«Τσούζει» ο λογαριασμός για την ενέργεια στην Ελλάδα

Μας κοστίζει 30% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης

Must Read

Η απουσία εθνικής πολιτικής καθώς και τα εμπόδια στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς που επιμένουν να υπάρχουν, κοστίζουν στους έλληνες πολίτες και επιχειρηματίες καθώς πληρώνουν την «ενέργεια» 30% υψηλότερα από ότι οι υπόλοιπες χώρες –μέλη της Ε.Ε.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ σε πρόσφατη έκθεσή του, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στη χώρα μας ο σχεδιασμός των πολιτικών για την περίοδο 2020-2050 πρέπει να συμβαδίζει με τον δεδηλωμένο στόχο της μείωσης κατά 80%-95% των αερίων θερμοκηπίου, σε σχέση με το 1990.

Όπως καταγράφει η ερευνητική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου που μέτρησε το κόστος της «Μη-Ευρώπης» το 2019, τα πιθανά οικονομικά οφέλη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας ανέρχονται σε 250 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισαν ότι η τιμή των ρύπων (CO2) έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα, από 7 ευρώ/δικαίωμα το 2018 σε 25 ευρώ/δικαίωμα το 2019.Αυτό επιφέρει επιβάρυνση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι οι παραγωγοί που είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν ένα δικαίωμα για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν, μετακυλούν το επιπλέον κόστος στην κατανάλωση.

«Αν δεν γίνει αντιστάθμιση, οι ελληνικές βιομηχανίες κινδυνεύουν άμεσα να σταματήσουν να είναι ανταγωνιστικές έναντι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές του κόσμου όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο κόστος ρύπων» επισημαίνει ο ΣΕΒ και συμπληρώνει. «Το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, η συνεισφορά της στο ΑΕΠ και η δυνατότητα να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας επηρεάζονται άμεσα γι αυτό είναι απαραίτητη η σωστή ανάπτυξη του ανταγωνισμού στις αγορές αυτές καθώς, θα οδηγήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις». (Ανθή)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This