Πέμπτη 24/6/2021

Η Apple στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενδεχόμενη παραβίαση των κανόνων περί ανταγωνισμού

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η Apple, για το ζήτημα της ενδεχόμενης παραβίασης των κανόνων περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ξεκίνησε επίσημες αντιμονοπωλιακές έρευνες σε δύο επίπεδα, προκειμένου να αξιολογήσει το κατά πόσον παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώτον, οι κανόνες που θέτει η Apple στους προγραμματιστές εφαρμογών σχετικά με τη διανομή apps μέσω του App Store, και, δεύτερον, οι πρακτικές του αμερικανικού κολοσσού, όσον αφορά το Apple Pay.

Oι έρευνες στην πρώτη περίπτωση αφορούν ιδίως την υποχρεωτική χρήση του συστήματος της Apple για αγορές εντός εφαρμογής και τους περιορισμούς στη δυνατότητα των προγραμματιστών να ενημερώνουν τους χρήστες iPhone και iPad για φθηνότερες εναλλακτικές δυνατότητες αγορών εκτός των εφαρμογών. Οι σχετικές έρευνες επικεντρώνονται στην εφαρμογή αυτών των κανόνων σε όλα τα applications που ανταγωνίζονται τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Apple στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Οι έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από ξεχωριστές καταγγελίες της Spotify και ενός διανομέα ηλεκτρονικών και ηχητικών βιβλίων, σχετικά με τις επιπτώσεις των κανόνων του App Store για τον ανταγωνισμό, στη μουσική συνεχούς ροής και στα ηλεκτρονικά και ηχητικά βιβλία. Ειδικότερα, η Επιτροπή θα διερευνήσει την υποχρεωτική χρήση του συστήματος «ΙΑΡ» της Apple για αγορές εντός εφαρμογής για τη διανομή ψηφιακού περιεχομένου επί πληρωμή. Επίσης, θα εξετάσει τους περιορισμούς στη δυνατότητα των προγραμματιστών να ενημερώνουν τους χρήστες για εναλλακτικές δυνατότητες αγορών εκτός των εφαρμογών.

«Οι πρακτικές αυτές μπορεί, τελικά, να βλάπτουν τους καταναλωτές, στερώντας τους τη δυνατότητα να ωφεληθούν από περισσότερες επιλογές και χαμηλότερες τιμές», αναφέρει σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν αποδειχθούν, οι διερευνώμενες πρακτικές ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. περί συμφωνιών μεταξύ εταιρειών που θίγουν τον ανταγωνισμό (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και/ή για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 ΣΛΕΕ).

«Οι εφαρμογές για κινητά έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο έχουμε πρόσβαση σε περιεχόμενο. Η Apple θέτει κανόνες για τη διανομή εφαρμογών στους χρήστες των iPhone και iPad. Απ’ ό,τι φαίνεται, η Apple έχει αποκτήσει ρόλο “ρυθμιστή” όσον αφορά τη διανομή εφαρμογών και περιεχομένου στους χρήστες των δημοφιλών συσκευών της», αναφέρει η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ. Η ίδια πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της Apple δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό σε αγορές όπου ανταγωνίζεται άλλους φορείς ανάπτυξης εφαρμογών, για παράδειγμα με τις υπηρεσίες Apple Music ή Apple Books. Γι’ αυτό, αποφάσισα να εξετάσω προσεκτικά τους κανόνες του Apple App Store και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε.».

Η περίπτωση του Apple Pay

Όσον αφορά το Apple Pay, κατόπιν προκαταρκτικής έρευνας η Επιτροπή ανησυχεί ότι οι όροι και προϋποθέσεις της Apple και άλλα μέτρα, που σχετίζονται με την ενσωμάτωση του για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε εμπορικές εφαρμογές και ιστοτόπους σε συσκευές iOS/iPadOS, μπορεί να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και να περιορίζουν τις επιλογές και την καινοτομία. Επιπλέον, το Apple Pay είναι η μόνη λύση πληρωμής μέσω κινητού, που έχει πρόσβαση στην τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου «tap and go», η οποία είναι ενσωματωμένη στις κινητές συσκευές iOS για πληρωμές στα καταστήματα.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί και στους εικαζόμενους περιορισμούς της πρόσβασης στο Apple Pay συγκεκριμένων προϊόντων ανταγωνιστών, σε έξυπνα κινητά iOS και iPadOS. Η Επιτροπή θα διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις των πρακτικών της Apple στον ανταγωνισμό στον τομέα των πληρωμών μέσω κινητού. Η έρευνα αφορά τις ανωτέρω πρακτικές της Apple στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Εάν αποδειχθούν, οι διερευνώμενες πρακτικές ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. περί συμφωνιών μεταξύ εταιρειών, που θίγουν τον ανταγωνισμό (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και/ή για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 ΣΛΕΕ).

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ