Νέος εξωδικαστικός συμβιβασμός-μαμούθ της Novartis

Must Read

Έναν ακόμη εξωδικαστικό συμβιβασμό έκανε η Novartis, η οποία θα καταβάλει 678εκ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση και σε άλλα κράτη, για να κλείσει μια υπόθεση διαφθοράς που αφορά πανάκριβα δώρα σε γιατρούς (με ανταλλάγματα φυσικά).

Σύμφωνα με την αγωγή,  στο πρόγραμμα «ομιλητών», που έτρεχε από το 2002 έως το 2011, με το πρόσχημα επιμορφωτικών συγκεντρώσεων, η Novartis ξόδεψε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για εξεζητημένα γεύματα, σκάφη, εκδρομές σε θέρετρα με γκολφ, αθλητικές εκδηλώσεις και αμοιβές ομιλητών.

Οι γιατροί του «προγράμματος» συχνά δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν παρουσιάσεις στις λεγόμενες «διαλέξεις» και υπήρξαν ελάχιστες ή καθόλου συζητήσεις σχετικές με την ιατρική στις εκδηλώσεις αυτές, σύμφωνα με τον διακανονισμό.

Μάλιστα, αναφέρεται ως παράδειγμα ένας γιατρός ο οποίος είχε γράψει πάνω από 8.000 συνταγές για φάρμακα της NOVARTIS, λαμβάνοντας 320.000 δολάρια, ενώ ένας άλλος με 9.000 συνταγές πήρε 220.000 δολάρια. Υπάρχει και τρίτη περίπτωση, με γιατρό να εισπράττει πάνω από 200.000 δολάρια για 3.600 συνταγές φαρμάκων της Novartis.

Η γενική εισαγγελέας του Μανχάταν, Όντρει Στράους ανακοίνωσε τον διακανονισμό (δείτε τον ΕΔΩ) της αγωγής λέγοντας: «Οι αμοιβές διαλέξεων, τα υπερβολικά γεύματα και τα πανάκριβα ποτά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από δωροδοκίες για να ζητήσουν από τους γιατρούς σε όλη τη χώρα να συνταγογραφήσουν φάρμακα της Novartis».

Ως μέρος των διακανονισμών, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Novartis συνήψε «εταιρική συμφωνία ακεραιότητας» με τον γενικό επιθεωρητή στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η πενταετής συμφωνία απαιτεί, μεταξύ άλλων, η Novartis να περιορίσει σημαντικά το πρόγραμμα ομιλητών επί πληρωμή, περιορίζοντας οποιαδήποτε γεγονότα σε εικονική μορφή μόνο.

Τα ψηφίσματα δεν περιλάμβαναν «προσδιορισμό ευθύνης», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι εκπρόσωποι της Novartis δήλωσαν ότι η εταιρεία έχει υποστεί μετασχηματισμό και έχει συμφωνήσει σε νέες υποχρεώσεις εταιρικής ακεραιότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2025. Είπαν επίσης,  ότι η Novartis απομακρύνθηκε από το παραδοσιακό μοντέλο προγράμματος ομιλητών που είχε προσελκύσει τον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών.

Ο Δρ. Vasant Narasimhan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τόνισε: «Είμαστε μια διαφορετική εταιρεία σήμερα – με νέα ηγεσία, ισχυρότερη κουλτούρα και πιο ολοκληρωμένη δέσμευση για την ηθική που είναι ενσωματωμένη στην καρδιά της εταιρείας μας. Ήμουν ξεκάθαρος ότι ποτέ δεν θέλω να επιτύχουμε εμπορική επιτυχία εις βάρος των αξιών μας – οι αξίες μας πρέπει πάντα να είναι πρώτες και να είναι το θεμέλιο όλων όσων κάνουμε».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This