3-6-2020

Η περίφημη «μινωική» έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έγινε, τελικά, μεταξύ 1600 και 1550 π.Χ.

Η «μινωική» έκρηξη στη Σαντορίνη έγινε μεταξύ 1600 και 1550 π.Χ., και όχι μεταξύ 1630 και 1600 π.Χ., σύμφωνα με επιστήμονες.

Πιο… κοντά μας χρονικά έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι διενήργησαν μεγάλη έρευνα και τη δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science Advances».

Η λεγόμενη «μινωική» έκρηξη του ηφαιστείου, που ήταν μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο, πιθανότατα έγινε μεταξύ του 1600 και του 1550 π.Χ., σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των ερευνητών, οι οποίοι θεωρούν τη νέα χρονολόγηση πιο ρεαλιστική σε σχέση με την προηγούμενη επιστημονική εκτίμηση, ότι, δηλαδή, συνέβη μεταξύ 1630 και 1600 π.Χ.

Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Στουρτ Μάνινγκ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, βασίζουν τη νέα εκτίμησή τους στην αναθεώρηση της μεθόδου υπολογισμού με βάση τον ραδιενεργό άνθρακα και τη δενδροχρονολόγηση.

Η τεχνική αυτή, που άρχισε να χρησιμοποιείται πριν από περίπου 50 χρόνια, βελτιώνεται κάθε λίγα χρόνια, καθώς προστίθενται συνεχώς νέα δεδομένα, που δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης ακρίβειας της κλίμακας χρονολόγησης.

«Αν κάτι είναι οργανικό και παλιό -έως 50.000 ετών-, το χρονολογείς με τον ραδιενεργό άνθρακα» δήλωσε ο Μάνινγκ, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να ισχύει η ίδια κλίμακα χρονολόγησης για όλο το βόρειο ημισφαίριο και ότι κατά καιρούς πρέπει να γίνονται μικρές διορθώσεις ανά περιοχές (όπως για παράδειγμα στη Μεσόγειο), οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αναθεωρήσεις ορισμένων σημαντικών προϊστορικών γεγονότων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ