Τετάρτη 23/6/2021

Οι εκκλησίες «παραδίδονται» εκ νέου στους πιστούς – Ποια τα νέα μέτρα για τη Θεία Λειτουργία, τους γάμους και τις βαπτίσεις

Με την ευχή της… κυβέρνησης επαναλειτουργούν από 17 Μαΐου 2020 οι εκκλησίες, προσωρινά υπό νέο καθεστώς, μη την σχετική ΚΥΑ να συνυπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας.

Τη στιγμή που η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει για τα μέτρα στις εκκλησίες, η ΚΥΑ της Νίκης Κεραμέως και του Βασίλη Κικίλια, η οποία και θα δημοσιευτεί σήμερα, θα δίνει το «πράσινο φως» για την τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με την συμμετοχή πιστών, σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Στη νέα ΚΥΑ για τις εκκλησίες, προβλέπεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (π.χ. σε ένα χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ., ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται, αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (π.χ. σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών, κλπ.).

Μέτρα για τις επιμέρους θρησκευτικές κοινότητες

Στην ΚΥΑ για τις εκκλησίες και εν γένει τους χώρους λατρείας, ενσωματώθηκαν, επιπλέον, συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων (π.χ. τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα, κλπ.).

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Η ισχύς της ΚΥΑ είναι από 17/5 έως και 5/6/2020.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ