Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Το δίλημμα της Ελλάδας για «μπλόκο» στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Έντονο διπλωματικό δίλημμα αντιμετωπίζει η Αθήνα ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαΐου, το οποίο θα επανεξετάσει την ευρωπαϊκή πορεία Αλβανίας και Σκοπίων, μετά την υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νομοθετήματος που αφανίζει κυριολεκτικά τις περιουσίες των Ελλήνων μειονοτικών στη γειτονική χώρα και ολοκληρώνει την εθνοκάθαρση των γηγενών Ελλήνων την οποία επιχειρεί από το 2016 στην Β. Ήπειρο το τουρκοκαθεστώς των Τιράνων.

Ο Ράμα, γνωρίζοντας ότι νομοτελειακά η χώρα του θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν ανησυχεί για τις ισχυρές αντιδράσεις της Αθήνας ούτε έλαβε υπόψη του τις ελληνικές αιτιάσεις και προώθησε τον συγκεκριμένο νόμο «τερατούργημα» με στόχο να υφαρπάξει τη γη που συντηρεί την παραμονή των Ελλήνων στους πατρογονικούς τόπους.

Δείτε επίσης: Αυτά είναι τα δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό

Με την αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε ανήμερα της ψήφισης του νόμου στα Τίρανα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η Αθήνα προϊδεάζει για τη στάση της έναντι της αλβανικής υποψηφιότητας, καθώς επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της αλβανικής εξουσίας «αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Δεν υπολόγισαν βασικές αξίες και δικαιώματα

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στις «συμβουλές της Επιτροπής της Βενετίας», τονίζοντας ότι «οι αλβανικές Αρχές επέλεξαν να δώσουν μια “λύση” χωρίς να λάβουν υπόψη τους βασικές αξίες και δικαιώματα». Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας (14/10/2019), η οποία ανέφερε ότι «οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία». Μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, «τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στον νόμο που ψηφίστηκε».

Η Επιτροπή της Βενετίας είναι υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία διατυπώνει «φιλικές απόψεις» (σ.σ.: ούτε καν προτάσεις) σε κράτη για διάφορα συνταγματικά ζητήματα. Επομένως η επίκληση τους πορίσματος της Βενετίας δεν ανησυχεί τον Ράμα και η Αθήνα θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους επιβολής του δικαίου απέναντι στον υπάλληλο του Ερντογάν.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ