Τρίτη 22/6/2021

Ο κύριος πανδημία ή ο «Χαρδαλιάς της Γαλλίας» είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας!

Γνωστός στο πλατύ κοινό ως ο «κύριος Πανδημία» ο 55χρονος Ζαν Καστέξ είναι ο νέος «εκλεκτός» του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για την πρωθυπουργία της Γαλλικής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον απερχόμενο Εντουάρ Φιλίπ.

Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, ο Καστέξ προέρχεται από τη γαλλική Δεξιά και έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις.

Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ με το 76% των ψήφων, ενώ υπήρξε ο ιθύνων νους της στρατηγικής που εφάρμοσε η Γαλλία για τη σταδιακή έξοδό της από το δίμηνο lockdown που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αποστολή που τελικά τον κατέστησε στο συλλογικό υποσυνείδητο ως τον άνθρωπο που κατάφερε με επιτυχία να βγάλει τη Γαλλία από το lockdown.

Για πολλούς αναλυτές η επιλογή Καστέξ, μετά και την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ, ήταν μονόδρομος. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλοντας να αναδιαμορφώσει την εικόνα του κόμματός του, μετά την ήττα που είχε υποστεί μία εβδομάδα νωρίτερα, στις τοπικές εκλογές, έπρεπε να βασιστεί σε ένα πρόσωπο δημοφιλές και ευρείας αποδοχής. Το γεγονός αυτό  οδήγησε το Γάλλο πρόεδρο στην απόφαση να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης, με σκοπό να αλλάξει την εικόνα της, καθώς τα χαμηλά ποσοστά στις εκλογές κατέδειξαν την έντονη δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών προς τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει ως στόχο μία πολιτική επανεκκίνηση με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ