Δημοτικά σχολεία: Τη Δευτέρα αποφασίζει η Κυβέρνηση για το πότε θα ανοίξουν – Ποια είναι η άποψη του Τσιόδρα

Must Read

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να «σπάσει τα λουκέτα» την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση, καθώς πρέπει να ζυγιστούν όλα συν και τα πλην.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας πάντως έδειξε να είναι θετικός στο να ανοίξουν τα δημοτικά, λέγοντας πως αναγνωρίζει μεν την αγωνία των γονέων, όμως υποστήριξε πως υπάρχουν και οι γονείς που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό, οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά είναι:

  1. Υπάρχει κρυφή ανισότητα στην εκπαίδευση η οποία ενισχύεται σε περιόδους πάυσης των σχολικών υποχρεώσεων, καθώς έχει αποδειχθεί πως σε πιο «φτωχά» περιβάλλονται δεν ευνοείται η μαθησιακή διαδικασία.
  2. Κόστος σε χαμένη γνώση και μαθησιακό «κεφάλαιο», δεδομένα που δεν έχουν εξεταστεί ευρέως
  3. Αναγνωρίζονται σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, άγχος, εθισμός στο διαδίκτυο ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος κοινωνικοποίησης του σχολείου
  4. Οικονομικοί λόγοι για γονείς και κοινωνία

«Το συμπέρασμα είναι ότι είναι πολύ σπάνια να νοσήσουν βαριά τα παιδιά. Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε την αρνητική πλευρά. Ο ιός είχε τις ιδιαιτερότητές του. Η παρουσία του δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από το όφελος. Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή των παιδιών στις τάξεις», είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και συνέχισε λέγοντας:

«Σύνθετο το δίλημμα για το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά. Μοιάζει τώρα η καταλληλότερη η συγκυρία. Τα οφέλη περισσότερα από τους κινδύνους. Μπορούν επιστρέψουν στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής. Τελικά ότι και να εισηγηθεί η επιτροπή, την καλύτερη απόφαση θα την πάρουν οι οικείοι. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων και ανέφερε παραδείγματα πρακτικής για τα σχολεία, άλλων χωρών, όπως στη Δανία όπου τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά είναι ανοιχτά περίπου ένα μήνα, ενώ ολοκληρώνοντας υποστήριξε πως: «Είναι κάποια προσωπική τοποθέτηση δική μου, η επιτροπή θα επανεξετάσει τα δεδομένα όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Η Επιτροπή θα τοποθετηθεί αρμοδίως και θα σας αναφέρω αν υπάρξει κάποια διαφορετική τοποθέτηση από αυτήν που σας είπα.

Είμαστε χαρούμενοι γιατί η πρώτη άρση των μέτρων συνοδεύεται από μια καλή πορεία. Που σημαίνει ότι ο κόσμος είναι προσεκτικός. Όλο αυτό είναι επιτυχία όλων μας. Κάποιες εικόνες με μαζική συνάθροιση χωρίς να τηρούνται τα μέτρα είναι απογοητευτικές».

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Μαΐου ανοίγουν οι χώροι εστίασης και επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, με τήρηση των κανόνων, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ανέφερε ότι το μέτρο της 14ης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα έχει παραταθεί και ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, μιλώντας για το δεύτερο κύμα της στρατηγικής, αυτό της άρσης των περιοριστικών μέτρων, είπε ότι προχωρά ομαλά και σταθερά και επεσήμανε πως οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μια σύγχρονη, οργανωμένη χώρα, που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This