Τέσσερις μεγάλες φαρμακευτικές υπόσχονται ότι θα έχουν έτοιμο το εμβόλιο για την Covid-19, μέχρι το τέλος του 2020!

Must Read

Όχι ένα, αλλά πολλά εμβόλια κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να είναι έτοιμα για μαζική διάθεση, μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με την αισιόδοξη πρόβλεψη της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρίας AstraZeneca, που δήλωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής εκατομμυρίων δόσεων από το πειραματικό εμβόλιο της AZD1222, έως το Σεπτέμβριο.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει περάσει τώρα στη φάση των εκτεταμένων δοκιμών σε ανθρώπους. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε ότι πιστεύει πως «αρκετά» άλλα εμβόλια, θα είναι έτοιμα μέχρι το φθινόπωρο.

Την περασμένη εβδομάδα, η AstraZeneca ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αυξήσει την παραγωγή του εμβολίου της σε δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι τα μέσα του 2021, ενώ η GlaxoSmithKline και οι αμερικανικοί κολοσσοί Johnson & Johnson και Pfizer, παρουσίασαν επίσης τα σχέδιά τους να παράξουν δισεκατομμύρια δόσεις από τα δικά τους εμβόλια, μέσα στη χρονιά.

Θα χρειαστούν 4,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως

Μιλώντας σε μία -από απόσταση- συνέντευξη Τύπου, οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, είπαν ότι οι ανθρώπινες δοκιμές των εμβολίων τους «πάνε μέχρι στιγμής καλά». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα χρειαστούν παγκοσμίως 4,5 δισεκατομμύρια δόσεις, για να μπορέσει να μπει τέλος στην πανδημία.

Ο νέος κορωνοϊός είναι τόσο δύσκολο να παρακολουθηθεί και τόσο εύκολο να διαδοθεί, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να μεταδίδεται στον ανθρώπινο πληθυσμό «επ’ αόριστον», εάν δεν βρεθεί εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο καθηγητής Αντριαν Χιλ, κορυφαίο μέλος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συμμετέχει στην έρευνα για το εμβόλιο, δήλωσε ότι οι πιθανότητες αυτό να είναι επιτυχές είναι μόνο 50%, επειδή, αυτή τη στιγμή, τα χαμηλότερα επίπεδα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, σημαίνουν ότι είναι πιο δύσκολο οι εθελοντές να τον κολλήσουν και οι επιστήμονες να διαπιστώσουν αν είναι πράγματι προστατευτικό.

Πιο επιρρεπείς στη βαριά μορφή της νόσου οι ηλικιωμένοι διαβητικοί

Σύμφωνα με έρευνα, οι ηλικιωμένοι διαβητικοί που έχουν επιπλοκές λόγω της πάθησής τους, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πιο βαριά μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν μία εβδομάδα μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Σε μια πρώτη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Diabetologia», με βάση τα δεδομένα 1.317 διαβητικών που παρουσίασαν βαριά μορφή της νόσου Covid-19 και εισήχθησαν σε νοσοκομεία στη Γαλλία μεταξύ της 10ης και της 31ης Μαρτίου, διαπιστώθηκε ότι οι διαβητικοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από τον SARS-CoV-2 είναι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, την πιο συχνή μορφή της ασθένειας, που έχει επιπλοκές (καρδιακές, νεφρικές, στον αμφιβληστροειδή) και είναι υπέρβαροι.

Η έρευνα υπέδειξε, επίσης, ότι ελάχιστοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, μόλις το 3% των περιπτώσεων, εμφανίζουν βαριές μορφές της νόσου Covid-19. Επίσης, ένας από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου είναι η ηλικία: Οι διαβητικοί 75 ετών και άνω διατρέχουν 14 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο έπειτα από επτά ημέρες νοσηλείας, από εκείνους 55 ετών και κάτω.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν υπεισέρχεται σε συγκρίσεις μεταξύ των διαβητικών και του γενικού πληθυσμού, ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης βαρύτερων μορφών της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο, προϋπάρχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος είναι διπλάσιος, αν όχι τριπλάσιος, για τους διαβητικούς που εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ταχύτερη ανάρρωση χάρη σε σκεύασμα για αυτοάνοσο των παιδιών

Φάρμακο που χορηγείται για την καταπολέμηση αυτοάνοσου στα παιδιά, φαίνεται ότι βοηθά τους πάσχοντες από το νέο κορωνοϊό να αναρρώνουν γρηγορότερα.

Η ενεργή ουσία ruxolitinib, που συνταγογραφείται για την αιμοφαγοκυτταρική λεμφοιστιοκυττάρωση (HLH), ένα σοβαρό συστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο που μπορεί και να είναι θανατηφόρο, δρα κατευνάζοντας την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού τους.

Επιστήμονες του Cincinnati Children’s Hospital στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι πάσχοντες από κορωνοϊό που πήραν αυτό το φάρμακο, είδαν βελτίωση στο αναπνευστικό τους, σε σύγκριση με όσους πήραν ψευδοφάρμακο. Επιπλέον, αυτοί που δεν το πήραν, ήταν 14% πιο πιθανό να πεθάνουν.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορεί να αποτρέπει τις καταιγίδες κυτοκινών που βάζουν το ανοσοποιητικό να αυτοκαταστρέφεται. Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Allergy and Clinical Immunology», οι ερευνητές παρακολούθησαν 43 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορωνοϊό από τις 9 Φεβρουαρίου ως τις 28 Φεβρουαρίου. Όλοι τους νοσηλεύονταν στην Ουχάν.

Οι μισοί ασθενείς λάμβαναν δύο φορές από το στόμα το φάρμακο ημερησίως, σε συνδυασμό με τη στάνταρ θεωρία, ενώ οι άλλοι μισοί ψευδοφάρμακο με τη στάνταρ θεραπεία. Από τους πρώτους, το 90% έδειξε βελτιώσεις στις αξονικές μέσα σε 14 μέρες. Στους δεύτερους μόνο το 9% έδειξε βελτίωση σε αυτό το διάστημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This