Πρώτο βήμα, αλλά όχι αρκετό για να δώσει πραγματική ώθηση στον τουρισμό, θεωρούν οι εκπρόσωποι του κλάδου τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι ζητούν να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους την 1η Ιουνίου.
O Kυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έχει αποφασίσει να κάνει επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας από την 1 Ιουνίου, αλλά οι ξενοδόχοι δεν είναι έτοιμοι να πιάσουν δουλειά. «Αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, θα είμαστε ανοιχτοί (για τον τουρισμό) από την 1η Ιουλίου με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, το άνοιγμα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας την 1η Ιουνίου είναι λάθος, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πελατολόγιο, ενώ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια πότε θα ξεκινήσει ουσιαστικά η φετινή τουριστική σεζόν.
Ο κ. Τάσιος εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου των ξενοδόχων, καθώς στην ουσία χάνεται η σεζόν λόγω των αυξημένων μέτρων. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σημείωσε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τις αποφάσεις και ατολμία για τα οικονομικά πακέτα στήριξης για τις νότιες χώρες που πλήττονται από τον τουρισμό. Εν αναμονή των υγειονομικών κριτηρίων, υπάρχει ήδη μία αύξηση κόστους της τάξης του 10% για τους επιχειρηματίες.
Σχολιάζοντας το κατά πόσο οι διακρατικές συμφωνίες μπορούν να φέρουν τουρισμό στη χώρα μας, ο πρόεδρος της ΠΟΞ είπε πως όταν υπάρχει στο τραπέζι το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο ή αντίστοιχα το τεστ COVID από τη χώρα προέλευσης που κάνει 80 έως 100 ευρώ το άτομο και θα επιβαρύνει τον πελάτη, ο πελάτης θα επιλέξει να μην έρθει στο ξενοδοχείο.
Ως το πρώτο βήμα επανεκκίνησης του τουρισμού χαρακτήρισαν τις αποφάσεις της Επιτροπής ΣΕΤΕ και ΞΕΕ, απαιτούνται όμως να γίνουν πολλά ακόμα. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, εκτίμησε πως η έναρξη πτήσεων, οι διακρατικές συμφωνίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας, η στήριξη της εργασίας και τα εργαλεία ρευστότητας, θα καθορίσουν τη συνέχεια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, λέγοντας πως τώρα πλέον είναι ώρα αφενός για διακρατικές συμφωνίες και υγειονομικά πρωτόκολλα που θα είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα, αφετέρου δε για καινοτόμα και τολμηρά μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.