Καθηγητής Σύψας: «Υπάρχει κίνδυνος να συμβεί το φαινόμενο του ακορντεόν μετά την χαλάρωση των μέτρων»

Must Read

Με ανησυχία ατενίζουν επιστήμονες και κυβερνητικοί παράγοντες την επόμενη μέρα από τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού κατά της εξάπλωσης του Covid-19, καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος να ισχύσει και στη χώρα μας το φαινόμενο του ακορντεόν, όπως συνέβη στις περιπτώσεις του Βελγίου και της Πορτογαλίας!

Με τον συγκεκριμένο όρο περιγράφεται μια κατάσταση στην οποία η «φυσούνα» των κρουσμάτων και των θανάτων μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ανά μερικές εβδομάδες. Με απλά λόγια, ο φόβος που έχει αρχίσει να κυριεύει όσους θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις αυτήν την κρίσιμη περίοδο είναι μήπως η προσπάθεια για «επιστροφή στην κανονικότητα» προκαλέσει έξαρση νέων κρουσμάτων, με κίνδυνο να ξαναγυρίσουμε στο σημείο «μηδέν».

ΣΥΨΑΣ

«Ένας από τους κυριότερους πυλώνες της άρσης των μέτρων θα είναι η πολύ αυστηρή παρακολούθηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Εάν κάποια στιγμή θεωρήσουμε ότι η καμπύλη ανεβαίνει όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ή των θανάτων, τα μέτρα θα γίνουν πιο αυστηρά και, στη συνέχεια, αν επανέλθουν σε μία κανονική πορεία, θα ελαφρώσουν» τόνισε στον Real FM ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας, που εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα ισχύσει και στην Ελλάδα το φαινόμενο του ακορντεόν.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν θα είναι πολύ έντονο. «Θα υπάρχει το φαινόμενο του ακορντεόν, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα είναι πολύ έντονο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που θεωρούμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο είναι τώρα. Το φαινόμενο του ακορντεόν μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή» ανέφερε.

Εκτίναξη σε Βέλγιο και Πορτογαλία

Αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες φοβούνται ότι το φαινόμενο του ακορντεόν μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, με αποτέλεσμα να έχουμε εξάρσεις μέσα στο καλοκαίρι, όταν θα επισκεφτούν τη χώρα ξένοι τουρίστες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του φαινομένου αποτελούν το Βέλγιο και η Πορτογαλία, όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός νεκρών, παρότι απέφυγαν τις μοιραίες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία. Όταν το Βέλγιο πήρε μέτρα, δύο 24ωρα μετά την Ελλάδα, δηλαδή στις 13 Μαρτίου, είχε μόλις 559 κρούσματα και τρεις θανάτους.

Όμως, λόγω της μικρής καθυστέρησης, ο αριθμός έχει εκτοξευθεί σε 40.956 κρούσματα και 5.998 νεκρούς. Στην Πορτογαλία, όπου υπήρξε μικρή καθυστέρηση στο lockout σε σχέση με την Ελλάδα, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 21.379 και οι θάνατοι τους 762.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This