Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης: «Να πάνε στην Τουρκία τα ΚΥΤ των μεταναστών»

Must Read

Να μεταφερθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των μεταναστών στην Τουρκία ζητά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, και στέλνει το δικό του μήνυμα στην κυβέρνηση και στον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, μέσω του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Θέλει, μάλιστα, με αυτή την κίνηση το σύνολο των προτάσεων που υπέβαλε να υιοθετηθούν από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση Περιφερειών, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, που θα έλθει για να αντικαταστήσει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα της Λέσβου, ο περιφερειάρχης ζητά -μέσω συνεργασίας της Ε.Ε. με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ- να δημιουργηθούν στην Τουρκία κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να σταματήσουν οι ροές. Ακόμη, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες μελών των σωμάτων ασφαλείας αλλά και κατοίκων, τονίζει ότι πρέπει να επανεξεταστεί η δράση και η λειτουργία της Frontex, προκειμένου αυτή να δρα αποτρεπτικά για την είσοδο των μεταναστών σε χώρες της Ε.Ε., αλλά και να αναλάβει τον επαναπατρισμό των παράνομα εισελθέντων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις προτάσεις του περιφερειάρχη, θα πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα τα σκάφη της Frontex να σταθμεύουν στην Τουρκία, ώστε να επαναφέρουν του διασωθέντες εκεί, αντί να τους αποβιβάζουν στα ελληνικά νησιά.

Επιπρόσθετα, ζητά την ενεργοποίηση των μηχανισμών της Interpol, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά κυκλώματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων -κυρίως- στα παράλια της Τουρκίας. Κυκλώματα τα οποία, με την εξαίρεση αυτών που μπαίνουν στις βάρκες, δρουν ατιμώρητα επί τόσα χρόνια, έχοντας αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη.

Όσον αφορά τα νησιά της περιφέρειάς του, που έχουν πληγεί βαρύτατα από το Μεταναστευτικό, ζητά την άμεση κατάργηση του ΦΠΑ με απόφαση της Ε.Ε., κυρίως για μεταφορές, εστίαση, διαμονή, διατροφή, για την αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς. Ακόμη, φορολογικές ελαφρύνσεις για τους κατοίκους αλλά και ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά, προκειμένου να προσελκύσουν αυτά επενδύσεις.

Ο Κ. Μουτζούρης αγγίζει και το θέμα των ΜΚΟ εντός των δομών φιλοξενίας, ζητώντας νέο τρόπο διοίκησης και υποστήριξής τους, ώστε αυτές να έχουν πολύ μικρότερη συμμετοχή και ουσιαστικό έλεγχο. Ταυτόχρονα τονίζει ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα οι αποφάσεις για την αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This