνών, θα σταματήσει να τις διανέμει! Δεν χρειάζεται να έχει κανείς χτίσει μια λαμπρή καριέρα ακαδημαϊκού για να συμπεράνει -και μάλιστα χωρίς έρευνες και γνωμοδοτήσεις- πως αυτό ονομάζεται κατάφωρη παραβίαση της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων. Αυτή η παραβίαση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παραβιάσεων που έχουν ήδη καταγγελθεί μεν, αλλά ο κ. Λιανός περί άλλα τυρβάζει.

Πρόκληση χωρίς… αιδώ από τον υπουργό Ανάπτυξης

Το λιγότερο προκλητική και αλαζονική είναι η ενέργεια του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη να διορίσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανό και την αντιπρόεδρο Καλλιόπη Μπενετάτου πρόεδρο και αναπληρωτή πρόεδρο, αντίστοιχα, της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα έχει την ευθύνη για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 1/2019 στην εθνική νομοθεσία.

Να υπενθυμίσουμε πως με βάση την οδηγία αυτή δεν επιτρέπεται το ασυμβίβαστο με αναδρομική ισχύ στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού. Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, να διορίζονται πρόσωπα και εν συνεχεία να καταργούνται επειδή δεν πληρούν όρους που θεσπίστηκαν μετά την πρόσληψή τους. Τον περασμένο Αύγουστο όμως, τόσο η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου όσο και η αντιπρόεδρος Αννα Νάκου αντικαταστάθηκαν με την ψήφιση μιας διάταξης που έβαζε ασυμβίβαστο με αναδρομική ισχύ.

Τη θέση της κυρίας Θάνου και της κυρίας Νάκου ανέλαβαν ο κ. Λιανός και η κυρία Μπενετάτου. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που διορίστηκαν, αφού καταπατήθηκε η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία, είναι οι άνθρωποι που καλούνται σήμερα να ενσωματώσουν την οδηγία αυτή στο Εθνικό Δίκαιο. Κι όλα αυτά ενώ η κυρία Θάνου και η κυρία Νάκου έχουν καταθέσει από τον Σεπτέμβριο του 2019 αίτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση των νέων διορισμών.

Τα παράδοξα γίνονται ακόμη πιο τραγικά από την πληροφορία πως ο κ. Λιανός είχε δώσει εντολή να εκπονηθεί από ομάδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας, το οποίο και εισήγαγε στην Ολομέλεια της Επιτροπής. Η Ολομέλεια, ωστόσο, δεν το ενέκρινε λόγω έλλειψης αρμοδιότητας και κάπως έτσι φτάσαμε στη δημιουργία της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Το πιο ενδιαφέρον; Από αυτό το σχέδιο νόμου του κ. Λιανού είχε απαλειφθεί το άρθρο της οδηγίας που απαγορεύει το ασυμβίβαστο με αναδρομική ισχύ.

Πηγή «κυριακάτικη δημοκρατία»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This