Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των συνταξιούχων σχετικά με το πως θα φορολογηθούν τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2013.
Η μόνη «λύση», την οποία δίνει, προς το παρόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ανέκυψε με την επιβολή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπέρογκων ποσών πρόσθετων φόρων και προστίμων σε 70.000 μισθωτούς και συνταξιούχους, για αναδρομικά ποσά αποδοχών των ετών 2001-2012 τα οποία εισέπραξαν το 2013 και κατηγορούνται ότι δεν δήλωσαν στην Εφορία με τις δηλώσεις εισοδήματος του 2014, είναι η παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των καταλογισθέντων ποσών κατά 2 μήνες!
Οι πρόσφατες υποσχέσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Αποστόλου Βεσυροπούλου, για ρύθμιση του προβλήματος (με επιμερισμό των αναδρομικών ανά έτος) δεν φαίνεται να εκπληρώνονται προς το παρόν, καθώς οι οφειλές αφορούν έτη τα οποία έχουν παραγραφεί, άρα τα ποσά, για την ώρα καταλογίζονται σε ένα φορολογικό έτος. Το μόνο που μπορεί να κάνει για την ώρα η κυβέρνηση, είναι να δώσει παράταση, ώστε να θεωρούνται ληξιπρόθεσμα από τις 31/7/2020, αντί από τις 29/5/2020 που προβλέπεται σήμερα!
Όπως εξηγούν αρμόδιες πήγες, δεν είναι δυνατόν, για την ώρα, να δοθεί η δυνατότητα υποβολής (χωρίς πρόστιμο) τροποποιητικών δηλώσεων στις ΔΟΥ για τη φορολόγηση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται (όπως ανέφεραν χθες κάποια δημοσιεύματα). Αντ’ αυτών, αναζητείται μια βέλτιστη λύση που και θα ξεπερνά τον σκόπελο της παραγραφής και δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες φορολογικών εσόδων.
Εκτίναξη του φόρου στα ύψη
Θυμίζουμε ότι στα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι, ο φόρος είχε υπολογιστεί στο σύνολο των αναδρομικών ποσών για όλα τα έτη που αφορούσαν, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του φόρου στα ύψη! Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα ποσά του φόρου που καλούνταν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι, ξεπερνούν ακόμα και τις 15.000 και 30.000 ευρώ.
Το αποτέλεσμα το βιώνουν πλέον πολλοί αναστατωμένοι και οργισμένοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που ακόμα ζητούν την ανάκληση των εκκαθαριστικών, πράγμα το οποίο όμως είναι πρακτικά αδύνατο αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία που είναι δύσκολο να αλλάξει, όπως εξηγούν από το υπουργείο Οικονομικών.
Αν δεν υπάρξουν, τελικά, αλλαγές, τότε το μόνο που θα μπορούν να κάνουν όσοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι αδίκως χρεώθηκαν με φόρους και πρόστιμα, είναι να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.