Σάββατο 15/5/2021

Τα «γύρισαν» οι Βρετανοί: Χωρίς 14ήμερη καραντίνα, τελικά, οι τουρίστες που επιστρέφουν από Ελλάδα

Σε μια… ανατροπή της τελευταίας στιγμής, η βρετανική κυβέρνηση συμπεριέλαβε, τελικά, την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα», ήτοι, στις χώρες από τις οποίες οι ταξιδιώτες δεν θα υποχρεώνονται σε 14ήμερη καραντίνα φτάνοντας στην Αγγλία.

Η εξέλιξη ήρθε σαν έκπληξη, αφού νωρίτερα την Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς τόνισε, μιλώντας στο BBC, πως οι τουρίστες από την Ελλάδα θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, καθώς το Λονδίνο θα έκανε… αντίποινα στην Αθήνα, λόγω μη ύπαρξης «αμοιβαιότητας» στα ταξιδιωτικά μέτρα.

Η Βρετανία αποκάλυψε τη λίστα με τις 59 χώρες για τις οποίες δεν θα είναι υποχρεωτική η καραντίνα από τις 10 Ιουλίου και μεταξύ αυτών, εκτός από τη χώρα μας, περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σερβία και η Τουρκία. Ωστόσο, εάν οι ταξιδιώτες -ακόμα και οι προερχόμενοι από τις 59 αυτές χώρες- φτάνουν στην Αγγλία μέσω μετεπιβίβασης σε χώρα εκτός της λίστας, θα πρέπει και αυτοί να μπαίνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε εφαρμογή σύστημα σηματοδότησης

Όπως έγραφε η «Daily Mail», το Λονδίνο θέτει σε εφαρμογή ένα σύστημα «σηματοδότησης» για τις χώρες και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να ταξιδεύουν προς τη Μεγάλη Βρετανία. Εκείνες που ανήκουν στην «πράσινη λίστα», όπως η Ελλάδα, θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς προϋποθέσεις, ενώ οι χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα», όπως οι ΗΠΑ για παράδειγμα, θα υποχρεούνται σε καραντίνα 14 ημερών. Σε κάθε περίπτωση, οι Αρχές ξεκαθάρισαν πως όλοι οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώνουν ειδική φόρμα κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια της χώρας.

Μετά το αλαλούμ με τις ταξιδιωτικές οδηγίες, πάντως, τις οποίες φαίνεται να αγνόησε ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα πιθανόν μέσω της Βουλγαρίας, παρά την ισχύουσα οδηγία προς τους Βρετανούς υπηκόους να αποφεύγουν όλες τις μη απαραίτητες διεθνείς μετακινήσεις, ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε «θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο γι’ αυτό και όχι εμένα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ