Δημοσθένης Σαρήγιαννης, καθηγητής του ΑΠΘ: «Oι μισοί Έλληνες θα προσβληθούν από κορωνοϊό»

Must Read

Την εκτίμηση ότι ως το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού θα έχει μολυνθεί περί το 50% του ελληνικού πληθυσμού, εξέφρασε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. H ανησυχητική αυτή εκτίμηση, βασίζεται στην απουσία φαρμακευτικών σχημάτων και εμβολίων ικανών να καταπολεμήσουν τον ιό.

«Δεν υπάρχει φάρμακο για να μειωθούν οι διασωληνωμένοι, ούτε κάποιο εμβόλιο που θα σταθεί ικανό να καταπολεμήσει τον ιό, επομένως υπολογίζεται ότι ώσπου να βρεθεί κάτι από τα δύο, θα χρειαστεί να νοσήσει το 45-50% του πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε, η χώρα βρίσκεται ακόμη στην αρχή της καμπύλης διάδοσης του ιού και παρομοιάζοντας τον Covid-19 με παλιρροϊκό κύμα το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα.

«Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον κορονοϊό με ένα τσουνάμι, του οποίου το κύμα είναι η περίοδος της κορύφωσης του ιού. Στην Ελλάδα “βλέπουμε” το κύμα να έρχεται, ωστόσο το «καθυστερούμε» με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την αναστολή των υπηρεσιών. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο για τον ιό πριν “φτάσει” το κύμα εδώ, δηλαδή να το “συναντήσουμε” του χρόνου το Μάρτη, ώστε να έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας με κάποιο σχήμα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να διατηρήσουμε το lock down, διαφορετικά θα “βρούμε” το κύμα πολύ νωρίτερα», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Για την χρονική περίοδο κατά την οποία η χώρα θα επανέλθει στους ρυθμούς της, απάντησε ότι δεν πιστεύει πως θα επέλθει άρση των μέτρων πριν από το Μάιο. «Θεωρώ ότι δεν είμαστε σε κακή τροχιά, δεδομένου ότι καταφέραμε να “καθυστερήσουμε” το τσουνάμι, ωστόσο κατά την άποψή μου η χώρα δεν βρίσκεται σε ύφεση, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειώνεται. Απλά διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία προσπαθούμε να απομακρύνουμε την κορύφωση του ιού», επισήμανε.

Τέλος, ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστηρίζει την πεποίθηση ότι θα έπρεπε να γίνονται και τυχαίες δειγματοληψίες και όχι μόνο στα πιθανά κρούσματα. «Το ζητούμενο είναι να κάνουμε τεστ σε μεγαλύτερο πληθυσμό και όχι μόνο στα ύποπτα κρούσματα. Αυτό έχει μία μαθηματική λογική γιατί, όχι μόνο θα βελτιώσουμε τους δείκτες για τον υπολογισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την ξαφνική εμφάνιση του φαινομένου αυτού, όπως για παράδειγμα στο χωριό στην Θράκη», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι τα αποτελέσματα του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αρχίσουν να φαίνονται σε λίγες εβδομάδες και επισημαίνει ότι, σε περίπτωση που τα μέτρα δεν εφαρμοστούν από όλους τους πολίτες, η εφαρμογή της καραντίνας θα παραταθεί.
«Αν ο καθένας από μας μειώσει τις επαφές του στο 70%, τότε δεν χρειάζεται να παρατείνουμε τα μέτρα περισσότερο από επτά εβδομάδες. Ωστόσο, αν τις μειώσουμε μόνο στο 40% τότε η καραντίνα θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες!», προειδοποιεί ο καθηγητής.

Δημοσθένης Σαρήγιαννης

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This