13-8-2020

Τι κι αν ψηφίζουν στα Σκόπια; Ο κορωνοϊός μονοπωλεί το ενδιαφέρον των πολιτών και όχι οι αυριανές εκλογές

Ολοκληρώθηκε η μόλις δύο εβδομάδων προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων των Σκοπίων, με μια ημέρα απομένει πλέον για τις κάλπες της 15ης Ιουλίου. Μεσούσης της υγειονομικής κρίσης και με την κοινωνία βαθιά επηρεασμένη από την παρατεταμένη καραντίνα, δύσκολα μπορεί να πει κανείς πως υπήρξε προεκλογικό κλίμα στη χώρα.

  • Από τη Θεανώ Καρούτα

Μόνο οι αντιπαραθέσεις των υποψηφίων στα τηλεοπτικά κανάλια και οι διαδικτυακές αψιμαχίες θύμιζαν το ραντεβού των πολιτών με την κάλπη. Οπως είναι φυσικό, τα σταθερά πάνω από 100 ημερησίως κρούσματα και οι 362 νεκροί από την αρχή της πανδημίας αποτελούν βαρύ απολογισμό για τη χώρα με τους 2.100.000 κατοίκους, έχοντας ως εκ τούτου τοποθετήσει την πανδημία και την αντιμετώπισή της στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων.

Πλην της κρίσιμης συγκυρίας όμως, η πόλωση στο μικρό βαλκανικό κράτος είναι μεγάλη και λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί το δυνατό χαρτί του Σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τονίζει σε κάθε εμφάνισή του την τεράστια επιτυχία της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για την επικείμενη ένταξη της χώρας στο μπλοκ.

Από την άλλη πλευρά, το δεξιό VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοτσκι επιχειρηματολογεί επιμένοντας πως το τίμημα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας ήταν πολύ υψηλό. Παρότι, πάντως, το συγκεκριμένο θέμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον το διάστημα προ κορωνοϊού, η πανδημία που ταλανίζει ακόμα τη χώρα άλλαξε σημαντικά τους κανόνες, κάτι που επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός πως η μεταβατική κυβέρνηση που κυβερνά τη χώρα με μέλη από τα δύο κόμματα δυσκολεύεται να σχηματίσει ενιαίο μέτωπο απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Πάντως, παρότι οι δημοσκοπήσεις ως τώρα δείχνουν πως οι δύο παρατάξεις θα δώσουν μια μάχη στήθος με στήθος, με τον συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ να κερδίζει ένα ισχνό προβάδισμα, το τελικό αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να κρίνουν και πάλι τα αλβανικά κόμματα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ