Παρασκευή 14/5/2021

Ο πόλεμος των Αχμέντοφ: Ο Ρώσος ζάμπλουτος, το γιοτ και το διαζύγιο ύψους μισού δισ. ευρώ

Ήταν ενωμένοι με τα ιερά δεσμά του γάμου για είκοσι χρόνια. Όταν, όμως, η Τατιάνα Αχμέντοβα έμαθε πως ο σύζυγός της Φαρχάντ Αχμέντοφ, Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, την απατούσε, διεκδίκησε ένα κομμάτι της αμύθητης περιουσίας του – ένα πλωτό παλάτι, τη θαλαμηγό της απόλυτης χλιδής.

Σπα, πισίνα, ένα μίνι υποβρύχιο, δύο ελικοδρόμια και χώρος για 18 άτομα, κάνουν το «Luna» να μοιάζει περισσότερο με πλωτή πολυτελή βίλα παρά με σκάφος. Το πλήρωμα των 50 ατόμων κρατά τα εννιά καταστρώματα αψεγάδιαστα. Οι σωσίβιες λέμβοι κοστίζουν 4 εκατ. δολάρια εκάστη, ενώ οι αστραφτερές του μηχανές κινούν το πλοίο με μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων.

Ωστόσο, σήμερα το «Luna» δεν κινείται. Είναι δεμένο σε ντόκο στο Ντουμπάι εξαιτίας του πιο πολυσυζητημένου και πιο ακριβού διαζυγίου στα χρονικά της Βρετανίας. Τον Δεκέμβριο του 2016 το ανώτατο δικαστήριο διέταξε τον δισεκατομμυριούχο Αχμέντοφ, ο οποίος διατηρούσε κατοικία στη χώρα από τη δεκαετία του ’90, να πληρώσει το ποσό των 646 εκατ. δολαρίων στην πρώην σύζυγό του Τατιάνα. Εκείνος αρνήθηκε και υποστήριξε ότι είχαν ήδη χωρίσει στη Ρωσία περισσότερο από μία δεκαετία πριν.

Από την πλευρά του, ο δικαστής, τον περασμένο Απρίλιο, διέταξε τον Αχμέντοφ να παραδώσει το γιοτ, αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων, στην πρώην σύζυγό του. Εκείνος αρνήθηκε ξανά, με αποτέλεσμα το υπερπολυτελές σκάφος να κατασχεθεί από τις Αρχές του Ντουμπάι.

Η Τατιάνα Αχμέντοβα διεκδικεί και πάλι την υπερπολυτελή θαλαμηγό

Ωστόσο, η Τατιάνα Αχμέντοβα δεν έμεινα άπραγη και την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι θα το διεκδικήσει, με αποτέλεσμα να καταθέσει αίτημα σε βρετανικό δικαστήριο για την κατάσχεσή του. Πρόσφατα δικαστής οικογενειακών υποθέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου αποφάνθηκε ότι ο Αχμέντοφ, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 1.250.000.000 ευρώ, είχε καταθέσει στην Αχμέντοβα μόλις 5.450.000 ευρώ από τα 495.000.000, τα οποία είχε ορίσει το δικαστήριο να της παραχωρήσει για την έκδοση του διαζυγίου τους.

Η απόφαση εκείνη προέβλεπε ότι η Αχμέντοβα έπρεπε να λάβει και το αξίας 350.000.000 ευρώ γιοτ «MV Luna», το οποίο ο Αχμέντοφ είχε αγοράσει από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ωστόσο ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του βρετανικού δικαστηρίου. Η πρώην σύζυγός του τον κατηγορεί ότι έγραψε το γιοτ στο όνομα του γιου του, ώστε να μην της το παραχωρήσει και ζητάει την κατάσχεσή του. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Ιουλίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ