Ήταν 20 Ιουλίου 1974 όταν γράφτηκε μια ακόμη μαύρη σελίδα για τον Ελληνισμό. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενος, αλλά και μια βαθιά λαβωμένη Κύπρο.
Φέτος συμπληρώθηκαν 51 χρόνια από την τραγωδία που άφησε πίσω της η πρώτη εισβολή του «Αττίλα» και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για τη μαύρη επέτειο.
«Η επανένωση της Μεγαλονήσου και η άρση της κατοχής σε έδαφος μιας χώρας μέλους της ΕΕ, παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Συμπληρώνονται σήμερα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που οδήγησε στην κατοχή ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.
Η Ελλάδα στέκεται με σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων, συμμερίζεται το δράμα των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων και εκφράζει την αιώνια ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι με γενναιότητα και αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν τη Μεγαλόνησο.
Το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και μία διαρκής, καθημερινή, παραβίαση του Χάρτη των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία «δύο κρατών», δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις.
Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει δεσμευμένη στην αναζήτηση μιας συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, στο πλαίσιο που έχουν καθορίσει τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Χάρη στην ισχυρή προσήλωση του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών που του έχει αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Κυπριακό βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελλάδα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανέναρξη των συνομιλιών. Οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένο σχήμα, οι οποίες έλαβαν χώρα εφέτος στην Γενεύη και στη Νέα Υόρκη, δείχνουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στον στόχο αυτό.
Η επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η επανένωση της Μεγαλονήσου και η άρση της κατοχής σε έδαφος μιας χώρας μέλους της ΕΕ, παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα».
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την 51η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (20.07.2025)https://t.co/AEdinjHGuc pic.twitter.com/eFTFXi91GU
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 20, 2025
Δείτε επίσης: Κύπρος: Το «μαύρο» καλοκαίρι του 1974 – Η πρώτη εισβολή του «Αττίλα» την αυγή της 20ης Ιουλίου
Αὐτοί εἶναι ἱκανοί νά ἐπιτύχιυν τήν ΕΝΩΣΙ Ἑλλάδος καί Κύπρου – ὑπό τουρκική ἐπικυριαρχία.
Ξυσε τά ΑΡΧΑΊΑ σου.
ΑΠΑΤΕΏΝΕΣ, ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ,
ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ, κάτοικοί της ΧΏΡΑΣ μας.
Βρήκαν μια παλιά Ανακοίνωση του Υπουργείου καί μας Την Κοτσαραν στά μούτρα , καί Καθάρισαν όι ΤΟΥΡΚΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ.