Επιστολή απόγνωσης του ΣΕΤΕ στην κυβέρνηση

Must Read

Ενδεικτική της απόγνωσης που επικρατεί στον τουριστικό κλάδο είναι η επιστολή του συνδέσμου ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προς την κυβέρνηση. Στην επιστολή περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί η πανδημία και οι συνέπειες της.

Την παραθέτουμε αυτούσια

Προς τους κ.κ.
Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών
Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
Κοινοποίηση προς κ.κ.
Χρήστο Τριαντόπουλο, Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής
Κύριοι Υπουργοί,
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2020

Όπως γνωρίζετε, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είτε δεν έχουν επαναλειτουργήσει μέχρι σήμερα μετά το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο ή υπολειτουργούν, παραμένοντας τύποις μόνο ανοικτές και στερούμενες ουσιαστικά αντικειμένου δραστηριότητας. Αρκετές μάλιστα εξ αυτών απευθύνονται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένες «αγορές», οι οποίες παρέμειναν κλειστές καθ ́ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου ή άρχισαν να ανοίγουν με αυστηρούς περιορισμούς προς το τέλος της (για παράδειγμα Ρωσία).
Οι εν λόγω επιχειρήσεις, που από τον Μάρτιο επί της ουσίας δεν έχουν έσοδα, στηρίχθηκαν -προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους- στο ιδιαίτερα επιτυχημένο εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία όμως πλέον οι περισσότερες από αυτές δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, καθώς έχουν εξαντλήσει το προβλεπόμενο όριο των 800.000 ευρώ.
Αδυνατούν, λοιπόν, να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την πληρωμή των ρυθμισμένων οφειλών τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, των προμηθευτών τους, κλπ.
Και δυστυχώς, οι επόμενοι μήνες αναμένονται ακόμα πιο δύσκολοι.
Στο δεύτερο lockdown που διανύουμε σήμερα μπορεί οι τουριστικές επιχειρήσεις να κρίθηκαν υγειονομικά ασφαλείς και να μην τους επιβλήθηκε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, ωστόσο είναι προφανές πως, λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται, στην πραγματικότητα στερούνται του οποιουδήποτε αντικειμένου δραστηριότητας.
Τα μέλη μας που δραστηριοποιούνται σε χειμερινούς προορισμούς διαπιστώνουν πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί ολόκληρη η χειμερινή τουριστική περίοδος – δεν είναι σήμερα σε θέση να γνωρίζουν αν και με ποιους όρους θα μπορέσουν κάποια στιγμή να λειτουργήσουν.
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε τη λήψη των εξής πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα που παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια εσόδων:
1 ΣΕΤΕ Ɩ Λ. Αμαλίας 34, 10558, Αθήνα Ɩ 210 3217165 Ɩ www.sete.gr Ɩ [email protected]

• Αναστολή καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και την 30η Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της κάθε ρύθμισης.
• Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου. Γνωρίζουμε πως, όπως ανακοινώσατε, πρόκειται σχετικά να σχεδιαστεί ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ωστόσο μέχρι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο πρόβλεψης ενός χρηματοδοτικού εργαλείου παρόμοιου της επιστρεπτέας προκαταβολής (εφόσον δεν μπορεί να τροποποιηθεί το όριο της ισχύουσας ρύθμισης) προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντλήσουν άμεσα τα όλως αναγκαία για τη διατήρησή τους σε λειτουργία κεφάλαια.
• Επέκταση της ρύθμισης που πρόσφατα νομοθετήθηκε για αξιόγραφα μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2021, χρονικό σημείο κατά το οποίο ελπίζουμε να έχει επανέλθει κάποια κανονικότητα.
Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας σχετικά.

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This