Τρίτη 15/6/2021

Η Ε.Ε. ανοίγει τα σύνορα σε 14 χώρες – «Πόρτα» σε ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία

Με ανακοίνωσή της η Ε.Ε. ανοίγει τα σύνορά της σε 14 χώρες από την 1η Ιουλίου.

Ο κατάλογος με τις 14 χώρες περιλαμβάνει την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Γεωργία, το Μαυροβούνιο, την Σερβία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, την Ουρουγουάη, την Ταϊλάνδη και την Τυνησία. 

«Κλειστές» πόρτες στην Ε.Ε. βλέπουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία που εξακολουθούν να βρίσκονται στις κόκκινες ζώνες της πανδημίας.

Ερωτηματικά που έχουν μείνει αναπάντητα αναφορικά με τις αποφάσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ακόμα βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο των «αερογεφυρών» ούτως ώστε να μην εμποδιστούν οι καλοκαιρινές διακοπές των Βρετανών που ενισχύουν σημαντικά τον τουρισμό πολλών χωρών.

«Καυτό» και το ζήτημα της Κίνας αφού δεν είναι λίγες οι χώρες που στηρίζονται από τον κινεζικό τουρισμό και θέλουν να συμπεριληφθούν στη λευκή λίστα με εμπόδιο όμως να παραμένει ότι και το Πεκίνο διατηρεί κλειστά τα σύνορά του στους Ευρωπαίους.

Τα κράτη της Ε.Ε. επιτρέπουν κανονικά τη διέλευση στα σύνορα χωρίς διαβατήρια για πολίτες της Ε.Ε., όπως και για τη Βρετανία που παραμένει μέλος μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος του έτους.

Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από το πρωί της Τρίτης, στις Βρυξέλλες, οι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών πιέζουν για το άνοιγμα των συνόρων. Κράτη όπως η Γαλλία επιθυμούν να μπουν στη λευκή λίστα τα γαλλόφωνα κράτη της Αφρικής, ενώ αντίστοιχα η Πορτογαλία ανησυχεί ιδιαίτερα για τα κλειστά σύνορα με τη Βραζιλία που είναι κατά κόρον μια χώρα που επιλέγει τις ακτές της για τουρισμό. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ