6-7-2020

Η εκ βαθέων εξομολόγηση-απάντηση της «μαμάς» του Χάρι Πότερ, Τζόαν Ρόουλινγκ, σε όσους την κατηγόρησαν για τρανσφοβία

Με μια εκ βαθέων εξομολόγηση απάντησε η Τζόαν Ρόουλινγκ, σε όλους όσοι την κατηγόρησαν για τρανσφοβία.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας από τον πρώτο σύζυγό της, τον Πορτογάλο φοιτητή δημοσιογραφίας Χόρχε Αράντας, σε μια μακροσκελή της ανάρτηση στην προσωπική ιστοσελίδα της.

Μέσα από αυτό το κείμενο 3.600 λέξεων, η Ρόουλινγκ, η οποία είχε δεχτεί επικρίσεις από δεκάδες χρήστες των social media, αλλά και από τους Ντάνιελ Ράντκλιφ και Έμα Γουάτσον, τους διάσημους πρωταγωνιστές της σειράς ταινιών που βασίστηκαν στα best seller βιβλία της, για το tweet της ότι οι τρανσέξουαλ γυναίκες δεν είναι γυναίκες, αποφάσισε να αναφερθεί στα «σκοτεινά» κεφάλαια της ζωής της, όχι για να κερδίσει συμπόνια, όπως λέει, αλλά στο πλαίσιο της αλληλεγγύης της απέναντι σε γυναίκες με παρόμοιες ιστορίες.

«Οι γυναίκες αυτές έχουν χαρακτηριστεί μισαλλόδοξες, επειδή έχουν ενστάσεις για το θέμα του φύλου. Κατάφερα να ξεφύγω από τον πρώτο, βίαιο γάμο μου με δυσκολία, όμως τώρα είμαι παντρεμένη με έναν καλό άνθρωπο με αρχές και με τρόπους. Παρ’ όλα αυτά, τα σημάδια που μου άφησαν η βία και η σεξουαλική κακοποίηση δεν εξαφανίζονται, όσο αγαπητός κι αν είσαι, όσα χρήματα κι αν έχεις.

Πόσο εύκολα τρομάζω είναι πλέον οικογενειακό αστείο, αλλά προσεύχομαι οι κόρες μου να μην αποκτήσουν ποτέ τους ίδιους λόγους να απεχθάνονται τους δυνατούς θορύβους ή να φοβούνται, όταν βρίσκουν κάποιον πίσω τους τον οποίο δεν άκουσαν να πλησιάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά η 54χρονη συγγραφέας, προσθέτοντας ότι η κριτική που δέχτηκε ξύπνησε μέσα της μνήμες μιας σοβαρής σεξουαλικής επίθεσης που δέχτηκε στα 20 της, σε μια στιγμή και σε έναν χώρο όπου ήταν ευάλωτη.

Προτιμούσε να έχει γιο

Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις πιέσεις που δέχονται οι νέοι άνθρωποι να αλλάξουν φύλο, λέγοντας πως, αν δεχόταν κι εκείνη τις ίδιες πιέσεις, ίσως να άλλαζε φύλο για να γίνει ο γιος που ο πατέρας της είχε πει ανοιχτά ότι προτιμούσε να έχει!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ