Επιστημονικό θαύμα: «Καλλιέργησαν» ανθρώπινα μίνι-συκώτια και τα μεταμόσχευσαν με επιτυχία σε αρουραίους!

Must Read

Ερευνητές δοκίμασαν επιτυχώς δυνητικά επαναστατική τεχνολογία που θα μπορούσε να σημάνει την αρχή ενός μέλλοντος χωρίς δωρητές οργάνων – αφού μεγάλωσαν με επιτυχία και μεταμόσχευσαν μικροσκοπικά ανθρώπινα συκώτια… σε αρουραίους.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ καλλιέργησαν αυτά τα μίνι όργανα από επαναπρογραμματισμένα ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος. Σε λίγες μόνο εβδομάδες, ο ερευνητές μπόρεσαν να επιτύχουν ωρίμανση αυτών των συκωτιών – μια διαδικασία που κανονικά θα διαρκούσε έως και δύο χρόνια σε συκώτια πλήρους μεγέθους.

Στη συνέχεια «έσπειραν» τα αναπτυγμένα κύτταρα σε ένα συκώτι αρουραίου, χρησιμοποιώντας το αγγειακό σύστημα του ζώου και το δίκτυο χολικών αγωγών για να τα διατηρήσουν καθώς αυτά «εξαπλώνονταν» στον υπόλοιπο λειτουργικό ιστό ήπατος αρουραίου.

Συνολικά, τα μικροσκοπικά ανθρώπινα όργανα μεταμοσχεύτηκαν σε πέντε αρουραίους, όλοι εκ των οποίων έδειξαν κατάλληλη, αν και κάπως ελαττωματική, λειτουργία του οργάνου έως ότου διαμελιστούν για ανατομική μελέτη, την τέταρτη ημέρα του πειράματος. Ωστόσο, οι αρουραίοι έδειξαν ακόμη σημάδια επιπλοκών όπως η θρόμβωση ή η ισχαιμία – πράγμα που δείχνει ότι η τεχνική εξακολουθεί να απαιτεί πολλή έρευνα και ανάπτυξη.

Οι ερευνητές, ωστόσο, παραμένουν αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι απέχουμε μια δεκαετία από ανθρώπινες δοκιμές μιας τέτοιας τεχνικής. Μακροπρόθεσμα, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες προηγμένες τεχνικές για τη θεραπεία της τελικής ηπατικής ανεπάρκειας, μειώνοντας δραματικά τις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης και τους σχετικούς θανάτους.

«Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, επειδή ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει», εξήγησε ο παθολόγος Alejandro Soto-Gutierrez από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στο Inverse. «Μπορείτε να φτιάξετε ένα ολόκληρο όργανο που μπορεί να λειτουργήσει από ένα κύτταρο του δέρματος

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία οργάνων που μπορούν να αντικαταστήσουν τη δωρεά οργάνων, αλλά στο εγγύς μέλλον, το βλέπω αυτό ως γέφυρα για μεταμόσχευση», δήλωσε ο Soto-Gutierrez. «Για παράδειγμα, σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, ίσως χρειαστεί απλώς ηπατική ώθηση για λίγο αντί για ένα ολοκαίνουργιο ήπαρ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This