Η περίοδος καραντίνας λόγω του Covid-19 επέφερε μείωση 35%- 40% κατά μέσο όρο στους δείκτες εγκληματικότητας. Ωστόσο, η νέα πραγματικότητα και η επαναλειτουργία των 66.000 καταστημάτων λιανικού εμπορίου επιφέρουν αλλαγές στο επιχειρησιακό πλάνο της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο εντάσσεται νέος σχεδιασμός για την αποτροπή κλοπών και ληστειών.
Σε τηλεσυσκέψεις που πραγματοποίησε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διατυπώθηκε η πεποίθηση ότι η μαζική έξοδος των πολιτών μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων θα ενεργοποιήσει τις οργανωμένες συμμορίες αλλά και μεμονωμένους κακοποιούς, αυξάνοντας ραγδαία τους εγκληματικούς δείκτες. Οι αναλυτές της Αστυνομίας έχουν προχωρήσει στη χαρτογράφηση ανά τομέα του είδους των επιχειρήσεων και των ωραρίων λειτουργίας τους, ώστε με περιπολίες να περιορίζεται η πιθανή έξαρση του κοινού εγκλήματος.
Η Αττική έχει χωριστεί σε πέντε τομείς, με την καταγραφή επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και των ωρών λειτουργίας τους ανά περιοχή, ενώ στο Κέντρο της Άμεσης Δράστης έχει δοθεί εντολή να γίνεται ιεράρχηση και αξιολόγηση των κλήσεων που δέχεται από τους πολίτες, ώστε να υπάρχει αμεσότερη ανταπόκριση από τις περιπολίες.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται η επιτήρηση επιχειρήσεων που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας και η ενίσχυση περιπολιών σε όσες επαναλειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Συνολικά, για την Αττική υπολογίζονται 15 εποχούμενες περιπολίες ανά βάρδια από τις Ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ, τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης και την ΟΠΚΕ.
Η συχνότητα των περιπολιών έχει οριστεί ανά 20 λεπτά, με συνολική κάλυψη 70 χιλιομέτρων ανά βάρδια στα σημεία-στόχους κάθε τομέα. Επίσης, προβλέπονται 20 πεζές περιπολίες σε σταθερά σημεία της Αθήνας και τουλάχιστον 10 ομάδες αστυνομικών με πολιτικά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ 30 αστυνομικοί θα επιτηρούν κομβικά εμπορικά σημεία όπου εκτελούνται οικονομικές συναλλαγές.
Σε τηλεσύσκεψη με τους αξιωματικούς υπηρεσιών της Αττικής και τους γενικούς διευθυντές των περιφερειακών διευθύνσεων έχει επισημανθεί η επικείμενη «μετάλλαξη» του εγκλήματος και έχει ζητηθεί να προχωρήσουν σε ενημέρωση του προσωπικού τους για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που αναπροσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.