Σάββατο 12/6/2021

Πτωτική τάση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών συσκευών μέσα το 2020, λόγω πανδημίας

Παρά την αύξηση στο online shopping, η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της στην οικονομία επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών συσκευών.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της επέλασης της νόσου COVID-19, οι -σε παγκόσμιο επίπεδο- πωλήσεις ηλεκτρονικών συσκευών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets και κινητά τηλέφωνα), αναμένεται να υποχωρήσουν το 2020 κατά περίπου 14% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σε απόλυτα μεγέθη, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην παγκόσμια αγορά θα διατεθούν 1,9 δισ. συσκευές, με τις πωλήσεις σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktop PC) να αναμένεται να υποχωρήσουν το 2020 κατά 10,5% έναντι του 2019, ενώ η μείωση στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών (laptops), tablet και chromebooks θα είναι πιο αργή.

Πάντως, η εξ αποστάσεως εργασία θα «σώσει», κατά το τρέχον έτος, τουλάχιστον, την αγορά των εν λόγω συσκευών από μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων, καθώς, εάν δεν υπήρχε το καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας σε πολλές χώρες του κόσμου, η πτώση στην παγκόσμια αγορά συσκευών θα ήταν πολύ πιο απότομη. «Η προβλεπόμενη πτώση στην αγορά των υπολογιστών θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη. Ωστόσο, το lockdown και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της διασποράς του ιού, ανάγκασαν επιχειρήσεις και σχολεία να επιτρέψουν σε εκατομμύρια ανθρώπους να εργαστούν από το σπίτι και να τηλε-εκπαιδευτούν, γεγονός που αύξησε τις δαπάνες για νέα υπολογιστικές συσκευές», σχολιάζουν οι εκπρόσωποι της Gartner.

Η εταιρεία εκτιμά ότι περίπου ένας στους δύο εργαζόμενους (48%) θα παραμείνει σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας τουλάχιστον για ένα μεγάλο τμήμα του έτους, με την καθιέρωση της τηλε-εργασίας σε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων να αναμένεται να υποστηρίξει περαιτέρω την αγορά των φορητών υπολογιστών και των tablets.

«Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με την ανάγκη των εταιρειών για ευέλικτα επιχειρηματικά σχέδια επιχειρηματικής συνέχειας, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αντικατάσταση των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών από φορητούς τόσο το 2021, όσο και το 2022», αναφέρει η σχετική ανάλυση (Forecast: PCs, Ultramobiles and Mobile Phones, Worldwide, 2018-2024, April 2020 Update).

Οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων προβλέπεται να μειωθούν κατά 14,6% μέσα στο 2020, ενώ οι αποστολές smartphones θα επιτύχουν ελαφρώς πιο αργή πτώση κατά 13,7% σε ετήσια βάση, με την αγορά να διαμορφώνεται σε 1,3 δισ. μονάδες το 2020.

Πλασματική επέκταση του χρόνου ζωής των συσκευών

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι όλοι μας έχουμε αυξήσει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες επικοινωνίας με συναδέλφους, συνεργάτες, φίλους και συγγενείς στη διάρκεια του lockdown, η μείωση στα διαθέσιμα εισοδήματα θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότεροι καταναλωτές να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των συσκευών τους. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος ζωής των κινητών αναμένεται να επεκταθεί από 2,5 χρόνια το 2018 σε 2,7 έτη το 2020.

Παράλληλα, τα προσιτά σε επίπεδο τιμής τηλέφωνα 5G αναμενόταν να είναι ο καταλύτης για την αύξηση των αντικαταστάσεων κινητών, για το τρέχον έτος, τάση που δεν ισχύει πλέον. Ως αποτέλεσμα, τα κινητά τηλέφωνα τεχνολογίας 5G εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύουν μόνο το 11% των συνολικών πωλήσεων κινητών το 2020.

Συνολικά, οι δαπάνες για κινητά 5G θα επηρεαστούν στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, εκτός από την Κίνα, όπου αναμένεται συνεχής επένδυση σε υποδομές 5G, επιτρέποντας στους εκεί παρόχους να εμπορεύονται αποτελεσματικά τις συσκευές 5G.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ