Τετάρτη, 21 Απρ 2021

H διαφθορά «βασιλεύει» στην Λατινική Αμερική και βάζει… φωτιά στην εξάπλωση του κορωνοϊού

Η Λατινική Aμερική ταλανίζεται με προβλήματα συστημικής διαφθοράς ήδη από την απελευθέρωση της κατά τον 19ο αιώνα από τον ζυγό των αποικιακών δυνάμεων. Η ανάμειξη ξένων κρατών στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών την εποχή του ψυχρού πολέμου μόνο δυσχέρανε την κατάσταση, ενώ τώρα την στιγμή της έξαρσης μια παγκόσμιας πανδημίας οι κυβερνήσεις επιδεικνύουν εγκληματική ανικανότητα και αδιαφορία.

Τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελείς του Εκουαδόρ ανακοίνωσαν ότι είχαν εντοπίσει ένα εγκληματικό δίκτυο που είχε συνεργαστεί με υπαλλήλους υγείας για να κερδίσει μια σύμβαση πώλησης σάκων διακομιδής πτωμάτων σε νοσοκομεία για 13 φορές πάνω από την πραγματική τιμή. Από όλα τα σχέδια που έχουν καταχραστεί πόρους από χώρες της Λατινικής Αμερικής που καταπολεμούν τον κορωνoϊό, η συνωμοσία των σάκων διακομιδής πτωμάτων μπορεί να είναι η πιο ανόητη και επαίσχυντη.

Ακόμη και αν η Λατινική Αμερική έχει αναδειχθεί ως επίκεντρο της πανδημίας, με τους θανάτους και τις λοιμώξεις να αυξάνονται, οι προσπάθειες για τον περιορισμό της κρίσης υπονομεύονται από μια σειρά από σκανδάλων διαφθοράς. Δεκάδες δημόσιοι αξιωματούχοι και τοπικοί επιχειρηματίες κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονται την κρίση ως ευκαιρία για προσωπικό πλουτισμό ασκώντας την επιρροή που έχουν στα νοσοκομεία και τις κυβερνήσεις για την υπερκοστολόγηση ιατρικών προμηθειών, όπως μάσκες, απολυμαντικά και αναπνευστήρες. Μερικές από τις προμήθειες ήταν τόσο ελαττωματικές που αποδείχθηκαν άχρηστες και συνέβαλαν στην αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

“Οι άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους επειδή το σύστημα υγείας κατέρρευσε”, δήλωσε η Ντιάνα Σαλαζάρ, γενική εισαγγελέας του Εκουαδόρ. “Το να επωφεληθεί κανείς από τον πόνο των άλλων, με όλους αυτούς τους ανθρώπους που χάνουν καθημερινάτα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι ανήθικο”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ