Σάββατο 12/6/2021

Παρά το σοβαρό πλήγμα, τα τουρκικά συστήματα αεράμυνας αυξάνονται στη Λιβύη

Με κάθε ευκαιρία οι Τούρκοι λένε ότι θα στηρίξουν μέχρι τέλους την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη και το υποστηρίζουν κιόλας, με αποστολή οπλικών συστημάτων (εκτός από τζιχαντιστές τρομοκράτες). Όμως, όπως έδειξε η πρόσφατη πανωλεθρία τους, ένας οργανωμένος βομβαρδισμός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και των υποστηρικτών του, αρκεί για να τους χαλάσει αρκετά από τα σχέδια.

Δείτε επίσης: Η αεροπορία του Χαφτάρ εξουδετέρωσε ανώτατο μισθοφόρο πιστό στην Τουρκία και τουρκικά αντιαεροπορικά

Γύρω από την Τρίπολη, που είναι η έδρα της διορισμένης GNA, τα τουρκικά συστήματα αεράμυνας προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν ένα είδος «ομπρέλας», με τα αμερικανικής κατασκευής MIM-23 Hawk μεσαίας εμβέλειας, τα μικρής εμβέλειας Hisar και τα αντιαεροπορικά όπλα Korkut.

Επίσης, δύο συστοιχίες Hawk MIM-23 αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση al-Watiya, η οποία προσφάτως καταλήφθηκε από τις τουρκοδυνάμεις του Σάρατζ και αποτελεί κομβικό σημείο στη Δυτική Λιβύη. Ωστόσο, στις 3 Ιουλίου μαχητικά αεροσκάφη που στην αρχή θεωρήθηκε ότι ήταν τη Πολεμικής Αεροπορίας του Χαφτάρ, βομβάρδισαν τη βάση και κατέστρεψαν τα Hawk MIM-23.

Λίγο αργότερα και μετά την τουρκική αντίδραση, άλλαξαν οι πληροφορίες, οι οποίες πλέον έκαναν λόγο για «άγνωστα αεροσκάφη» που βομβάρδισαν τις τουρκικές θέσεις. Σύμφωνα με έναν Τούρκο αξιωματούχο τα αεροσκάφη ήταν πιθανότατα Mirage 2000, που ανήκουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βασικό υποστηρικτή του Χαφτάρ.

Άλλες τουρκικές πηγές μίλησαν για Rafale και όχι Mirage, αεροσκάφη που διαθέτει η Γαλλία και η Αίγυπτος. Διαλέγετε και παίρνετε…

Στόχος των Σάρατζ-Τουρκίας είναι η κατάληψη της Σύρτης και της περιοχής al-Jufra, στην οποία υπάρχει και αεροπορική βάση με ρωσικά MiG-29 και Su-24, που βρίσκονται εκεί από τον Μάιο.

Αν θα τα καταφέρουν δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, μιας και οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς και εξαρτώνται από την εμπλοκή των «αθέατων» υποστηρικτών του Χαφτάρ. Όταν τον στηρίζουν δεν χάνει έδαφος, όταν χαλαρώνουν…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ