Ίσως δεν ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό τόσο σύντομα όσο θέλουμε να ελπίζουμε, καθώς θα μας καταδιώκει για αρκετό καιρό, αν δεν βρεθεί εμβόλιο και αποτελεσματικό φάρμακο, προειδοποιεί ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον επικίνδυνο ιό!
«Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει… Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022» εξήγησε.
Αν, δηλαδή, δεν γίνει άμεσα πρόοδος στο εμβόλιο και το φάρμακο, ο… πόθος που έχουμε να απαλλαγούμε το καλοκαίρι από τον κορωνοϊό δεν έχει βάση.
«Πιθανόν να είναι ως μια δεύτερη, μικρότερης έκτασης, επιδημία, για την οποία θα πρέπει να έχουμε τον νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να ”περπατάνε” μαζί με τη γρίπη» πρόσθεσε ο έμπειρος καθηγητής μιλώντας στον Σκάι.
Για την ώρα, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το μόνο που υπάρχει ως ουσιαστική άμυνα είναι η λεγόμενη «φυσική απόσταση», δηλαδή τα μέτρα τα οποία πρέπει να κρατάμε και να προσέξουμε η άρση τους να μη μας βάλει σε χειρότερους μπελάδες. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών τόνισε ότι στόχος είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η εξάπλωση του ιού, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτή η τακτική που ακολουθήσαμε δεν διευκολύνει την ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας.
«Από αυτά που σκεφτόμαστε και υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να είναι πάνω από 5% η συλλογική ανοσία» διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία».
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι μελλοντικά ο ιός μπορεί να αλλάξει συμπτωματολογία, όπως υποστηρίζει ο κ. Γώγος. «Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Covid-19 θα παραμείνει ιός του αναπνευστικού συστήματος.
Αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας εκτιμά πως από τα πρώτα που θα αρθούν θα είναι αυτά της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η λειτουργία «στα πιο μικρά και μετά στα πιο μεγάλα καταστήματα».