Μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από Covid-19 στις ΜΕΘ δείχνει νέα έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία

Must Read

Μηνύματα αισιοδοξίας στέλνει νέα έρευνα από τη Βρετανία, η οποία διαπίστωσε ότι τα επίπεδα θνησιμότητας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασθενών με Covid-19 έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο, σε σχέση με την αρχή της πανδημίας.

Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μειωθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, χάρη στη χρήση φαρμάκων που έχουν λάβει έγκριση.

Η έρευνα του βρετανικού University of Bristol, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Anaesthesia», βασίστηκε στην ανάλυση των δεδομένων από 24 έρευνες που είχαν γίνει σε 10.150 ασθενείς με νέο κορωνοϊό μέσα στις ΜΕΘ όπου νοσηλεύονταν, λόγω των πολύ σοβαρών συμπτωμάτων που παρουσίαζαν. Διαπιστώθηκε ότι το Μάρτιο η θνησιμότητα ανερχόταν σε 59,5%, όμως το Μάιο μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, σε 42%.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι κανένας από τους παραπάνω ασθενείς δεν είχε λάβει κάποια φαρμακευτική θεραπεία, καθώς δεν υπήρχαν εγκεκριμένα από τις υγειονομικές Αρχές φάρμακα. Αποδίδουν την αύξηση των πολύ σοβαρά ασθενών που επιβίωσαν στο γεγονός ότι οι γιατροί γίνονται με τον καιρό όλο και καλύτεροι στην αντιμετώπιση του νέου ιού, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε μόλις στα τέλη του 2019. Επίσης σημειώνουν ότι, όσο περνάει ο καιρός, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα, αν και συνεχίζει να μολύνει πολλούς, να σκοτώνει όλο και λιγότερους ανθρώπους.

Φυσική ανοσία και εμβολιασμός

Η φυσική ανοσία έναντι της νόσου Covid-19 μπορεί να αναπτυχθεί όταν νοσήσει το 10-20% του πληθυσμού, ενώ, αντίθετα, για να επιτευχθεί το αντίστοιχο αποτέλεσμα με εμβόλιο θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού, σύμφωνα με ερευνητές των βρετανικών Liverpool School of Tropical Medicine και University of Strathclyde.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Gabriela Gomes, επισήμανε ότι η φυσική ανοσία αναπτύσσεται πρώτα στις ομάδες των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον ιό και οι οποίες είναι πιο πιθανό να τον μεταδώσουν. Αντίθετα, ο εμβολιασμός αφορά αδιακρίτως τον γενικό πληθυσμό. Συνεπώς πρέπει να γίνουν εμβόλια σε περισσότερους ανθρώπους, ώστε σε αυτούς να συμπεριληφθούν και οι πιο εκτεθειμένες ομάδες στο ιό.

Η Gomes εξηγεί ότι στις πανδημίες αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον ιό -και στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία τον νέο κορωνοϊό- είναι το υγειονομικό προσωπικό, οι οδηγοί ταξί ή λεωφορείων, οι εργαζόμενοι σε εμπορικά καταστήματα, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα παιδιά. Προσθέτει ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι ζουν στις πόλεις σε σχέση με την ύπαιθρο.

Κατά τη φυσική εξέλιξη μιας πανδημίας οι παραπάνω ομάδες θα νοσήσουν, θα αναπτύξουν ανοσία και όταν έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, θα αποτελούν την «ασπίδα» προστασίας του υπόλοιπου πληθυσμού, καθώς δεν θα νοσήσουν ξανά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This