Μην ξεχάσετε πάλι να δηλώσετε τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά – Οι προθεσμίες και οι παγίδες

Must Read

Ευκαιρία να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά στους δήμους φαίνεται ότι βρήκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ έχουν υποβληθεί 288.746 δηλώσεις, αποκαλύπτοντας στους δήμους 7.310.976 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Η διαδικασία που καλούνται να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι σχετικά απλή, δεν απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών, υπάρχουν όμως και κάποιες παγίδες, οι οποίες χρειάζονται προσοχή.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, λοιπόν, έχουν στη διάθεσή τους κάτι λιγότερο από δύο μήνες για να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά στους δήμους και να απαλλαγούν οριστικά από οποιεσδήποτε αναδρομικές επιβαρύνσεις. Η ρύθμιση αφορά όλων των ειδών τα ακίνητα και όλες τις κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να γλιτώσουν από δημοτικά τέλη και φόρους δεκαετίας.

Έλεγχος των δηλωμένων εμβαδών μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος

Καλό θα ήταν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή αυτοί που από παλιά έχουν δηλώσει τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, αυτοί που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα, αλλά και όσοι έχουν αδήλωτα εμβαδά για οποιονδήποτε λόγο, να σπεύσουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση.

Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, οι οποίοι θα πρέπει να τα δηλώσουν στους οικείους δήμους, ώστε να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη, τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία), αλλά αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

Η διαδικασία είναι απλή. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά με ένα κλικ από τον υπολογιστή του σπιτιού τους. Θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και να πατήσουν πάνω στο «Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων». Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet, ενώ δεν χρειάζεται να συνυποβάλουν κανένα δικαιολογητικό, καθώς αναζητούνται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην πλατφόρμα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του αιτούντα, που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει. Το εμβαδόν θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Μέσω της εφαρμογής παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρισμένα στην εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ. Για τη διευκόλυνση συμπλήρωσης της δήλωσης των πολιτών, η εφαρμογή επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ, απ’ όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων και με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, απ’ όπου αντλεί πληροφορίες σχετικές με τον αριθμό παροχής του ακινήτου. Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Επιλογή κατηγορίας για ηλεκτροδοτούμενα ή μη κτίρια

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προχωρήσει στη «Δημιουργία Νέας Δήλωσης» και να επιλέξει αν η δήλωση αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα.

Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά. Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχετε στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής. Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. Παροχής, πατήστε το κουμπί «Εισαγωγή στη Δήλωση». Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα «Μη ηλεκτροδοτούμενα», όπου κάθε δήλωση γίνεται ανά ακίνητο. Στην κατηγορία αυτή καταχωρίζονται οι διορθώσεις για: α) Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής), β) Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία, γ) Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ και δ) Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

Η δίμηνη λειτουργία της πλατφόρμας έχει αναδείξει και κάποιες κατηγορίες τετραγωνικών, τα οποία δεν μπορούν να δηλωθούν. Η πλατφόρμα, λοιπόν, δεν επιτρέπει σε ιδιοκτήτη ακινήτου να διορθώσει τα τετραγωνικά κοινόχρηστης παροχής πολυκατοικίας που δεν απεικονίζονται στο Ε9, δηλώνοντας ότι είναι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.

Επίσης, να δηλώσει την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Επίσης, δεν είναι εφικτό να δηλώσει μείωση του εμβαδού του ακινήτου του, αλλά και τα εμβαδά επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κ.λπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.

Αν για κάποιο ακίνητό δεν είναι δυνατή η δήλωση μέσω της εφαρμογής, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να απευθυνθεί στον οικείο δήμο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Το Ε9 και ο αναδρομικός ΕΝΦΙΑ

Η επιβάρυνση των ιδιοκτητών με αναδρομικούς φόρους ακίνητης περιουσίας εξαρτάται από το Ε9. Το εμβαδόν του ακινήτου που δηλώνει κάποιος στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Αν συμπίπτει, όλα καλά. Αν όμως χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του Ε9, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών. Καλό είναι η διόρθωση αυτή να έχει προηγηθεί.

Η νέα επιφάνεια του ακινήτου θα φέρει νέο αναδρομικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για τα επιπλέον τετραγωνικά, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης. Δηλαδή, η αύξηση δηλούμενου εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας. Πάντως, οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται, πλέον, χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ. Στη συνέχεια, η επιπλέον επιφάνεια θα πρέπει να δηλωθεί και στον δήμο, φέρνοντας υψηλότερα δημοτικά τέλη.

Ποιες είναι οι παγίδες – Καραδοκεί η ΑΑΔΕ

Μετά την υποβολή των δηλώσεων, οι υπηρεσίες εσόδων των οικείων δήμων θα τις επεξεργάζονται και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους, αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενα δημοτικά τέλη από 1/1/2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης είτε με συμπερίληψή τους στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς καραδοκεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων! Η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη διασταύρωση των δεδομένων των δήμων για τα τ.μ. των κτισμάτων, όπως αυτά αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με το αρχείο του Ε9 που είναι καταχωρισμένο στο TAXISnet, για τον επανυπολογισμό των δημοτικών τελών και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Για τα ακίνητα που θα βρεθούν με διαφορές στο εμβαδόν, θα κληθούν οι ιδιοκτήτες στην Εφορία να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και στις διαφορές των τ.μ. θα επιβληθεί και αναδρομικά πρόσθετος ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, κ.λπ.

Επίσης, αν υπάρχει μέρος της επιφάνειας που δεν είναι ρυθμισμένο (π.χ. ημιυπαίθριοι χώροι, άλλες πολεοδομικές παραβάσεις), τότε ο ιδιοκτήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος και με πρόστιμο της αυθαίρετης επιφάνειας.

Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσουν επεξεργασία της δήλωσης και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου δήμου, η οποία, σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας, μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

Οι ιδιοκτήτες είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως, μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

Λάρισα, Ηράκλειο, Βόλος και Κέρκυρα οι «πρωταθλητές»

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πάντως, από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ φανερώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις και να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τα αναδρομικά τέλη. Η επισκεψιμότητα της σελίδας έχει ξεπεράσει τα 2.700.000 χρήστες και η μέση διάρκεια περιόδου σύνδεσης είναι 4΄46″.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα έχει δεχθεί 2.762.266 επισκέψεις και 288.746 δηλώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια επεξεργασίας. Από τις δηλώσεις αυτές, 225.535 αφορούν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και 63.339 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Από τις 288.746 δηλώσεις που έχει δεχθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι 214.322 έχουν υποβληθεί, οι 38.586 βρίσκονται σε στάδιο προσωρινής αποθήκευσης, οι 24.797 έχουν ολοκληρωθεί, οι 10.319 βρίσκονται σε επεξεργασία και 850 απορρίφθηκαν.

Έχουν ήδη αποκαλυφθεί στους δήμους 7.310.976 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Τα τετραγωνικά ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δηλώθηκαν είναι αυξημένα κατά 36,83% σε σχέση με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα τετραγωνικά μέτρα ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ανέρχονταν σε 19.849.728, ενώ βάσει των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής ο αριθμός των επιφανειών που ηλεκτροδοτούνται φτάνει σε 27.160.704 τ.μ. (αύξηση 36,84%).

Ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων τετραγωνικών προέρχεται από τον Δήμο Λαρισαίων και ακολουθούν οι Δήμοι Ηρακλείου Κρήτης, Βόλου, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Λάρισας υποβλήθηκαν 3.479 δηλώσεις και αποκαλύφθηκαν 273.417,65 κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα, στον Δήμου Ηρακλείου Κρήτης υποβλήθηκαν 1.837 δηλώσεις με 236.436,38 αδήλωτα τετραγωνικά, στον Δήμο Βόλου 412 δηλώσεις που έφεραν στο φως 210.520 πραγματικά τετραγωνικά μέτρα.

Στην Αττική, ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων τετραγωνικών προέρχεται από τον Δήμο Περιστερίου, με 2.341 δηλώσεις και 116.339,56 τετραγωνικά, και ακολουθεί η Κηφισιά με 98.144.41 δηλώσεις, που αποκάλυψαν 98.144,41 τ.μ., και ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, όπου υποβλήθηκαν 1.166 δηλώσεις με 98.144,41 τετραγωνικά μέτρα.

Σχεδόν 4.800 κάτοικοι εξωτερικού διόρθωσαν την επιφάνεια των ακινήτων που κατέχουν στην Ελλάδα. Από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται η πλειονότητα των χρηστών από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων που διαθέτουν στη χώρα μας, έχουν ήδη διορθώσει 1.055 κάτοικοι της Γερμανίας, 1.103 κάτοικοι των ΗΠΑ, 740 ιδιοκτήτες ακινήτων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, 310 κάτοικοι Ολλανδίας, 289 ιδιοκτήτες που ζουν στην Ουκρανία, 276 κάτοικοι Ιταλίας, 272 κάτοικοι Κύπρου, αλλά και 243 πολίτες που έχουν στην κατοχή τους κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα και ζουν στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This